Cate ecografii se pot face in timpul sarcinii? Acestea sunt recomandările oficiale

Cate ecografii se pot face in timpul sarcinii? Acestea sunt recomandarile oficiale

Cate ecografii se pot face in timpul sarcinii? Acestea sunt recomandările oficiale

Viitoarele mămici fac mai multe ecografii decât este indicat medical - o medie de 5-6 în perioada sarcinii, în creștere cu 92% din 2009, potrivit noilor date raportate de The Wall Street Journal, in timp ce Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi recomandă una, maxim două ecografii pentru fiecare sarcină cu risc scăzut - și se estimează că 75% din toate sarcinile sunt considerate cu risc scăzut.

- veți citi:
Ecografiile sunt adesea cea mai interesantă parte a sarcinii
ACOG recomandă una sau două ecografii pe sarcină
Ecografiile au un potențial de riscuri negative, neintenționate
Ecografiile prenatale – o necesitate?

Cate ecografii se pot face in timpul sarcinii?

De ce ma trimite mereu medicul la ecografii? Oare e bine sa fac asa de multe ecografii? - acestea sunt cateva din intrebarilor gravidutelor pe forumul de sarcina.

Pentru viitoarele mămici, ecografiile sunt adesea cea mai interesantă parte a sarcinii

A face o ecografie in timpul sarcinii este interesant. Nu numai că vei vedea pentru prima oară bebelușul, ci ai o liniște sufletească în a ști că este în siguranță și sănătos.

Ecografiile cu ultrasunete pot servi, de asemenea, ca instrument de semnal, pentru a anunța noile mămici că acest lucru se întâmplă cu adevărat - acele lovituri zilnice sunt de fapt copilul tău în creștere. Dar, cu toate că astepți nerăbdătoare următoarea ecografie, experții sfatuiesv gravidele sa evite ultrasunetele dacă nu sunt necesare din punct de vedere medical.

Conform cercetărilor analizate și raportate de ziarul The Wall Street Journal, medicii cer gravidelor sa faca în medie 5-6 ecografii pe sarcină. Studiul a inclus peste 150 de milioane de persoane, dintre care unii au fost pacienți cu risc ridicat. Acest lucru înseamnă că numărul ar fi putut fi umflat, deoarece sarcinile cu risc ridicat - de exemplu, mamele care urmează să fie cu afecțiuni cronice precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, lupus, etc - necesită adesea ecografii constante.

Acestea fiind spuse, deși sarcinile cu risc ridicat necesită ocografii cu ultrasunete mai frecvente, se estimează că trei din patru sarcini sunt cu risc redus. Experții recomandă ca ecografiile suplimentare să nu fie utilizate decât dacă este necesar.

Deci, în timp ce ecografiile sunt considerate sigure atunci când sunt utilizate rar, nu știm cu siguranță efectele secundare pe termen lung, potrivit Dr. Jeffrey A. Kuller, profesor de Obstetrică și Ginecologie în Divizia de Medicină Materno-Fetală la Universitatea Duke Center Medical din SUA.

Colegiul medicilor ginecologi din SUA recomandă una sau două ecografii pe sarcină

Prima: O ecografie precoce la 10-12 săptămâni pentru a stabili data probabilă a nașterii și dacă sarcina este viabilă. Această ecografie este folosită pentru a confirma bătăile inimii fetale și o sarcină uterină (spre deosebire de una ectopică sau tubulară), de exemplu.

A doua: O ecografie de anatomie mai detaliată la 18 săptămâni pentru a detecta creșterea fătului, localizarea placentei și cordonul ombilical, precum și sănătatea și anatomia generală a bebelușului.

Ecografiile suplimentare, inclusiv cele 3D și 4D, trebuie efectuate numai dacă mama este considerată cu risc ridicat sau dacă există o anomalie fetală suspectă - ceea ce înseamnă că ar trebui să le evitați pe cele oferite în afara cabinetului medicului.

Dr. Kuller spune că, dincolo de aceste ecografii necesare, ele au un potențial de riscuri negative, neintenționate.

In timp ce greutatea fetala se determina rezonabil de exact, în aproximativ 10 la sută din cazuri, dacă ultrasunetele sub-estimează sau supra-estimează greutatea fatului, pacientele pot ajunge cu opetaratii cezariene inutile sau nasteri premature în unele cazuri, spune Dr. Kuller. Pacientele trebuie, de asemenea, avertizate că medicii nu pot exclude toate defectele sau anomaliile cromozomiale folosind ultrasunetele.

O varietate de factori par să contribuie la creșterea dramatică a ecografiilor. Presiunea este sporită și din partea pacientelor care doresc să își vadă bebelușului și să se asigure că el sau ea este bine în interiorul uterului.

„Trăim într-un climat medical în care medicii se tem în mod constant ca ar putea fi dati in judecată”, spune el. „Ecografiile oferă pacientelor și medicilor asigurarea că lucrurile stau bine, iar teama de litigii îi împing pe medici să facă mai multe testări în toate, inclusiv cu ultrasunete.”

Nu există nicio îndoială în acest sens: o imagine din interiorul uterului este captivantă, din moment ce este imposibil de știut cu siguranță ce se întâmplă acolo, altfel. Cu toate acestea, nu știm cu siguranță efectele secundare pe termen lung ale ultrasunetelor asupra fătului în curs de dezvoltare, ceea ce înseamnă că ecografiile inutile ar putea avea consecințe nedorite.

Cel mai bun plan de acțiune? O ecografie la 10 sau 12 săptămâni și alta la 18 săptămâni, conform recomandărilor Colegiului Medicilor Ginecologi Americani. Dacă medicul solicită mai mult decât atât, pune întrebări și asigură-te că este medical necesar pentru sănătatea optimă a copilului.

Urmareste evolutia sarcinii pe saptamani aici.

Ecografiile prenatale – o necesitate?

Efectuarea unei ecografii pare a fi astazi o procedura de rutina in depistarea anumitor afectiuni si, mai ales, in monitorizarea evolutiei unei sarcini. Totusi, multe dintre viitoarele mamici se intreaba adesea daca este o procedura sigura care nu afecteaza sanatatea fatului, avand destule reticente in fata deciziei de a se supune sau nu unui examen cu ultrasunete. Mai departe....

Ecografia in sarcina: video

Ecografia efectuata in timpul sarcinii este o procedura de evaluarea a fatului, placentei si lichidului amniotic. Este utila depistarii situatiilor de risc si anomalie ale sarcinii dar si pentru inregistrarea primelor imagini si filme ale copilasului ... mai departe

 Despre ecografiile din timpul sarcinii mai poti citi:

Cand si de ce trebuie sa faci ecografii in timpul sarcinii
Ecografiile prenatale – o necesitate?
Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?
Varsta sarcinii si rolul ecografiei

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate - © 2023
referinte; The American College of Obstetricians and Gynecologists 2019
https://www.babycentre.co.uk/a1014487/are-ultrasound-scans-safe
https://www.self.com/story/this-is-how-many-ultrasounds-you-actually-need-during-pregnancy

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ecografie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII