Efectul zaharului asupra fertilitatii
Este zaharul un inamic al fertilitatii?
Deja numai este un secret ca o alimentatie ce contine mult zahar creste riscul de obezitate, diabet si multe alte probleme de sanatate. Dar stii ca zaharul iti poate afecta si fertilitatea?
Nu este nevoie de mult pentru ca sistemul reproductiv feminin extrem de sensibil si poate fi perturbat de stres, calatorii si alimentatie.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Perturbatori ai hormonilor
Ce efect are zaharul asupra hormonilor?
Legatura dintre zahar si endometrioza
Legatura dinte zahar si sindromul ovarului polichistic
Mai putin zahar inseamna o viata sexuala fericita
Mai mult zahar inseamna simptome de PMS
Zaharul si uterul tau
Despre efectele zaharului asupra sanatatii
Perturbatori ai hormonilor
Expertii mentioneaza cei mai mari perturbatori hormonali din dieta noastra ca fiind alcoolul, cofeina, laptele si zaharul. Chiar si cele mai mici dezechilibre hormonale pot declansa multe conditii care pot afecta fertilitatea – gandeste-te la sindromul premenstrual, sindromul ovarului polichistic si endometrioza.
Ce efect are zaharul asupra hormonilor?
Zaharul, sub orice forma - fie ca este intr-o ceasca de ceai sau miere pe paine - are un efect asupra nivelurilor de insulina sau a zaharului din sange. In loc sa pastreze chiar si zaharul din sange, acesta face ca organismul sa atinga brusc cota de sus (senzatia de bine!), apoi sa se prabuseasca la fel de repede (senzatie de iritabilitate, de foame din nou ...)
Doctorul Marilyn Glenville, nutritionist specializat in fertilitate si sanatatea femeii, si autor al The Natural Health Bible for Women, explica:
Zaharul te poate face sa cresti in greutate, cu cat mananci mai mult zahar, cu atat mai multa insulina elibereaza corpul. Cu cat este eliberata mai multa insulina, cu atat mai multa mancare este transformata in grasime, iar organismul nu reuseste sa descompuna grasimea stocata anterior. Grasimea stocata pe corp este o instalatie de fabricare a estrogenului, iar acest lucru creeaza un dezechilibru hormonal. De aceea este important sa nu existe prea multa greutate excesiva, zaharul reprezentand si calorii "goale", deoarece nu va ofera valoare nutritiva atunci cand incercati sa va hraniti corpul si sa ii dati instrumentele potrivite pentru a concepe, nu doriti sa mancati alimente care au un efect negativ asupra sanatatii.
Legatura dintre zahar si endometrioza
Zaharul nu este daunator doar fertilitatii numai din cauza impactului sau asupra nivelurilor de grasime. De asemenea, poate contribui la endometrioza - o afectiune in care celulele din mucoasa uterului migreaza in alte parti ale corpului, conditie ce afecteaza aproximativ 1,5 milioane de femei din Marea Britanie. Excesul de estrogen este un factor care contribuie la aceasta afectiune, la fel ca si inflamatia. Jumatate dintre femeile cu varsta peste 30 de ani cu aceasta afectiune vor suferi probleme de fertilitate.
Legatura dintre zahar si sindromul ovarului polichistic
In sindromul ovarului polichistic, un dezechilibru hormonal provoaca nedezvoltarea foliculilor la nivelul ovarelor (adesea denumite in mod incorect chisturi) si alte simptome, cum ar fi suprasolicitarea, acnee, obezitatea si parul facial. Dieta este cheia controlarii simptomelor, iar daca femeile pierd din greutate (daca este necesar), simpotemele pot sa dispara. Femeile cu acest sindrom au crescuta rezistenta la insulina si sensibilitate.
Dr. Glenville explica:
Orice femeie care sufera de sindromul ovarului polichistic are rezistenta la insulina. Insulina este eliberata de pancreas pentru a transforma zaharul in energie, cu cat mai mult zahar mancam, cu atat mai multa insulina eliberam, ceea ce duce la rezistenta la insulina, maturarea ovulului si implantarea embrionului in mucoasa uterina, dar si la faptul ca femeile sunt aflate intr-un risc mult mai mare de avort spontan.
Femeile cu sindromul ovarului polichistic au, de asemenea, de sapte ori mai multe sanse de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, din cauza problemelor legate de echilibrul zaharului din sange. Daca sunteti in aceasta situatie, taierea consumului de zahar este o necesitate.
Mai putin zahar inseamna o viata sexuala fericita
Fara zahar ca disruptor al hormonilor, ar trebui sa te simti bine si echilibrata hormonal pe parcursul ciclului tau, ceea ce iti va pastra libidoul. Potrivit unor studii recente, cuplurile trebuie sa faca sex de cel putin trei ori pe saptamana pentru a concepe in decurs de un an.
Mai mult zahar inseamna simptome de PMS
Noua din zece femei de varsta fertila raporteaza simptomele sindromului premenstrual, iar in timp ce cauzele nu sunt stabilite in totalitate de oamenii de stiinta si de cercetatori, proportia hormonilor progesteron si estrogen joaca un rol, ca si stresul si dieta. Cu cat continutul de zahar din alimentatia ta este mai mare, cu atat vei avea mai multe simptome severe de PMS, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Medicina Reproductiva.
Pana la 60% dintre femeile cu PMS experimenteaza pofta de dulciuri, apetit crescut si dureri de cap. Dar Dr. Glenville crede ca dieta genereaza de fapt aceste simptome si recomanda eliminarea totala a zaharului:
Exista multe femei care au eliminat simptomele PMS pur si simplu prin schimbarea dietei. Dintre toate modificarile dietetice, echilibrarea nivelului de zahar este cea mai importanta schimbare pentru PMS.
Marilyn recomanda sa mananci putin si des, inclusiv un pic de proteine la fiecare masa si gustare si sa eviti zaharul rafinat pentru a mentine stabile nivelurile de insulina din sange, in vederea prevenirii acestor pofte.
Zaharul si uterul tau
Zaharul este prezent in toate bauturile alcoolice, cu exceptia bauturilor spirtoase si, spune dr. Glenville, are un impact negativ asupra uterului prin contributia la probleme inflamatorii si interferand cu capacitatea ficatului de a elimina estrogenul:
Uterul are nevoie de o nutritie optima si de echilibru hormonal pentru a functiona eficient si a avea celule sanatoase.
Despre efectele zaharului asupra sanatatii, mai cititi:
Zaharul face tumorile sa creasca mai repede
Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul in alimentatia copilului
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare
Cum sa aveti cel mai sanatos copil
Dorinta ce mai mare a femeilor de pretutindeni este sa aiba un copil sanatos. Pentru indeplinirea ei, primul pas este sa planificati cu grija sarcina si sa realizati inainte de a o incepe cat de multe va trebui sa invatati. Intre o treime si o jumatate din sarcini sint neplanificate, aceasta reflectand ignoranta naiva a cuplurilor in ceea ce priveste riscul de a avea un copil cu un defect grav din nastere, retardare mintala sau o boala genetica. www.desprecopii.com trece in revista informatii de care nu trebuie sa uitati!
7 lucruri despre Infertilitatea la femei:
Grupa de sange si fertilitatea femeii
Femeile nu pot da inapoi ceasul biologic
Probleme ale trompelor uterine
Fertilitatea scade odata cu avansarea in varsta
Dezechilibrul hormonal si legatura cu fertilitatea
Menopauza prematura
Tulburarile de ovulatie: cauze si efecte
Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici: Asteptand o minune in viata noastra - haideti alaturi de noi.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII