Bebelusul la 10-11 luni: ce stie sa faca
La varsta de 10-11 luni, bebelusul este foarte interesat de jocuri cu mami, de conversatii fara sfarsit in propriul sau limbaj, de paginile revistelor colorate pe care le rupe cu placere si sta in fundulet ca un rege.
Pregateste-te sa auzi primul cuvant rostit! Inca mai gangureste, dar ar putea incerca una sau doua cuvinte pe care le cunoaste, mai ales "dada" "tata" sau "mama".
in acest articol veti citi mai multe despre:
Dezvoltarea copilului la 10-11 luni: ce se intampla?
La aceasta varsta, bebelusul poate sa...
Cum sa ajuti la dezvoltarae bebelusului de 10-11 luni
Meseria de parinte cu un bebelus de 10-11 luni
Cand este momentul sa apelezi la un medic?
Ce mananca bebelusul de 10 - 11 luni?
Bebelusul de 10-11 luni - in continua lectie de invatare
Bebelusul de 10 luni - dar si cel de 11 luni, este in continua lectie de invatare activa. Ii place sa gaseasca obiecte ascunse si isi aduce aminte locul lor - de exemplu, o jucarie ascunsa sub o ceasca/patura, ii place cand ii arati cum functioneaza lucrurile - de exemplu, cum sa pui un capac la sticla si se intinde / apuca lucrurile, ca apoi sa le foloseasca si poate chiar sa le arunce!
Aici vei gasi detalii complete de dezvoltare a bebelusului de 10 luni si a bebelusului de 11 luni.
Dezvoltarea copilului la 10-11 luni: ce se intampla?
Dar daca copilul tau nu vorbeste inca, nu-ti face griji - el va comunica cu tine folosind limbajul corpului, cum ar fi fluturand si aratand. Ba chiar se va opri din ceea ce face cand va auzi ca ii spui "Nu".
Cand ii canti, s-ar putea sa incerce si micutul sa te imite. De asemenea, se bucura sa priveasca la fotografiile din carti si ii place sa citeasca cu tine.
In ultimele cateva luni copilul tau a invatat sa arate emotii precum prudenta si frica. Dar acum s-ar putea sa se simta mai confortabil in jurul strainilor si sa arate mai putine semne de anxietate decat obisnuia. El este, de asemenea, mai constient de propriile sale nevoi si va putea arata ce isi doreste.
Acum bebe merge de-a busilea, sta in fundulet, se ridica incet singur in sezut, se tine de mobilier pentru a sta in picioruse si poate incepe sa bea singurel dintr-un pahar sau sa foloseasca o lingura.
La aceasta varsta, bebelusul ar putea de asemenea:
sa "danseze" pe muzica
sa copie sunete simple
sa coopereze mai mult cand trebuie imbracat
sa prinda cu usurinta lucrurile folosind degetul mare si aratatorul
Nu il lasa niciodata nesupravegheat pe o canapea, pe pat sau pe o masa de schimbare. Nu dureaza prea mult pentru ca un copil sa se deplaseze in mod neasteptat sau sa ajunga la ceva care il poate pune in pericol.
Cum sa ajuti la dezvoltarea bebelusului de 10-11 luni
Iata cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a ajuta la dezvoltarea bebelusului la aceasta varsta:
Vorbeste cu bebelusul: micutul este foarte interesat de conversatie, deci vorbeste-i cat mai mult. Cu cat vorbesti mai mult, cu atat mai bine!
Ascultat-l si raspunde-i la gangureli: asta isi va construi abilitatile de comunicare si de alfabetizare, si il va face sa se simta "auzit", iubit si apreciat. Este important sa ii raspundeti vorbind sau facand sunete intr-un mod cald si iubitor. Bebelusul se va bucura sa te auda si sa iti urmareasca expresiile faciale pe masura ce vorbesti.
Citeste-i: citeste-i povesti, poezii si canta-i
Jucati-va impreuna: de-a v-ati ascunselea, de-a prinsa pe jos, ascundeti jucarii si face sunete amuzante sau zgomote de animale impreuna.
Incurajati miscarea: miscarea si explorarea ajuta copilul sa-si construiasca forta musculara pentru miscari mai complexe cum ar fi mersul pe jos. Daca copilul tau se taraste, poti incerca sa te pui pe podea si sa te tarasti cu el sau sa joci.
Asigurata-te ca locuinta este in siguranta, astfel incat bebelusul sa se poata deplasa fara sa se raneasca.
Meseria de parinte cu un bebelus de 10-11 luni
Ca parinte, inveti mereu. Fiecare parinte face greseli si invata din propriile experiente. Este in regula sa te simti increzator in ceea ce stii. Si este, de asemenea, in regula sa recunosti ca ai nevoie de ajutor.
Cu atata atentie care trebuie concentrata asupra ingrijirii unui copil, ai putea uita sau pur si simplu nu vei gasi timp sa ai grija si de tine. Dar daca ai grija de tine fizic si mental, vei putea face fata problemelor si provocarilor cu mai multa intelegere, rabdare si imaginatie.
Uneori s-ar putea sa te simti frustrata sau suparata. Iar daca te simti coplesita, aseaza bebelusul intr-un loc sigur si cere putin ajutor.
Nu scutura niciodata un copil! Poate provoca sangerari in interiorul creierului si posibile leziuni cerebrale permanente!
Cand este momentul sa apelezi la un medic?
Dezvoltarea bebelusului - apelati la un medic daca:
nu face contact vizual cu tine si nu urmareste miscarea obiectelor cu ochii
nu gangureste
nu isi intoarce capul spre sunete sau voci
nu arata daca este fericit sau trist, sau nu prezinta afectiune fata de tine - de exemplu, nu iti zambeste
nu se rostogoleste si nu poate sta singur in fundulet
isi foloseste o mana mult mai mult decat cealalta
si-a pierdut abilitatile pe care le-a avut inainte
Ce mananca bebelusul de 10 - 11 luni?
Ce mananca bebelusul la 10 luni?
Ce mananca bebelusul la 11 luni?
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Acum bebelusul tau sigur are cateva alimente favorite. In acest moment al diversificarii, probabil nu mai vrea sa manance piureuri ci mancare normala, taiata bucatele, sa le simta gustul si textura. Chiar daca mai sunt copilasi care inca mananca piureuri, in timp se vor obisnui si cu mancarea preparata normal. De asemenea, este posibil sa nu mai doreasca sa fie hranit cu lingurita. Nici o problema.
Lasati-l sa incerce singur sa manance, oferiti-i alimente ce le poate lua in mana si o lingurita pentru copii. Sigur ii va face placere :) Iar daca nu mai aveti inspiratie ce sa gatiti - Iata si cateva idei de retete speciale pentru bebelusii in varsta de 11 luni: AICI
Aplicatia pentru mamici cu bebelusi a fiecarei mamici - Instaleaza-ti aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII