Semnele din naștere ale bebelușilor: de ce apar și cum le recunoști - GHID complet

Semnele din nastere ale bebelusilor: de ce apar si cum le recunosti - GHID complet

Semnele din naștere ale bebelușilor: de ce apar și cum le recunoști - GHID complet

Semnele din naștere ale bebelușilor nu pot fi prevenite și multe din ele sunt moștenite (genetic) de la părinti. Semnele din naștere ale bebelușului - fie că sunt pete roșietice, vineții sau brune pe pielea sa, sunt in general lipsite de pericol. 

⇒ Iată o trecere in revistă a semnelor din naștere ale bebelușilor, de ce apar, cum le recunoaștem și la ce trebuie avut grijă.

veti citi:
Semnele din naștere ale bebelusului, ce trebuie sa știm despre ele
Semnele din naștere, sunt periculoase sau nu?
Ciupitura berzei - sau sărutul ingerilor
Petele cafea-cu-lapte
Petele mongoliene
Petele de vin
Angioma
Alunițele

Semnele din naștere ale bebelusului, ce trebuie sa știm despre ele

Sunt pete verzi, rosietice, gri sau maro.

Multe din aceste semne se impart in doua categorii.

- O categorie este a petelor pigmentate sau vascularizate, cauzate de vase de sange foarte subtiri care s-au acumulat intr-un anumit loc sub piele.
- O a doua categorie este a petelor maronii, cauzate de o dezvoltare anormala a celulelor care pigmenteaza pielea.

Semnele din naștere, sunt periculoase sau nu?

Daca bebe se naste cu anumite semne pe piele sau observi aparitia unora in primele luni, ar fi bine sa ceri sfatul medicului mediatru. De obicei, aceste pete sunt inofensive iar multe din ele dispar in urmatorii ani, pe masura ce bebelusul creste. Exista insa o categorie de semne din nastere care ar putea deveni periculoase, mai ales din cauza pozitiei lor.

De pilda

petele de culoare vinului de Porto - care apar la coltul ochilor. Ele pot cauza probleme de vedere si uneori sunt asociate cu aparitia glaucomului.

petele de langa sira spinarii - uneori se pot extinde sub piele si pot afecta reteaua nervoasa din zona,

anumite alunite pe care bebelusul le are din nastere, pot prezenta un risc  de a deveni cancerigene si trebuiesc urmarite

angioamele de marimi considerable - pot afecta mancatul, vazul sau respiratia. Unele pot aparea chiar intern, putand afecta un anumit organ.

Cum se recunosc semnele din naștere - iată o trecere in revistă:

Ciupitura berzei - sau sărutul ingerilor

ciupitura barza bebelusi
ciupitura de barza la bebelusi

Nevus Simplex: ciupitura de barza sau sărutul ingerilor  - apare la  80% dintre nou-nascuti.  Se mai spune ca de acolo tine barza bebelusul cand il aduce la parintii sai...

Nevus Simplex: ciupitura de barza sau sărutul ingerilor - sunt semne din naștere plate roz sau roșii cu care se nasc până la 80% dintre bebeluși. Sunt formare din vase de sânge mici, roșii, numite capilare. Adesea, aceste semne sunt localizate pe pleoape, frunte, spatele gâtului, vârful capului, sub nas și partea inferioară a spatelui. Uneori, ele sunt numite semne de ciupitura de barza”, „mușcături de barză”, (când sunt situate pe spatele gâtului) și „sărutări de înger” (când sunt între sprâncene).

Aceste semne - Nevus simplex -  vor dispărea de la sine în timpul primilor ani de viata. Nu te alarma dacă semnul din naștere se inchide la culoare atunci când copilul plange sau este mai activ - acest lucru este normal.

Majoritatea acestor Nevus simplex  - sunt total inofensive și nu necesită tratament. Dar dacă sunt mari sau sunt situate în zone neașteptate, discuta cu medicul.

Petele cafea-cu-lapte

Aceste pete sunt maro deschis si pot aparea in orice zona a corpului. De obicei sunt inofensive dar, daca bebe le care si dupa 6 luni, e bine de cerut sfatul medicului pediatru.

Petele mongoliene

Aceste pete sunt albastrui, seamana putin cu o vanataie si apar pe spate. De obicei, dispar pana pe la 7 luni.

Dermal melanocytosis, cunoscută și sub numele de "pete mongolice" sau "nevus of Ota", este o afecțiune comună a pielii care apare la nou-născuți. Aceasta se caracterizează prin apariția unor pete albastre, gri sau negre, plate sau ușor înălțate, localizate în special pe regiunea lombară și pe fese, dar pot apărea și în alte zone ale corpului. Aceste pete sunt cauzate de acumularea de melanocite în piele și, deși pot fi evidente la naștere, ele se estompează de obicei pe măsură ce copilul crește și pielea se maturizează.

În general, petele mongolice sau dermal melanocytosis nu sunt periculoase și nu prezintă riscuri pentru sănătatea bebelușului. Acestea sunt considerate inofensive și, în majoritatea cazurilor, dispar de la sine în timp, pe măsură ce copilul crește.
Uneori, petele mongolice pot fi confundate cu alte afecțiuni ale pielii, iar în unele cazuri, pot fi asociate cu alte condiții medicale.

pete mongoliene

Petele de vin

Aceste peste sunt prezente incă de la nastere si sunt fie rozalii fie de un rosu inchis. Pot aparea oricunde dar apar cu precadere pe față, gat sau brate. Aceste pete nu dispar cu timpul iar pe masura ce copilul creste, se fac mai mari.

pete vin bebelus
petele de vin la bebelusi

Angioma

Angioma se dezvolta inca din viata intrauterina. Sunt vase de sange care se dezvolta rapid sub piele si sunt mai frecvente la fete, gemeni si prematuri, Devin insa din ce in ce mai difuze pana pe la 6-7 ani.

angioma bebelus
angioma la bebelus

Alunițele

Alunitele din nastere sunt cauzate de o dezvoltare exagerata a celulelor care pingmeatea epiderma. De obicei apar mai tarziu, dar unele sunt din nasrere. Ele variaza ca marime, sunt plate sau bombate, negre sau maro, acoperite cu par sau nu. Alunitele trebuiesc urmarite cu mare atentie de-a lungul vietii pentru ca prezinta riscuri de a deveni cancerigene. 

Citeste in continuare Plagiocefalia sau sindromul capului plat (capului turtit)

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII