Secretul pentru creșterea celor mai fericiți copii din lume

Secretul pentru cresterea celor mai fericiti copii din lume

Secretul pentru creșterea celor mai fericiți copii din lume

Copiii olandezi sunt cunoscuți ca fiind cei mai fericiți din lume, potrivit UNICEF, Britain’s Child Poverty Action Group și World Economic Forum. Acest lucru se datorează faptului că săptămânile de muncă mai scurte, în special pentru tați, înseamnă mai mult timp acasă și o implicare mai mare în împărțirea îndatoririlor parentale.


Rolul taților în dezvoltarea și bunăstarea copiilor a fost recunoscut din ce în ce mai mult de cercetători. Studiile UNICEF au sugerat că relațiile copiilor olandezi cu tații lor s-au îmbunătățit semnificativ în timp, odata cu creșterea timpului petrecut împreună.

 

- veți citi:
Parenting-ul în Olanda vs...
... Parenting-ul în America
Este "papadag" secretul creșterii copiilor fericiți?

Parenting-ul în Olanda vs...

Taticii olandezi considera că au un rol egal cu al mamelor în creșterea copiilor și treburile gospodărești. In Olanda, este la fel de probabil să vezi un tată care împinge un cărucior sau poartă un bebe în sistem de purtare al bebelusului - așa cum fac mamele. Atunci când un copil are febră, de exemplu, parinții vor face cu rândul să stea acasă cu copilul, majoritatea angajatorilor manifestând înțelegere și clemență.

Cu ani în urmă, când săptămâna de muncă cu normă întreagă a fost redusă la 36 de ore în Olanda pentru a combate șomajul, guvernul i-a compensat pe cei care au lucrat o săptămână de lucru de 40 de ore, de la 9 până la 5, oferindu-le o vacanță suplimentară de jumătate de zi pe săptămâna - sau o zi o săptămână.

Această pauză este frecvent utilizată de tați ca „papadag”, care se traduce literalmente prin „ziua tăticului”. Astăzi, din ce în ce mai mulți tați olandezi văd avantajele petrecerii timpului cu copiii - papadag a devenit o normă.

În 2016, aproape 50% dintre tații tineri din Olanda au declarat că își iau o zi liberă cel puțin o dată pe săptămână pentru a fi acasă - iar procentul respectiv a continuat să crească.

„Luarea unui "papadag" este destul de comun, în special în sectorul public și guvernamental”, a explicat prietenul meu Mathijs când m-am mutat pentru prima dată în Olanda. „Alegerea de a face o săptămână de muncă de patru zile a fost o decizie ușoară. Apreciez timpul în plus pe care îl petrec singur cu fiica mea”, a spus el.

De asemenea, mamele olandeze se bucură de aceste avantaje; mulți continuă să lucreze cu jumătate de normă, chiar și după ce toți copiii au început școala sau au părăsit cuibul, dar aceasta este o altă discuție).

... Parenting-ul în America

Conceptul este pur și simplu nemaiauzit în multe locuri, în special în America de Nord, unde a lua o zi de muncă liberă pentru a fi cu familia ar fi șocant, cu atât mai puțin o săptămână.

Asta nu înseamnă că părinții americani nu vor să petreacă mai mult timp cu copiii lor. De fapt, 63% recunosc că petrec prea puțin timp acasă cu copiii, potrivit unui sondaj recent al Pew Research Center.

Pentru mamele americane, 53% spun că sunt mulțumite de timpul petrecut cu copiii lor. Cu toate acestea, chiar și în familiile în care ambii parteneri își ocupă locurile de muncă, cercetările au arătat că femeile au încă tendința să suporte majoritatea sarcinilor parentale și ale gospodăriei.

De asemenea, nu ajută faptul că SUA este singura țară OCDE care nu are încă nicio politică federală în vigoare pentru a garanta mamelor sau taților care lucrează concediu cu plata pentru a-și îngriji noii bebeluși.

Este "papadag" secretul creșterii copiilor fericiți?

Conform unui sondaj HBSC, copiii olandezi (cu vârste între 11 și 15 ani) au obținut cel mai mare nivel din lume în relația bună cu părinții.

Într-o cultură în care munca cuiva este indisolubil legată de identitatea unuia, tăticii americani se pot confrunta cu izolare și stigmatizare. O mulțime de bărbați aspiră să fie tatici ideali care schimbă scutecele, gătesc cina și fac ordine în casă. Dar trista realitate este că, pentru mulți care încep cu aceste idealuri înalte și progresive, presiunile la locul de muncă fac imposibile aceste idealuri pe termen lung.

În America, părinții sunt priviți ca o preocupare privată, mai degrabă decât comunală: ați luat decizia de a avea copii. Aceasta este alegerea dvs. - faceți-i față. În Olanda, totuși, este ceva pentru care întreaga societate își asumă responsabilitatea.

Părinții olandezi au adesea o rețea bogată de suport; structura ideală de îngrijire a copilului constă în ambii părinți care lucrează cu normă part-time, iar familia primește ajutor suplimentar din partea ambelor seturi de bunici, vecini și babysitteri locali.

Parentingul este o provocare indiferent de locul în care locuiți. Olandezii au reușit însă să creeze un echilibru de invidiat. Nu ar fi uimitor pentru noi toți - și pentru copiii noștri - dacă restul lumii ar adopta această nou trend numit "papadag"? 

14 luni dureaza pana vei intelege cum functioneaza meseria de parinte: despre greutati si recompense si de ce lunea e cea mai grea zi

Mamicile si taticii au recunoscut ca este nevoie de 14 luni pentru a controla fraiele parentingului. Pana atunci, vor exista lupte crancene cu somnul bebelusului, nopti nedormite, stresul primei febre si pauzele in care vei face curatenie dar ... nu te speria, intre toate acestea exista si momente de fericire pura care valoareaza cat tot universul.

Iata cat dureaza pana vei intelege cum functioneaza meseria de parinte si ce vei descoperi pe parcurs ...

Despre meseria de mama merita citit si

Parentingul atasat: mai multa presiune pentru mame
Da, sunt o mama elicopter!
Cel mai greu job din lume: meseria de mama
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala 
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie 
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: redactor la Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII