Autodiversificarea bebelușului: 6 lucruri importante de știut de la inceput

Autodiversificarea bebelusului -  6 lucruri importante de stiut de la inceput

Autodiversificarea bebelușului: 6 lucruri importante de știut de la inceput

Autodiversificarea este minunată pentru ca introduce bebelușul la mesele familiei, îi oferă independență și sunt ajută copilul să aibă o relație sănătoasă și normală cu mâncarea :)

Dacă esti o mămica tentată să iți autodiversifici bebelușul pentru că ai aflat despre aceasta metodă și ți se pare atractivă - iată 6 lucruri pe care trebuie să le știi incă de la început.

- veti citi:
Autodiversificarea bebelusului  - o optiune tot mai aleasa de mamici
Spaima cea mai mare a autodiversificarii
Poti combina diversificarea cu autodiversificarea
6 lucruri de stiut despre autodiversificarea bebelusului
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Autodiversificarea bebelusului  - o optiune tot mai aleasă de mămici

Din ce in ce mai multe mamici sunt atrase de conceputul de autodiversificare a bebelusului. Asa ca, in jurul varstei de 6 luni, continuand in acelasi timp alaptarea, incep sa ii serveasca bebelusului alimente degetel, sarind peste faza piureurilor si hranirii cu lingurita.

Si asta din motive foarte valabile:

Exista multe beneficii ale autodiversificarii pentru bebelus: o dezvoltare devreme a abilitatilor orale-motorice, imbunatatirea dexteritatii bebelusului, sansa ca bebe sa fie mai putin mofturos la mancare, lipsa batailor de cap pentru mami cu acele piureuri interminabile :)

Spaima cea mai mare a autodiversificarii

In acelasi timp insa asa cum spunea o mamica pe forumul Desprecopii: autodiversificarea necesita mamici cu sange rece - asta in special din cauza fricii ca bebe s-ar putea ineca cu bucati de alimente. Citeste Reflexul de gag la bebelusi: ce este si care este diferenta dintre gag si sufocare

Poti combina diversificarea cu autodiversificarea

In acelasi timp - daca ai inceput cu diversificarea clasica - adica cu piureuri - poti oricand sa treci la autodiversificare. De fapt, ce functioneaza perfect pentru un bebelus - poate fi complet nerelevant pentru alt bebelusi. Asa cum spune o mamica de pe forum: baietelul meu a acceptat numai piureuri si hranirea cu lingurita - iar la al doilea copil - o fetita, nu a acceptat decat autodiversificarea cu alimente degetel. De asemeni, este posibil ca la al doilea copil mamicile sunt mai relaxate...si au mai mult sange rece ... si prefera autodiversificarea.

6 lucruri de stiut despre autodiversificarea bebelusului

Daca esti o mamica tentata sa iti autodiversifici bebelusul pentru ca ai citit despre aceasta metoda si ti se pare atractiva - iata 5 lucuri pe care trebuie sa le stii inca de la inceput.

1. Bebelusul va avea des reflexul de gag.

Da, accepta asta - la inceput, bebelusul va acea des reflexul de gag. Bebelusii au un reflex natural de gag care ii ajuta sa tina mancarea departe de gat - spre gura, ca sa nu se inece.  Vor face si mutrite dragalase si chiar un anunit sunet de gag - dar daca astepti cateva secunde, vei vedea ca de fapt bebelusul este un expert in gag si nu se va ineca.

DIn punct de vedere al varstei la care bebelusii sunt pregatiti pentru alimente degetel - varsta de 6 luni este considerata a fi varsta ideala (daca bebelusul nu este nascut prematur), iar la varsta de 6 luni, riscul de inec cu alimente este mai putin probabil daca ii oferim alimente mici si copilul este mereu supravegheat.

2. Bebelusul nu poate manca exact acelasi lucru ca si noi

Unul dintre beneficiile auto-diversificarii este faptul ca bebelusul poate manca aceleasi alimente ca si restul familiei. Aproape aceeasi mancare totusi ...

Mancarea care se serveste la masa familiei este de obicei este destul de aromata, uneori picanta si de obicei contine condimente cum ar fi sare si piper - lucruri de care bebelusii de sase luni nu au nevoie. Rinichii unui bebelus nu sunt suficient de maturi pentru a se ocupa de multa sare (sodiu) sau de zahar, deci este important sa pastrati asta in minte cand pregatiti si gatiti alimentele. Nu este nevoie sa cumparati o carte speciala pentru auto-diversificare daca nu doriti. In schimb, puteti sa evitati sarea si piperul sau sa limitati cantitatea anumitor condimente.

Iata cateva exemple:

- Adaugati sare si piper in mancare dupa ce ati pus deoparte o portie pentru bebelus
- Utilizati carne proaspata de pui si sos de pizza proaspat preparat in casa (in loc de sunca sau alte produse semipreparate)
- Evitati prajirea alimentelor

3. Conteaza si tipul alimentelor, nu doar textura acestora

Este important sa va concentrati mai intai asupra alimentelor bogate in fier (carne, pasari de curte, peste, fasole, linte, oua, cereale fortificate cu fier), dar nu uitati de asemenea sa introduceti legume gatite la aburi, fructe moi si cereale integrale sau branza (dar va recomand sa asteptati pana la 12 luni pentru lapte omogenizat). Iata cateva informatii despre introducerea alimentelor alergice la copil si despre momentul si modul de convertire a copilului la laptele de vaca.

Cititi cu mare atentie listele de ingrediente ale produselor. Exista atat de multe produse alimentare pentru bebelusi si copii mici - multe dintre ele sunt foarte rafinate si prelucrate (si, din pacate, dar nu surprinzator, contin mult zahar si / sau sare), astfel incat poate fi greu sa stiti ce e bun si ce nu.

4. Auto-diversificarea = mizerie

Nu este nici un secret - auto-diversificarea este cu siguranta mai complicata decat hranirea cu lingura. Eu personal am investit intr-un scaun inalt usor de curatat si spalat. Cumparati cateva bavetele din plastic pe care le puteti clati rapid si care au un buzunar ce va prinde alimentele. O solutie ingenioasa este sa puneti o fata de masa sau un cearceaf mai rau sub scaunul bebelusului, astfel incat sa nu trebuiasca sa curatati podeaua/gresia/covorul de mai multe ori pe zi.

5. Bucatile mici de mancare nu sunt recomandate

S-ar putea sa fiti tentati sa taiati alimentele bebelusului in bucatele mici, pentru a evita riscul de sufocare. Din pacate, bebelusii nu au abilitatile motorii fine pentru a ridica mici bucati de mancare si a le aduce in gura pana la varsta de opt sau noua luni (sau mai mult chiar). De aceea este atat de important sa faceti mancarea bebelusului suficient de mare ca sa o poata tine in mana (dar suficient de moale pentru a fi mestecata usor). Un sfert de cartof copt, o bucatica de copanel fara os si piele prezinta exemple de bucati de mancare adecvata.

O bucata de paine  din cereale integrale, cu unt, taiata in fasii groase, ar fi potrivita. Bebelusul ar trebui sa-si poata lua mancarea, sa o duca la gura si sa o inghita. Este normal sa nu-si gaseasca gurita sau sa scape mancarea, dar atata timp cat poate duce la gura, probabil ca are marimea potrivita. Este inca foarte important sa evitati alimentele care prezinta risc de sufocare in primul an de viata, cum ar fi fructele si legumele crude (ex. morcovi), alimentele fibroase (de exemplu telina verde), nucile si semintele, strugurii intregi si untul de arahide (foarte lipicios/inecacios), crenvustii si popcornul. Iata ce alimente pot fi pe post de alimente degetel si cum trece de la alimentele degetel la lingurita.

6. Nu uita sa nu te stresezi mamico

Ceea ce trebuie sa stii este ca daca ai rabdare, bebelusul tau va fi interesant sa se auto-hraneasca inca din primele zile. E insa posibil sa treca uneori si prin perioade in care prefera sa fie hranit cu lingurita. SI ESTE PERFECT NORMAL.
De asemeni, trebuie sa stii ca e perfect normal ca bebelusul sa refuze un anumit aliment, sa il scuipe sau sa il arunce prin casa. Uneori este  nevoie de aproximativ 20 de intalniri cu un anume aliment  - pana cand bebelusul il accepta... asa ca ai rabdare.

Autodiversificarea este minunata pentru ca introduce bebelusul la mesele familiei. De pe scaunul lui de mancare - e insa posibil sa faca mizerie, sa arunce cu mancare..- pana pe pereti - insa este perfect normal. SI OK :) Daca il alaptezi in continuare, bebelusul isi ia toti nutrientii de care are nevoie din laptele matern. Sau din laptele formula - pana la 12 luni.

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste in continuare despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 5 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici. 

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

 Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

 Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

autor: Milena Sadova, Senior Editor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
referinte: Academia Americana de Pediatrie 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII