Nu te grăbi să crești, copile: iată de ce nu imi voi presa copiii să crească mai repede

Nu te grabi sa cresti, copile: iata de ce nu imi voi presa copiii sa creasca mai repede

Nu te grăbi să crești, copile: iată de ce nu imi voi presa copiii să crească mai repede

Știu că într-o zi fiica mea nu se va mai juca cu păpusi. Jucăriile vor fi puse intr-o ladă ce va fi dusă in pod. Si că va veni momentul in care băiatul meu nu va mai crede ca Mos Crăciun vine cu Polar Expres. Este în regulă. Am acceptat acest lucru. Dar cu toate astea... nu voi fi eu aceea care le voi grabi copiilor mei despărtirea de copilarie...si ii voi lasa să isi aleaga ei cel mai potrivit timp sau mod.

Nu te grăbi să crești, copile: iată de ce nu imi voi presa copiii să crească mai repede...

 

 

veti citi:
Nu te grăbi să crești, copile
Copiii sunt constant bombardați cu informatii care ii indeamnă să gandească ca un adult
Scurtarea copilariei provoacă un stres mare
Știu că nu pot îngheța timpul și nu imi pot păstra copiii blocati in copilarie
Stiu ca intr-o zi, jucariile vor fi puse intr-o ladă ce va fi dusă in pod
Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau mamico
Despre cât de repede cresc copiii noștri

Nu te grăbi să crești, copile

Într-o zi, discutam cu prietena mea despre sarbatorile de iarna. Era si fiica mea in preajma si se juca cu papusile ei. A venit vorba despre Mos Nicolae, despre Mos Craciun... iar prietena mea a spus - inca mai jucam farsa cu Mosii.... M-am panicat - nu vroiam sa distrug atat de brusc lumea frumoasa a copilariei in care crede fetita mea. Din fericire, fiica mea, care crede inca in basme  - era ocupata cu altceva si nu avea cum sa creada asa ceva de brutal...adica despre ce vorba prietena mea...

Trăim într-o lume plină de provocări - cu prea multa expunere in media sociala, cu prea multe haine si accesorii, divertisment, si de multe ori, copiii nostri cresc prea repede. Daca te uiti deja la fetitele de 9 ani, sunt deja obsedate de machiaj si moda.....Si cu toate astea, eu - nu mă grăbesc să-mi las copiii să crească.

Am avut o copilarie atat de simpla si de frumoasa, cu cațărari in copaci, cu joculete multe in aer liber, cu de-a v-ati ascunselea, cu păpusi si șotron. Acum toate acestea au fost inlocuite cu Ipaduri si telefoane smart. Candy Crush a a sau Angry Birds au inlocuit sotronul si saritul coardei.

Copiii sunt constant bombardați cu informatii care ii indeamnă să gandească ca un adult

Copiii sunt constant bombardați cu informatii inutile care ii indeamna sa gandeasca ca un adult. Există atât de multe imagini violente și sexuale online și la TV - copiii noștri sunt expuși în mod constant.
 
Uneori este întâmplător. O alta prietena are un baietel în vârstă de opt ani, căruia îi place să se uite la desene animate pe YouTube.  Cumva, a ajuns la un videoclip  - care nu stiu de ce era acolo - dar care semăna cu un desen animat obișnuit, insa fusese editat cu un clip în mijloc care arăta imagini cu schingiuirea unei pisici - si erau niste imagini foarte sângeroase. Acest biet băiețel a avut coșmaruri luni întregi.

Scurtarea copilariei provoacă un stres mare și poate duce la boli grave legate de stres

Nu, nu mă grăbesc să-mi las copiii să crească. Studiile arată că scurtarea copilariei provoacă un stres mare și poate duce la boli grave legate de stres. Presiunea copiilor pentru a fi „adulți mici” poate duce, de asemenea, la stima de sine scăzută și depresie.

Motivul pentru care copiii nu trebuie grăbiți să crească este pentru că au nevoie de acei ani pentru a se juca, pentru a-i învăța cum să facă față furiei, fricii și stresului. De asemenea, folosindu-și imaginația și angajându-se cu ceilalți îi învață autocontrolul și cooperarea. Cu toate acestea, atunci când copiii cresc prea repede cu toată munca și fără joc, le poate lipsi acele abilități de a face față.
 
Uneori, presiunea de a crește vine din nevoile noastre, deoarece părinții doresc ca copiii noștri să aibă succes. Eu însumi am fost vinovata de aceste așteptări ireale.

Imi aduc aminte ca intr-o zi, fiul meu de șase ani era atat de stresat la lecția sa de înot ... si nu înceta să vorbească despre ultimul examen. Totuși, mi-am dorit să reușească atât de mult încât am încercat să-l mituiesc în mod repetat. În cele din urmă, mi-am dat seama că nimeni nu va avea grijă peste 20 de ani dacă fiul meu nu poate înota la marcajul adânc de opt metri pe piscină, printr-un tub pe fundul apei. El poate înota și este destul de bine. Si este suficient.   Să-mi dau seama că presiunea pe care i-am pus-o a fost mai mult pentru mine - decât pentru el. Cand i-am spus ca e OK sa nu treaca prin acel tub, a fost mult mai relaxat.

Citeste Mami, eu inca mai cred in Mos Craciun!

Știu că nu pot îngheța timpul și nu imi pot păstra copiii blocati in copilarie

Știu că nu pot îngheța timpul și nu imi pot pastra copiii - in anii copilariei pentru totdeauna. Nu vreau să fac asta. Știu, de asemenea, că nu ii pot ține într-o mică bulă de sticlă, deoarece vor primi influențe exterioare de la prieteni și media. Cu toate acestea, nu voi spune niciodată fiicei mele că este timpul să renunțe la păpușile sale sau că este „prea mare” pentru a face ceva ce încă crede că este distractiv.
 
Presiunea pentru a crește va veni întotdeauna copiilor din surse exterioare.
Îmi amintesc că mi s-a facut teorie la cresa pentru ca fiica mea era prea bătrână la 18 luni pentru a avea suzeta și o patura favorita. Am refuzat să intru în discuție și, în cele din urmă, replica mea a fost „Nu vă faceți griji, nu o va avea când va absolvi liceul”, a devenit realitate - cel puțin pentru suzeta.

Stiu că intr-o zi, jucariile vor fi puse intr-o ladă ce va fi dusă in pod.

Știu că într-o zi fiica mea nu se va mai juca cu păpusi. Jucariile vor fi puse intr-o ladă ce va fi dusa in pod. Si că va veni momentul in care băiatul meu nu va mai crede ca Mos Craciun vine cu Polar Expres sau ca Mos Nicolae se ocupa personal de umplerea cizmulitelor cu dulciuri, la inceput de decembrie. Este în regulă. Am acceptat acest fapt. Cu toate acestea, nu voi fi eu aceea care le voi grabi despartirea de copilarie...si ii voi lasa sa isi aleaga ei cel mai potrivit timp sau mod.

Bucură-te de fiecare clipă cu copilul tau mămico pentru că fericirea unei mame vine din lucrurile simple

Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau, copiii cresc atat de repede... spun toti prietenii cu copii mai mari inca de cand l-ai adus acasa pentru prima oara. Doamne, ce dreptate aveau. Citeste in continuare din confesiunile unei mame ...

Despre cât de repede cresc copiii noștri, mai poti citi

Copiii cresc prea repede: Este tehnologia de vina sau chiar noi?

Copiii cresc atat de repede! Cum putem incetini totusi viteza timpului?

6 sfaturi de parenting care te pot ajuta in meseria de părinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Alexia B, o mămică românca din Belgia
material postat initial pe blogurile de pe Comunitatea Desprecopii
Toate drepturile rezervate 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII