Ușurarea constipație la copii cu sfaturi de la medicul pediatru

Usurarea constipatiei la copii cu sfaturi de la medicul pediatru

Ușurarea constipație la copii cu sfaturi de la medicul pediatru

Constipația este relativ frecventă la copii,  cu până la 30% dintre copii experimentând-o. Părinții care înțeleg care sunt cauzele ce favorizeaza constipatia aleg in general metode de tratament mai sigure din punct de vedere medical.

Tinand cont de faptul ca exista trei momente care pot declansa constipația - diversificarea, antrenamentul pentru olita si cand incepe gradinita sau scoala - iata ce sfaturi primim de la medicul pediatru.

- vei citi:
Când copilul e constipat, primul pas este să determini cauza
Trei momente pot declanșa constipația - diversificarea, antrenamentul pentru oliță și când începe gradinița sau școala
Identificarea constipației
Cauze legate de alimentație + remedii pentru constipație
Cum tratam constipatia la copil
Alimente care pot imbunătăți digestia și ușura constipația
Cauza constipatiei poate să nu aibă legatura cu alimentația
Scaunul copilului, iată ce indicii de sănătate ne pot da culoarea sau consistența sa

Când copilul e constipat, primul pas este să determini cauza

Atunci când încearci să găsești alinare pentru constipația copilului, primul pas ar trebui să fie determinarea cauzei, spune dr. Latha Vrittamani, medic pediatru la Stanford Children's Health din California, USA.

Provocarea pentru parinti este insa faptul ca există multiple cauze care pot declansa constipatia copilului, inclusiv fizice, cât și psihologice.

Trei momente pot declanșa constipația - diversificarea, antrenamentul pentru oliță și când începe gradinița sau școala

Trei momente anume pot declanșa constipația - diversificarea, antrenamentul pentru olita si cand incepe gradinita sau scoala Acestea fiind spuse, majoritatea cazurilor de constipație pediatrică sunt asociate cu trei tranziții: când un copil începe diversificarea, când un copil mic începe antrenamentul pentru oliță și când un copil începe școala.

Din păcate, pe măsură ce alimentele devin mai procesate și viețile mai aglomerate, cercetările arată că rata de constipație crește în rândul populației generale, iar problema se poate agrava atunci când un copil începe să asocieze durerea cu mersul la baie.

Când apare constipația, încearcă să abordezi din timp problema, deoarece constipația cronică vine din faptul că nu s-a intervenit la momentul potrivit”, spune dr. Vrittamani.

Iată ce ar trebui să știi despre constipația pediatrică, astfel încât să poată fi din nou liniște la baie:

Identificarea constipației

În cea mai mare parte, constipația este ușor de identificat: un copil se simte inconfortabil în timp ce nu poate merge la baie, experimentează minute de încordare și durere în timp ce încearcă o mișcare intestinală sau merge de trei sau mai puține ori pe săptămână cu scaune dure și uscate. Alte reacții adverse pot include burtica distinsă sau, în cazuri mai grave, vărsături, febră sau scaun cu sânge - despre care Dr. Vrittamani spune că sunt indicii bune pentru a apela la medic.

Deși unii copii sunt mai predispuși la constipație din cauza unor cauze genetice, factorii dietetici sau psihologici pot face diferența dintre mișcări ale intestinului relativ ușoare sau lupte cronice. Un număr mai mic de cazuri de constipație poate fi legat de alte cauze, cum ar fi anomalii ale coloanei vertebrale, sindromul intestinului iritabil (IBS) sau alte afecțiuni diagnosticabile de către un medic.

Există însă unele concepții greșite cu privire la constipație. Este obișnuit ca nou-născuții alăptați, de exemplu, să nu aibă scaune și timp de o săptămână. Diferența în aceste cazuri este că bebelușii nu prezintă semne mai puternice de constipație, cum ar fi distensie la burtică, iritabilitate sau scaune dure. (Cel mai bine este să ai încredere în propriul intestin dacă ești preocupat sau să apelezi la medicul pediatru!)

Cauze legate de alimentație + remedii pentru constipație

Mai tipic, constipația coincide cu introducerea alimentelor solide - mai ales că alimentele cu amidon, procesate sau bogate în lactate intră în alimentația bebelușului. Unii vinovați pot fi chiar merele, cartofi dulci și bananele. În loc să alunge aceste alimente în totalitate, dr. Vrittamani sugerează „amestecarea și potrivirea” la masă cu alimentele care pot ajuta la menținerea sistemului digestiv.

Alimente care pot imbunătăți digestia și ușura constipația

 Fructe cum ar fi prune, pere, piersici, papaya și ananas
 Avocado
 Fructe de padure
 Linte
 Seminte de in pentru bebelușii de peste 8 luni
 Varza de Bruxelles sau broccoli
 Suc de prune

Dacă diversificarea alimentației copilului nu funcționează sau vrei o soluție pe termen scurt, dr. Vrittamani sugerează, de asemenea, oferirea unor cantități mici de suc concentrat de mere. Chiar și într-o doză mică, pectina găsită în mod natural în sucul de mere poate ajuta la stimularea sistemului digestiv și încurajarea de a bea lichide suplimentare poate ajuta. De fapt, aportul limitat de lichide este o cauză frecvent ignorată care poate contribui la constipație. Dar, din fericire, este la fel de ușor de remediat prin încurajarea consumului de apă pe tot parcursul zilei.

Câteva remedii ce pot usura constipația

 Mișcarea picioarelor bebelușului - tip mers pe bicicletă - sau încurajarea copiilor mai mari să se joace.
 Luarea temperaturii bebelușului în mod rectal poate slăbi scaunele.
 O baie caldă.
 Pentru copiii mai mari, apă caldă cu lămâie.
 Un supliment cu probiotic sau alimente cum ar fi iaurtul.

Mai exact, medicul ne sfatuiește să spunem NU

 Laxativelor
 Laptelui de magneziu
 Modificarea pregătirii formulei unui bebeluș pentru a include mai multă apă
 Trecerea la o formulă cu mai puțin fier
 Ulei mineral pentru copiii sub 2 ani
 Declanșatori psihologici comuni

Cauza constipatiei poate să nu aibă legatura cu alimentația

Deși de modificările din alimentație poate beneficia orice persoană care se luptă cu constipația, cauza nu este întotdeauna de natură dietetică: mai ales în situații precum antrenamentul la oliță/toaletă sau copiii care merg la școală pentru prima dată (un copil poate sfârși „ținându-se” din frică sau anxietate).

„Ceea ce este important, este să ne dăm seama că atunci când părinții încep antrenamentul la oliță/toaletă, trebuie să o facă într-un mod care nu amenință, astfel încât copilul să vadă ceva pozitiv în această nouă experiență”, spune dr. Vrittamani, adăugând că părinții ar trebui să folosească „încurajarea, mai degrabă decât pedeapsa" și folosirea recompenselor nealimentare.

La fel ca noi, copiii sunt ființe obișnuite, așa că poate ajuta crearea unei rutine pentru mersul la oliță/toaletă. Dr. Vrittamani sugerează încurajarea unui copil să stea la oliță/toaletă după micul dejun în fiecare zi nu mai mult de 10 minute, dar fără distrageri de la cărți sau filme/jocuri

Pentru copiii de vârstă școlară, aceleași tipuri de stres pot contribui la constipație, care poate fi agravată de anxietatea față de a se curăța singuri sau de a spune unui profesor atunci când trebuie să meargă. „Toate acestea devin în cele din urmă o problemă de stimă de sine”, spune dr. Vrittamani, explicând că părinții ar trebui să lucreze cu copiii înainte de școală pentru a avea încredere și independență la baie.

La fel cum declanșatorii constipației pot varia de la copil la copil, soluția potrivită poate necesita un pic de timp și experimentare. Dar, având în vedere aceste bune practici pentru un punct de plecare solid, poți minimiza lupta.

Scaunul copilului, iată ce indicii de sănătate ne pot da culoarea sau consistența sa

Culoarea scaunelor este insa importanta cand exista in scaun firisoare de sange sau negre ca smoala, sugerand o eventuala hemoragie digestiva - sau cand sunt exces de palide, indicand o afectiune hepatică.

Scaunul copilului -
ce indicii de sănătate ne pot da culoarea sau consistența sa - sfatul medicului pediatru.

Cum tratăm constipația la copil

Tratamentul contipatiei poate incepe de la educatie. Daca un copil are o cantitate mare de scaun tare prezenta in colon, va trebui sa fie facuta o deblocare manuala. Cu alte cuvinte, scaunul trebuie sa fie eliminat.

Acest lucru se face folosind fie medicamente pe cale orala sau rectala, sau o combinatie a ambelor. Tipul de medicament utilizat, de asemenea, depinde de varsta copilului si de felul problemei.

Iata cum tratatam constipatia la copil.

 Despre contipație la copil, mai poți citi

7 Mituri despre constipatia copilului

Cand constipatia copilului devine periculoasa: cum o putem trata in mod natural

Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce

Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii

Cand copilul este constipat: cum il ajutam si ce trebuie sa stie orice parinte

Constipatia la copil: cauze si diagnosticare

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC

autor: editor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
referinte
https://www.stanfordchildrens.org/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Antofi loredana
    Antofi loredanatrimis la 6/12/2020

    Nepotica mea de 1 an şi 7 luni are problema constipatiei de doua luni i am dat casen la sfatul medicului bifidus baby şi laxo nu toate odata fara rezultat are 4 zile de când nu a mai ieşit afara ce putem sa i mai facem?va rugam datine un sfat bun aşteptam raspuns urgent

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII