Importanța vitaminei D la bebeluși: dozare, efecte și suplimente- sfatul medicului pediatru

Importanta vitaminei D la bebelusi: dozare, efecte si suplimente - sfatul medicului pediatru

Importanța vitaminei D la bebeluși: dozare, efecte și suplimente- sfatul medicului pediatru

Bebelușii au nevoie de vitamina D pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă. Vitamina D este necesară pentru susținerea sănătății oaselor și dinților, ajutând organismul să absoarbă calciul și fosforul din alimente. Este esențială pentru dezvoltarea puternică a oaselor și dinților bebelușilor. De asemenea, vitamina D poate ajuta la prevenirea rahitismului la bebeluși, o boală care provoacă slăbirea și deformarea oaselor.

• Iată cum știm dacă bebe are nevoie de vitamina D, ce fel de vitamina D și în ce doze - sfatul medicului pediatru. 🌟

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum obtinem vitamina D?
Cum stiu daca bebelusul meu este expus riscului de deficit de vitamina D?
Cata vitamina D ar trebui sa primeasca bebelusul meu?
De ce bebelusii alaptati au nevoie de un supliment de vitamina D?
Copiii care sunt hraniti cu formula necesita un supliment de vitamina D?

Bebelușii au nevoie de vitamina D pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă

Vitamina D este necesară pentru a susține sănătatea oaselor și a dintilor, deoarece ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul din alimente. Bebelușii au nevoie de vitamina D pentru a-și dezvolta oasele și dinții puternici. De asemenea, vitamina D poate ajuta la prevenirea rahitismului la bebeluși. Rahitismul este o boală care cauzează slăbirea și deformarea oaselor.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, bebelusii alaptati ar trebui sa primeasca 400 UI (unitati internationale) de vitamina D pe zi, iar copiii din comunitatile nordice sau care au alti factori de risc (cum ar fi pielea inchisa la culoare) ar trebui sa primeasca 800 UI de vitamina D  pe zi, intre lunile octombrie si aprilie, cand exista mai putina lumina solara. Citeste Vitamina D pentru bebelusii alaptati: recomandarea Academiei Americane de Pediatrie cu update de 2022

Cum obtinem vitamina D?

Vitamina D provine din diferite surse:

Lumina soarelui: Vitamina D se formeaza natural atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui. De asemenea, produsele de protectie solara si imbracamintea, care protejeaza bebelusii de efectele nocive ale soarelui, nu vor permite formarea vitaminei D.

Alimente: Vitamina D poate fi adaugata in lapte sau iaurturi. Unele alimente, cum ar fi somonul, tonul si ficatul, sunt surse naturale de vitamina D.

Suplimente: Pentru bebelusi, vitamina D se prezinta sub forma lichida si se administreaza zilnic cu un picurator. Este important sa ii oferiti un supliment care este destinat copiilor. Cititi cu atentie instructiunile pentru a va asigura ca ii dati cantitatea corespunzatoare. Daca nu sunteti sigura, discutati cu medicul.

Cum stiu daca bebelusul meu este expus deficitului de vitamina D?

Bebelusii sunt cei mai expusi sa aib deficit de vitamina D daca:

 Sunt alaptati - Toti copiii alaptati ar trebui sa primeasca un supliment zilnic de vitamina D
 Mamele lor nu au suficienta vitamina D
 Au pielea mai inchisa la culoare
 Locuiesc in comunitatile din nord

De ce bebelusii alaptati au nevoie de un supliment de vitamina D?

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care il puteti oferi bebelusului in crestere. Chiar si atunci cand incepeti diversificarea, puteti continua sa alaptati pana la varsta de 2 ani sau mai mult.

Insa laptele matern are cantitati mici de vitamina D (4 pana la 40 UI pe litru), ceea ce poate sa nu fie suficient pentru a satisface nevoile copilului. De aceea, bebelusii alaptati ar trebui sa primeasca un supliment zilnic de vitamina D, de la nastere pana cand vor procura o cantitate suficienta din dieta lor.

Daca alaptez si mananc alimente bogate in vitamina D, trebuie sa mai dau copilului meu un supliment?

Da. Desi unele alimente sunt surse incarcate de vitamina D, ele nu vor furniza suficienta vitamina D pentru a va imbogati laptele matern, la nivelul la care are nevoie bebelusul. Daca alaptati, discutati cu medicul in ce masura un supliment de 2000 UI / zi este potrivit pentru dumneavoastra.

Copiii care sunt hrăniti cu formula necesita un supliment de vitamina D?

Da, bebelușii care sunt hraniti cu lapte formula au nevoie de vitamina D. Deoarece majoritatea laptelui de formula nu conține suficientă vitamina D, bebelușii care beau lapte de formula pot avea nevoie de un supliment de vitamina D pentru a-și îndeplini necesarul zilnic. Este important să consultați un medic înainte de a da un supliment de vitamina D unui bebeluș.

Concentrația de vitamina D din laptele formula poate varia în funcție de brand. Unele branduri de lapte formula conțin mai puțină vitamina D decât altele. În general, laptele de formula conține între 40 și 100 UI (unități internaționale) de vitamina D per 100 ml de lapte. Acest lucru poate fi insuficient pentru a îndeplini necesarul zilnic al unui bebeluș, astfel încât este posibil să fie necesar să se administreze un supliment de vitamina D.

Despre vitamina D si importanta sa pentru sanatatea copilului mai cititi:

Vitamina D pentru bebelusii alaptati: recomandarea Academiei Americane de Pediatrie cu update de 2022
Rahitismul la copil
Prevenirea rahitismului la copil

Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII