Respectul: de ce copiii trebuie sa isi respecte parintii si cum le schimbam atitudinea cand e nevoie

Respectul: de ce copiii trebuie sa isi respecte parintii si cum le schimbam atitudinea cand e nevoie

Respectul: de ce copiii trebuie sa isi respecte parintii si cum le schimbam atitudinea cand e nevoie

Respectul este ca o șosea cu două sensuri de circulatie iar a ne invăta copilul despre respect este de a-l invăta de ce el va fi respectat, respectându-i pe cei din jurul său. Dar, uneori uităm că, ei copiii, nu se nasc cu un sentiment de respect fata de ceilalti. Noi trebuie sa ii invățăm despre asta. Insă ce facem când noi, avem parte de o atitudine lipsită de respect din partea propriulul nostru copil?

In timp ce fiecare copil are o personalitate diferita, toti trebuie sa fie invatati sa fie respectuosi. De la nastere, copiii invata sa manipuleze lumea pentru a-si satisface nevoile - este natural. Dar este treaba noastra ca părinti să ii invatam respectul.

→  Iata 8 lucruri pe care le puteti face chiar de azi pentru a incepe sa va castigati respectul de la propriul copil...

in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce copiii si-au pierdut respectul in ziua de astazi?
Retineti: copilul vostru nu este prietenul vostru
Tratati comportamentul nerespectuos de timpuriu
Puneti-va de acord cu partenerul
Invatati-va copilul abilitatile de baza in interactiunea sociala
Fiti respectuosi cand va corectati copilul
Incercati sa aveti asteptari realiste de la copiii dvs. cu privire la comportamentul lor
Clarificati limitele atunci cand lucrurile sunt calme
Nu o luati personal
5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau

De ce copiii si-au pierdut respectul in ziua de astazi?

Mai intai de toate sa stabilim ca noi parintii NU suntem prietenii copilului. Deci copilul tau nu este prietenul tau – este copilul tau.  Misiunea noastra este sa ne educam copiii pentru a fi adulti fericiti in viata.  Insa, respectul face parte dintr-o viata echilibrata si fericita.  Asta inseamna sa il inveti sa fie respectuos si cu ceilalti, nu numai cu tine.

Oamenii se intreaba de ce copiii si-au pierdut respectul in ziua de astazi - vedem copii si adolescenti care se cearta cu adultii (sau ignorandu-i in mod absolut), folosindu-se de un limbaj indecent, cu atitudine necorepunzatoare, nerespectuosi si nemanierati cu cei ce au autoritate. Din pacate, acest lucru a devenit norma pentru multi copii si adolescenti.

Lumea s-a schimbat si avem nevoie de un parenting realist

Este adevarat ca traim intr-o lume diferita acum, fata de cea in care am crescut. YouTube, retele sociale, filmele, muzica si jocurile video par a glorifica lipsa respectului, furia si lipsa rusinii in relatiile cu ceilalti. Asta inseamna ca, in anumite privinte, trebuie sa lucram mai mult ca parinti pentru a ne invata copiii sa fie respectuosi. La aceasta se adauga si faptul ca parintii sunt mai ocupati decat oricand, ceea ce face mult mai greu sa raspunda imediat copiilor. Sa recunoastem, este mai usor sa lasam lucrurile sa treaca de la sine atunci cand suntem obositi si stresati de la atat de multa munca.

Si se mai intampla ceva: Multi parinti au dificultati in a-si privi copiii intr-o lumina realistă. In unele privinte, parintii nostri erau mai putin defensivi si mai deschisi fata de faptul ca copiii lor nu erau perfecti. Acum, suntem bombardati de experti in parenting care ne indeamnă sa gasim doar talente si lucruri pozitive in copilul nostru, uitand si evitând sa recunoastem ca, in multe situatii - copilul nostru nu este perfect educat...si ca personalitatea lui nu trebuie sa se dezvolte acceptând orice din partea lui.

De aceea, un parenting realist incepe cu faptul ca trebuie sa ne privim copiii in mod realist - observand atat punctele lor forte, cat si zonele lor de slabiciune. Acest lucru ne va ajuta sa vedem clar atunci cand este vorba de un comportament necorespunzator si cand este cazul si sa il abordam cand ne simtim nerespectati de propriul nostru copil.

Deci, cum putem schimba cultura in propria casa, daca exista comportament nerespectuos? Iata 8 lucruri pe care le puteti face astazi ca părinte, pentru a incepe sa va câstigati respectul de la copii.

1. Sa stabilim: copilul nostru nu este prietenul nostru

Nu este vorba despre a fi placuti sau nu de catre copilul vostru sau despre a va multumi pentru ceea ce faceti. Este important sa va amintiti ca copilul vostru nu este prietenul vostru - el este copilul vostru. Treaba voastra este sa-l pregatiti pentru a se putea descurca in lume. Aceasta inseamna sa-l invatati sa se comporte respectuos fata de ceilalti, nu doar fata de voi. Cand credeti ca copilul dvs. ar putea trece linia, o regula buna este sa va intrebati: "Mi-as lasa vecinul sa-mi spuna aceste lucruri? As lasa un strain? "Daca raspunsul este" nu ", nu lasati copilul sa o faca. Intr-o zi cand copilul devine adult, relatia voastra poate deveni mai degraba o prietenie, dar deocamdata e treaba ta sa fii parintele sau: profesorul, antrenorul si cel care ii seteaza limitele - nu amicul care il lasa sa scape basma curata.

E foarte normal sa avem o relatie apropiata cu copilul nostru. Insa nu trebuie sa uitam realitatea.Si nici sa o negam. Nu putem uita ca suntem in primul rand parinti.  Iar atunci cand parintii vor sa distruga aceasta linie fina, psihologii sunt de parere ca exista un rezultat neasteptat. Desi vrei sa fii fii cel mai apropiat al copilul tau - te poti de fapt indeparta de acesta mai mult. Citeste acest material A fi prietenul copilului tau: intre comunicare, efecte si responsabilitati

2. Tratam comportamentul nerespectuos de timpuriu

Este bine sa tratam timpuriu comportamentul nerespectuos, daca este posibil. Daca copilul este nepoliticos sau lipsit de respect, putem spune: "In aceasta familie nu vorbim asa unul cu celalalt". Dand consecinte atunci cand copiii dumneavoastra sunt mai mici, ele veti face un bine pe termen lung. Este foarte important ca parinte daca vedeti ca copilul dvs. este lipsit de respect fata de voi, sa remediati acest lucru. De asemenea, daca copilul dvs. este pe cale sa intre in anii adolescentei (sau intr-o alta faza potential dificila), ganditi-va la viitor.

Unii parinti pe care ii stiu deja planifica modul in care vor aborda comportamentul copilului, deoarece fiica lor (care acum are 11 ani) devine adolescenta. Ei invata abilitatile de a se pregati pentru interactiunile lor cu ea mai tarziu. Acest lucru nu le poate fi decat de folos in timp ce trec prin asta impreuna ca o familie.

3. Sa fim pe aceeasi lungime de undă

Este atat de important ca ambii parinti se se afle pe aceeasi lungime de undă atunci cand este vorba despre comportamentul propriului copil. Asigurati-va ca unul din voi nu permite comportamentul lipsit de respect, in timp ce celalalt incearca sa intervina. Asezati-va impreuna si discutati despre limitele dvs. si apoi propuneti un plan de actiune - si o lista a consecintelor pe care le-ati putea da - daca copilul dvs. incalca regulile.

4. Să ne invatam copilul cum se interactioneaza corect social

S-ar putea sa sune de moda veche, dar este foarte important sa-l invatati pe copilul vostru manierele de baza, cum ar fi "va rog" si "multumesc". Vorbim de normele si valorile care tin de cei 7 ani de acasa...

Cand copilul interactioneaza cu profesorii de la scoala sau este la primul loc de munca si are aceste abilitati, se va putea baza pe ele. Intelegeti ca folosirea manierelor - doar un simplu "scuzati-ma" sau "va multumesc" - este, de asemenea, o forma de empatie. Ii invata pe copii sa-i respecte pe ceilalti si sa recunoasca impactul lor asupra altor persoane. Atunci cand va ganditi la acest lucru, comportamentul lipsit de respect este partea opusa, negativa a empatiei si a manierelor bune.

educatie copil

Invatati-va copilul abilitatile de baza in interactiunea sociala

 

5. Sa fim repectuosi cand ne corectam copilul

Cand copilul este lipsit de respect, sunteti parintele care trebuie sa-l corecteze in mod respectuos. Tipatul, supararea si propria atitudine negativa ca raspuns la a lor nu sunt de ajutor. Adevarul este ca, daca permiteti comportamentului lui lipsit de respect sa va afecteze, este dificil sa fiti un profesor eficient in acel moment. Puteti scoate copilul deoparte si ii puteti da un mesaj clar, de exemplu.

Nu este nevoie sa strigati la ei sau sa-i faceti de rusine. Unul dintre prietenii nostri a fost excelent la aceasta abilitate deosebita in domeniul parentingului. isi lua copiii deoparte, spunea ceva linistit (de obicei, nu aveam nici o idee despre ce era), si, de obicei, copilul isi schimba comportamentul imediat. Utilizati aceste incidente ca momente de invatare, vorbind calm copiilor, si facandu-va asteptarile dvs. ferme si clare si cu consecinte, daca este necesar.  Iata sfaturi concrete despre ce trebuie sa te faci pentru ca sa te abtii de la a tipa la copii chiar si atunci cand simti că innebunesti...

6. Sa avem asteptari realiste de la copilul nostru ...

Acest lucru ar putea insemna ca trebuie sa va reduceti asteptarile. Nu planificati o calatorie lunga cu copiii dvs., de exemplu, daca nu le place sa mearga in masina. Daca copilul dvs. are probleme in grupuri mari si planificati un eveniment pentru 30 de persoane, probabil ca ii veti spune pe toti la dezamagire si o posibila cearta.

Daca va aveti asteptari realiste si inca mai credeti ca ar putea exista unele comportamente care ar putea sa apara, stabiliti limite in prealabil. De exemplu, daca vreti sa iesiti la cina, sa fiti clar cu copiii cu privire la ceea ce asteptati de la ei. Acest lucru nu numai ca va ajuta la comportamentul lor, ci ii va ajuta in unele privinte sa se simta mai in siguranta. Ei vor intelege ceea ce se asteapta de la ei si vor sti ce consecinte vor avea daca nu vor respecta aceste asteptari. Daca va indeplinesc obiectivele, laudati-i, dar, daca nu, aplicati consecintele pe care le-ati stabilit pentru ei.

7. Sa clarificam si sa stabilim limitele atunci cand lucrurile sunt calme

Cand ne aflam intr-o situatie in care copilul este lipsit de respect, nu este timpul ideal pentru a vorbi mult despre limite sau consecinte. Mai tarziu, putem vorbi cu copilul despre comportamentul sau si despre asteptarile noastre dar si despre greseli si limite.

Intr-o lume care pare sa fie invadata de guru in parenting ... educatia copiilor devine tot mai mult un concept academic, usor detasat de realitate. Prea teoretic. In plus, diverse concepte de marketing se folosesc de educatia copiilor nostri si de felurile in care le cladim regulile de comportament.  Spune DA ... spune numai Da, nu refuza copilul, nu ii cere sa faca nimic, incurajeaza-l sa isi dezvolte personalitatea cu orice pret ... uitand de fapt cel mai important aspect in educatie este tocmai dezvoltarea si stimularea inteligentei emotionale. Iata de ce trebuie sa spunem si NU copiilor - si nu numai DA asa cum ne indeamna unii

8. Nu o luam personal

Una dintre cele mai mari greseli pe care parintii o pot face este sa ia personal comportamentul copilului. Adevarul este ca nu ar trebui sa cadeti niciodata in capcana asta, pentru ca adolescentul din vecini face acelasi lucru parintilor sai, iar fiica verisoarei tale face acelasi lucru parintilor ei. Rolul dvs. este de a trata comportamentul copilului dvs. cat mai obiectiv posibil.

Atunci cand parintii nu au modalitati eficiente de a face fata unor astfel de lucruri, ei pot simti ca lucrurile le scapa de sub control si se sperie - si adesea reactioneaza prea exagerat sau nu reactioneaza suficient la situatie. Cand reactioneaza exagerat, ei devin prea rigizi, iar atunci cand nu reactioneaza suficient, ignora comportamentul sau spun ca este "doar o faza". in orice caz, nu va ajuta copilul sa invete sa-si gestioneze gandurile sau emotiile mai eficient; nu-l va invata sa fie mai respectuos.

Intelegeti ca, daca nu ati putut interveni devreme asupra educatiei copiilor dvs., puteti incepe oricand. Chiar daca copilul dvs. prezinta in mod constant un comportament lipsit de respect, puteti incepe sa introduceti si sa stabiliti aceste limite clare. Copiii chiar doresc limite, chiar daca protesteaza cu voce tare - si vor face asta. Mesajul pe care il primesc atunci cand interveniti si stabiliti limitele este ca sunt ingrijiti, ca sunt iubiti si ca intr-adevar doriti ca ei sa aiba succes si sa poata functiona bine in lume. Copiii nostri nu ne vor multumi acum, dar asta e bine – parentingul nu este despre a primi multumiri de la copiii nostri, ci despre a face ceea ce trebuie.

5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau 

Am incercat toate metodele de disciplinare a copilului insa nimic nu are efect cu copilul nostru - spune un tatic pe forumul Desprecopii.

Si chiar se intreaba ce ar fi de facut...si unde greseste. Ca el sunt multi parinti. Da, trebuie sa recunoastem ca educatia copilului nu este intotdeauna lina si ca sunt multi parinti care au astfel de probleme si dileme. Sunt multi parinti frustrati care au incercat si disciplinarea pozitiva si educatia cu dragoste si cea relaxata dar si cea mai putin relaxata (cu zbieraturi) ... si tot nu au reusit sa stabileasca niste reguli eficiente de comunicare cu copilul. Stim ca fiecare copil este unic si ca fiecare situatie este diferita insa mai inainte de a crede ca metoda aplicata este gresita, merita sa ne uitam la modul in care o aplicam - poate chiar acolo este greseala noastra. CIteste 5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau

4 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.  

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII