Diversificarea si alimentatia vegetariana pentru bebelusi si copii mici - 4 sfaturi de la medicul pediatru

Diversificarea si alimentatia vegetariana pentru bebelusi si copii mici - 4 sfaturi de la medicul pediatru

Diversificarea si alimentatia vegetariana pentru bebelusi si copii mici - 4 sfaturi de la medicul pediatru

Dacă vrei sa iferi copilului o alimentație vegetariană, acest ghid vă poate ajuta. Până la vârsta de aproximativ 6 luni, laptele matern sau formula pentru sugari îndeplinesc toate nevoile bebelușului.

Alimentația vegetariană poate oferi un nivel scăzut de proteine, fier, zinc și unele vitamine, cum ar fi vitamina B. Iată ce trebuie să știi dacă optezi pentru o alimentație vegetariană pentru bebelușul sau copilul tău.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Diversificarea, de la sase luni
Alimentatia de la sase luni pana la un an
Siguranta alimentara
Atentie la alergiile alimentare
Dieta vegetariana la bebelusi si copii

Diversificarea, de la sase luni

La aproximativ 6 luni, bebelusul are nevoie de mai multa hrana decat laptele matern sau formula. La aceasta varsta, ei pot sta in fundulet si isi pot tine capul fara sprijin. Dar amintiti-va ca laptele matern sau laptele formula sunt inca baza alimentatiei in primul anisor de viata.

In acest stadiu, bebelusii au nevoie de un supliment de fier in alimentatia lor, de aceea este important ca primele alimente sa fie cereale speciale pentru bebelusi fortificate cu fier si leguminoase.

Alimentatia de la sase luni pana la un an

Introduceti copilului o gama larga de alimente care acopera toate cele 5 grupe de produse alimentare: legume si fructe, cereale, proteine, de exemplu tofu, leguminoase, nuci si seminte, oua si produse lactate.

Nu conteaza in ce ordine introduceti alimentele noi, atata timp cat acestea sunt pregatite intr-o maniera potrivita varstei copilului si respectati regula celor 4 zile. Nu introduceti mai mult de un aliment nou in acelasi timp. Citeste pe larg informatiile de aici: Reguli de introducere a alimentelor in diversificarea alimentatiei bebelusului

diversificare bebe vegetarian

De exemplu, ii puteti da copilului:

 fructe fierte si facute piure, cum ar fi mere, pere, caise, piersici sau nectarine
 legume gatite si facute piure, cum ar fi dovleac, cartof, cartof dulce, morcov, conopida, broccoli sau dovlecei, avocado
 gakbenus fiert
 fructe uscate, cum ar fi prune sau caise
 iaurt, branza de vaci

Pentru bebelusi, atentie sa eliminati coaja si semintele din fructe si legume. Nu adaugati sare, zahar sau miere!

 De la 7 - 8 luni, bebelusii incep sa mestece bucatele de alimente, nu doar piure
 De la 8 - 9 luni, ei se pot hrani cu alimente moi tip "degetel".
 De la 12 luni, pot consuma aceeasi mancare ca restul familie  - citeste ghidul nostru: Ce mananca bebelusul: ghid pe luni cu introducerea alimentelor si retete pentru fiecare luna

Siguranta alimentara

Pana ca bebelusul sa implineasca primul anisor, nu trebuie sa-i dai miere, produse care contin oua nefierte, cereale la micul dejun sau lapte de vaca ca bautura principala. De abia de la 3 ani ii puteti oferi alimente tari sau lipicioase care pot provoca sufocarea, cum ar fi nuci intregi, struguri intregi, mar sau morcov crud, popcorn sau acadele/bomboane.

Alimentatia bebelusului dupa primul anisor

Dupa varsta de 12 luni, bebelusul se poate alatura meselor din familie si poate consuma o mare varietate de alimente nutritive - cu conditia sa fie mai putin sarate. Laptele ramane o importanta sursa de calciu. Copiii in varsta de un an trebuie sa aiba cate 2 portii de lapte sau produse lactate in fiecare zi, iar copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani trebuie sa includa cel putin o jumatate de portie.

Citeste Ce mananca bebelusul la 12 luni: alimente esentiale si sugestii de retete

O portie inseamna o cana de 250ml de lapte, o cana de iaurt de 200g, sau doua-trei felii, 40g de branza. Citeste Retete pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 12-18 luni

Atentie la alergiile alimentare

Incercati sa evitati anumite alimente care provoaca alergii, cum ar fi ouale (albusul), arahidele, nucile si mierea. Toti copiii trebuie sa primeasca alimente care pot provoca alergii alimentare, dar nu inainte de 12 luni.

Daca copilul dvs. are alergii sau daca exista un istoric puternic de alergii in familie, adresati-va medicului, inainte de a introduce ceva nou in dieta sa.

Daca buzele, ochii sau fata copilului se umfla sau daca dezvolta pe corp o reactie alergica, solicitati imediat sfatul medicului. Citeste Reactii la alergiile alimentare

Alimentatia (Dieta) vegetariana la bebelusi si copii

Alimementatia vegetariana poate oferi insa un nivel scazut de proteine, fier, zinc si unele vitamine, cum ar fi B. Citeste De cate proteine are nevoie un copil: motive si cantati esentiale

Discutati cu medicul inainte de a opta pentru o astfel de dieta. Laptele matern si majoritatea formulelor de lapte au suficiente vitamine pentru a satisface cerintele copilului.

Câteva sfaturi pentru părinții care doresc să își crească bebelușii cu o alimentație vegetariană - sfatul medicului pediatru

1. Asigură-te că bebelușul primește suficiente proteine:

Proteinele sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Sursele de proteine vegetale pot include leguminoasele (fasole, linte, mazăre), tofu, nuci, semințe și produse lactate vegetale.

2. Suplimentează cu vitamina B12:

 Vitamina B12 este esențială pentru funcționarea normală a sistemului nervos și pentru formarea globulelor roșii. Deoarece vitamina B12 este găsită preponderent în alimentele de origine animală, este important să consulți un medic pentru a decide dacă este necesară suplimentarea cu vitamina B12 pentru bebeluș.

3. Asigură-te că bebelușul primește suficient fier:

Fierul este crucial pentru dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar. Sursele vegetariene de fier includ legumele cu frunze verzi, nucile, semințele și cerealele fortificate cu fier.

4. Monitorizează dezvoltarea bebelușului:

În timp ce urmezi o dietă vegetariană, monitorizează cu atenție dezvoltarea și starea de sănătate a bebelușului tău. Dacă observi semne de deficiențe nutriționale sau întâmpini dificultăți, consultă imediat un medic.

Diversificarea: Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?

Cand incepem diversificarea alimentatiei bebelusului? Cand stim ca bebelusul este pregatit pentru alimentele solide?

Unii parinti pot fi tentati sa cedeze rudelor, iar uneori propriilor mame, care spun „Da-i copilului niste mancare adevarata, nu vezi ca e flamand?“ sau „Laptele de la san nu-i ajunge, are nevoie de mancare adevarata“. De altfel, bebelusul dumneavoastra poate avea 3 sau 4 luni cand veti incepe sa simtiti ca ar avea nevoie de „ceva mai mult“ decat formula sau laptele de la san. Poate incepe sa se trezeasca mai des noaptea sau sa manance mai des decat „de obicei“, iar dumneavoastra va intrebati daca este necesara introducerea alimentelor solide.

Iata sfatul de la Desprecopii.com

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024
referinte : Academia Americana de Pediatrie 2018, Revista Pediatrics 2020
https://www.babycenter.com/404_when-can-my-baby-eat-meat_1368509.bc
https://www.babycenter.com/0_age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680.bc

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII