Suplimentarea alăptării cu lapte formula
Oferind bebelușului formula pe langa lapte matern (alăptare) se numește suplimentarea alăptarii cu lapte formula. Este complet OK si perfect sigur sa alaptezi si sa-i dai formula bebelusului.
De fapt, multe mamici aleg această metodă de alimentație a bebelușului. Iată ce trebuie să stii despre combinarea alăptarii cu lapte formula.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce recomanda expertii pentru alimentatia sugarului?
Motive pentru completarea alaptarii cu lapte formula
Cand recomanda medicul completarea cu lapte formula?
Poti combina laptele matern si laptele formula in aceeasi sticla?
Ce recomanda expertii pentru alimentatia sugarului?
Academia Americana de Pediatrie (AAP) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva in primele sase luni si apoi continuarea alaptarii pana la un an sau mai mult, impreuna cu introducerea alimentelor solide (diversificarea).
Cu toate acestea, decizia de a adauga lapte formula sugarului depinde de tine si de recomandarile medicului pediatru care urmareste dezvoltarea bebelusului.
Cât mănanca un bebelus?
► La sfarsitul primei saptamani, nou nascutul suge 200-400 ml de lapte pe zi.
► La sfarsitul celei de a doua saptamani, bebelusul ar trebui sa suga intre 400-550 ml de lapte pe zi.
► La sfarsitul celei de a treia saptamani, bebelusul ar trebui sa suga intre 450-600 ml de lapte pe zi.
► La sfarsitul celei de a patra saptamani, bebelusul ar trebui sa pape peste 600 de ml de lapte pe zi.
Cât ia bebelusul in greutate in prima luna
Daca alaptarea decurge bine iar mama are lapte, cresterea constanta a bebelusului inseamna ca acesta ia in jur de 170-210 grame pe saptamana. In primele saptamani, bebelusul se cantareste saptamanal, iar dupa primele 4 saptamani, se va cantari lunar. Nu se recomanda cantarirea zilnica a bebelusului pentru poate produce stres mamicii - si implicit bebelusului. Citeste Cand bebelusul nu ia in greutate: semnale, cauze, sfaturi
Cat ia in greutate in urmatoarele luni
► In lunile 4-6, bebelusul isi dubleaza greutatea de la nastere.
► In jurul varstei de 12 luni, greutatea bebelusului se tripleaza comparativ cu cea de la nastere.
► In jurul varstei de 18 luni, greutatea unui copilas (de dezvoltare medie) este in jur de 12 kg.
► La trei ani, greutatea copilului ajunge la 13,5-14 kilograme.
Cand recomanda medicul completarea cu lapte formula?
Cand este posibil, majoritatea medicilor recomanda alaptarea exclusiva. Cu toate acestea, exista anumite momente cand este necesar ca un medic sa recomande completarea cu lapte formula:
- Nou-nascutul isi pierde mai mult de 10% din greutatea corporala in primele cateva zile de viata.
- Bebelusul pierde din greutate sau castiga prea putin in greutate in primele zile.
- Bebelusul uda mai putin de sase scutece intr-o perioada de 24 de ore.
Motive pentru completarea alaptarii cu lapte formula
Decizia de a completa alimentatia bebelusului cu lapte matern cu lapte formula poate sa nu fie una usoara. Poate fi ceva ce vrei sa faci sau nu ai de ales si trebuie sa apelezi la completare. Ar putea fi emotional si chiar o mare sursa de stres / vinovatie.
Iata cateva dintre motivele pentru care este posibil sa ai nevoie sa alegi suplimentarea cu lapte praf:
Bebelusul are probleme medicale
Daca bebelusul se naste prematur sau cu anumite afectiuni medicale, poate avea nevoie de mai mult decat lapte matern - desi cazurile sunt foarte rare si laptele matern poate fi suficient (muls si oferit cu lingurita sau chiar cu biberon daca e cazul).
Nu ai suficient lapte
O interventie chirurgicala anterioara a sanului sau anumite afectiuni medicale pot interfera cu producerea laptelui matern. In acest caz, daca bebelusul nu obtine suficient lapte matern numai prin alaptare, poate fi necesar sa apelezi la completarea cu lapte formula.
Trebuie sa incepi serviciul
In unele situatii, poate fi prea dificil sau stresant sa pompezi lapte la locul de munca sau productia de lapte poate sa scada. Deci, daca nu ai la dispozitie lapte matern depozitat in congelator, este posibil sa ajungi la completarea cu lapte formula. CIteste Inceperea hranirii cu lapte formula (sau cu biberonul)
Partenerul doreste sa participe la hranirea bebelusului
Poate iti doresti ca tatal bebelusului sa ia parte la hranirea bebelusului. Poti in cel mai indicat si recomandat mod sa pompezi lapte si sa il pui in sticla - dar daca nu este posibil, poti folosi lapte formula.
Poti combina laptele matern si laptele formula in aceeasi sticla? Afla mai jos...
Ai gemeni sau tripleti
Alaptarea exclusiva a gemenilor sau tripletilor poate fi o provocare. Nu numai ca trebuie sa mentii o cantitate suficienta de lapte matern, dar vei alapta foarte des. Poate ca ai nevoie de o pauza de cateva ori pe zi.
Este o alegere personala
Este posibil sa ai doar o preferinta personala sa alaptezi din cand in cand si sa-i dai formula copilului in restul timpului. Si este in regula.
Poti combina laptele matern si laptele formula in aceeasi sticla?
Daca vrei sa oferi bebelusului laptele matern si formula in timpul aceleiasi hraniri, este posibil. De asemenea, este in regula sa pui laptele matern si formula in aceeasi sticla daca ai pregatit deja formula. Insa, chiar daca este posibil, indicat este sa nu amesteci laptele matern si formula. Daca, de exemplu, bebelusul nu termina sticla, vei arunca o parte din laptele matern impreuna cu restul formulei. Deoarece laptele matern este atat de benefic, vrei ca bebelusul sa primeasca cat mai mult din el. Recomandarea este sa ii oferi mai intai laptele matern, apoi sa completezi cu formula.
Ai mare grija la preparea laptelui formula
Dupa cum s-a mentionat mai sus, este ok sa amesteci laptele matern cu formula deja pregatita. Cu toate acestea, niciodata nu ar trebui sa combini laptele matern cu o formula concentrata sau care nu este deja preparata. Urmeaza intotdeauna instructiunile pentru a face mai intai formula, apoi adauga formula preparata laptelui matern.
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
Alimentatia bebelusului cu formula de lapte a fost si este un subiect care suscita mereu noi controverse, atat in ceea ce priveste comparatia dintre diversele tipuri de formule existente pe piata si laptele matern, cat si in ceea ce priveste necesitatea sau optiunea introducerii formulei de lapte la o anumita varsta.
Despre laptele formula pentru bebelusi merita citit si:
Lapte de la san sau lapte praf?
Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebelusi?
Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi
Cum aleg formula de lapte praf – ghid pentru mamici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2019
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII