Hipotonia musculară la bebeluși - cauze și tratamente plus experiența unei mămici cu bebeluș hipoton

Hipotonia musculara la bebelusi - cauze si tratamente plus experienta unei mamici cu bebelus hipoton

Hipotonia musculară la bebeluși - cauze și tratamente plus experiența unei mămici cu bebeluș hipoton

Hipotonia este un termen medical ce defineste tonusul muscular scăzut. Dacă bebelusul are hipotonie, probabil că va fi oarecum moale in bratele tale, ca o păpușă de carpe. Acesta este motivul pentru care se mai numește sindromul de bebelus moale.

Hipotonia musculara la bebelusi - cauze si tratamente plus experienta unei mamici cu bebelus hipoton.

veti citi
Ce este hipotonia?
Simptome ale hipotoniei la bebeluși
Care sunt cauzele hipotoniei musculare a bebelușului?
Obținerea diagnosticului corect
Tratamentul in cazul hipotoniei musculare
Am un bebeluș hipoton - iată experianța unei mămici

Ce este hipotonia?

Hipotonia este un termen medical ce defineste tonusul muscular scăzut. Dacă bebelusul are hipotonie, probabil că va fi oarecum moale in bratele tale, ca o păpușă de carpe. Acesta este motivul pentru care se mai numește sindromul de bebelus moale.

Medicii pot diagnostica hipotonia inca dn primele minute de viață. Ei verifică de rutină tonusul muscular al nou-născuților la 1 minut și 5 minute după naștere. Uneori, hipotonia apare puțin mai târziu, dar de obicei va fi observată pana la vârsta de 6 luni.

bebelus hipoton

Tonusul muscular slab tinde să semnaleze o problemă cu creierul, măduva spinării, nervii sau mușchii. Dar terapia fizică și alte tratamente vă pot ajuta copilul să-și construiască mușchii mai puternici și o mai bună coordonare.

Simptome ale hipotoniei la bebeluși

Majoritatea bebelușilor se nasc cu un tonus muscular bun. Dar, nou-născuții cu hipotonie nu vor avea mișcări ferme ale brațelor și picioarelor inca din primele ore ale vietii.

Pe măsură ce creste, bebelusul cu hipotonie va rata reperele de dezvoltare motorica cum ar fi de pilda - sa isi ridice capusorul cand sta pe burtica.

bebelus hipoton

Alte simptome comune includ:

- Control slab al capului. Când bebelușul nu-și poate controla mușchii gâtului, capul ei va cădea înainte, înapoi sau în lateral.

- Pare sa fie moale, cand il ridicati in brate. Daca iei bebelusul de sub sub axile sale, brațele se pot ridica fără rezistență - ca și cum ar putea să-ți alunece printre mâini.

- Brațele și picioarele atârnă drept. Bebelușii se sprijină de obicei cu brațele și picioarele încovoiate - există o ușoară îndoire în coate, șolduri și genunchi. Dar copiii cu hipotonie nu.

- Uneori, starea poate cauza probleme cu suptul și înghițirea. De asemenea, articulațiile copilului pot fi extrem de flexibile, ca și cum ar fi cu două articulații.

Care sunt cauzele hipotoniei musculare a bebelușului?

Hipotonia ar putea sa nu aiba un un motiv clar - ceea ce medicii numesc hipotonie congenitală benignă. Dar, mai des, este legata de o altă problemă de sănătate. Există multe cauze.

Câteva sunt:

- Deteriorarea unei parti a creierului din cauza lipsei de oxigen chiar înainte sau după naștere
- Probleme cu modul în care creierul s-a format în timpul sarcinii
- Tulburări care afectează nervii
- Achondroplasia
- Leziuni ale măduvei spinării
- Parazita cerebrala
- Infecții severe

Hipotonia nu este întotdeauna un semn al unei probleme majore. Când bebelușii se nasc prea devreme (bebelusul prematur), este posibil să aibă un ton muscular slab, deoarece corpul lor nu a avut suficient timp pentru a se dezvolta corect. În acest caz, lucrurile ar trebui să se îmbunătățească pe măsură ce trec săptămânile și lunile.

Trebuie doar să te asiguri că bebelușul tău face progrese și primește tratamentul de care are nevoie.

Obținerea diagnosticului corect

Deoarece multe lucruri pot sta la baza hipotoniei musculare, este posibil să dureze ceva timp pentru a gasi cauza corecta a hipotoniei coilului. Medicul va dori să afle istoricul medical și genetic al familiei și va oferi copilului un examen fizic complet.

Medicul poate verifica:

- Abilitati motorii
- Aptitudini senzoriale
- Echilibru
- Coordonare
- Stare mentală
- reflexe

De asemenea, medicul poate comanda mai multe teste, cum ar fi:

- Scanare CT sau RMN a creierului
- Analize de sange
- Electromiografia (EMG) pentru a măsura cât de bine funcționează nervii și mușchii
- Electroencefalogramă (EEG) pentru măsurarea activității electrice în creier
- Punctie vertebrala, care poate măsura presiunea din interiorul coloanei vertebrale și permite medicului să obțină o probă de lichid din jurul măduvei spinării pentru testare
- Biopsia musculară, când medicul primește o probă din țesutul muscular al copilului dvs. pentru a studia la microscop
- Testele genetice

De asemenea, medicul va dori să știe dacă au existat probleme înainte de nașterea copilului sau în timpul nașterii.

Tratamentul in cazul hipotoniei musculare

După ce medicul își va da seama de cauza hipotoniei copilului, va încerca mai întâi să trateze această afecțiune. De exemplu, el poate prescrie medicament pentru a trata o infecție care i-a cauzat probleme musculare. Dar, uneori, nu există nici un remediu pentru problema care cauzează hipotonie. Dacă o condiție moștenită a cauzat-o, copilul va avea această afectiune pe viață.

Indiferent de cauza hipotoniei, copilul poate incepe terapie pentru a-și consolida mușchii și a îmbunătăți coordonarea. Există multe opțiuni, inclusiv:

- Programe de stimulare senzorială: Acestea ajută bebelușii și copiii mici să răspundă la vedere, sunet, atingere, miros și gust.
- Terapia ocupațională: Aceasta vă va ajuta copilul să însușească abilități motrice fine, care sunt (sau vor fi) esențiale pentru sarcinile zilnice.
- Kinetoterapie: La fel ca terapia ocupațională, vă poate ajuta copilul să controleze mai mult mișcările. De asemenea, poate îmbunătăți forța și tonusul muscular în timp.
- Terapia vorbirii: ajută la probleme cu respirația, vorbirea și înghițirea.

Un copil cu hipotonie congenitală benignă poate să nu aibă nevoie de nici o terapie, deși poate avea nevoie să vadă un medic pentru probleme conexe, cum ar fi luxația articulară.

Am un bebeluș hipoton - iată experianța unei mămici

M-a hotarat sa va scriu,poate e cineva in situatia noastra si ne poate indruma spre o clinica, un dr competent etc.

Fetita mea,Sophia,are 7luni si 2saptamani. Sarcina si nasterea au decurs normal, fara incidente,insa...a fost diagnosticata cu hipotonie!!!: ((Mentionez ca problemele ei sunt:nu poate sta in fundulet fara sprijin si nu atinge cu picioarele patul sau orice alta suprafata cand este ridicata la verticala,in schimb cand e la orizontala isi duce piciorusele la gurita si da din ele puternic.In rest,s-a dezvoltat normal:zambeste,gangureste(azi a zis "mama"),se joaca cu jucarele,le duce dintr-o mana in alta,sta pe burtica,ridica si sustine capusorul,se intoarce de pe o parte pe alta,cu jum de rotatie doar,se ridica in fundulet daca se prinde cu manutele de degetele noastre...Cine mai este sau a fost in situatia mea va rog din suflet sa ma ajutati,sa-mi spuneti ce si cum ati procedat.

Va rog,ca de la mama la mama...ajutati-ma!!!! - citeste in continuare discutiile de pe formulul Desprecopii la topicul BEBE HIPOTON.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII