Iată de ce laptele integral este o opțiune mai sănătoasă pentru copii decât cel degresat

Iata de ce laptele integral este o alegere mai sanatoasa pentru copii decat cel degresat

Iată de ce laptele integral este o opțiune mai sănătoasă pentru copii decât cel degresat

Lapte integral sau lapte cu mai puține grăsimi? Care variantă este mai sănătoasă pentru copii? Un studiu efectuat în Canada a constatat că acei copii care consumă lapte integral sunt de trei ori mai puțin susceptibili să devină obezi și au un nivel mai ridicat de vitamina D în comparație cu copiii care consumă lapte cu conținut scăzut de grăsimi.

Acesta este motivul pentru care laptele integral este o opțiune mai sănătoasă pentru copii decât varianta degresată.

veti citi
Laptele integral este o alegere mai sănătoasă pentru copii decât laptele cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat
Copiii care beau lapte integral sunt mai sportivi si au mai multa vitamina D
Copiii au nevoie de grasimile din laptele integral
Laptele integral si vitamina D
Lipsa vitaminei D si impactul asupra sanatatii copiilor
Despre laptele pe care il dam copilului

Laptele integral este o alegere mai sănătoasă pentru copii decât laptele cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat

Un studiu facut in Canada a constatat ca acei copiii care beau lapte integral sunt de trei ori mai puțin susceptibili să fie obezi și au un nivel de vitamina D mai ridicat decât copiii care beau lapte cu conținut scăzut de grăsimi. Iar vitamina Vitamina D joacă un rol crucial în dezvoltarea oaselor și a dinților sănătoși la copii și ajută organismul să absoarbă vitamina C.

O serie de campanii de sănătate publică au îndemnat multa vreme oamenii de toate vârstele să reducă alimentele bogate în grăsimi pentru a preveni obezitatea, bolile cardiovasculare și mai multe tipuri de cancer. Cu toate acestea, chiar dacă consumul de lapte cu grăsime integrală este cam la jumătate din ceea ce a fost acum 30 de ani, obezitatea copilăriei s-a triplat în aceeași perioadă, iar cercetările recente sugerează că grăsimea ar putea să nu fie amenințarea pentru sănătate, când a fost crezut.

Copiii care beau lapte integral sunt mai sportivi si au mai multa vitamina D

Asadar, cercetătorii spun că acei copii care beau lapte integral de vacă sunt mai sportivi și au un nivel mai ridicat de vitamina D decât cei care consumă lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat.

Într-un studiu realizat pe mai mult de 2.700 de copii cu vârsta cuprinsă între unu și șase ani, cercetătorii din Toronto au descoperit că cei care beau lapte integral aveau un indice de masă corporală aproape o unitate mai mică decât copiii care beau un procent sau două procente de lapte. Iata aceasta diferenta de greutate este comparabilă cu diferența dintre a avea o greutate sănătoasă și a fi supraponderal, a spus dr. Jonathon Maguire, un medic pediatru la Spitalul St. Michael, Toronto -  care a condus studiul.

Health Canada, Institutele Naționale de Sănătate din SUA și Academia Americană de Pediatrie recomandă copiilor sub doi ani să consume doar lapte integral, dar părinților li se recomandă să treacă la lapte cu conținut scăzut de grăsimi după ce un copil împlinește doi ani pentru a-și reduce riscul de obezitate. Cu toate acestea, copiii care beau lapte cu conținut mai scăzut de grăsimi nu au neapărat mai puține grăsimi corporale și, de asemenea, nu beneficiază de niveluri mai mari de vitamina D pe care le-ar obține cu lapte integral, a descoperit studiul.

În timp ce rezultatele studiului nu permit o relație directă cauză-efect între starea de greutate a copilului și tipul de lapte consumat, Maguire a speculat că copiii care beau un pahar de lapte integral s-ar putea simți mai satui și, prin urmare, pot ajunge să mănânce mai puțin decât copiii care beau aceeași cantitate de lapte cu un conținut mai mic de grăsimi.

► De citit Cand dam lapte de vaca bebelusului?

Copiii au nevoie de grasimile din laptele integral

„Dacă copiii nu primesc grăsimi, de exemplu din laptele integral de vacă, trebuie să obtina aceste calorii într-un alt mod”, „Deci pot să consume alimente cu un conținut mai mare de calorii și poate nu sunt la fel de bune pentru ei. Și acesta este motivul pentru care greutatea acestor copii este puțin mai mare. "

Lapte integral sau lapte cu mai puține grăsimi? Care variantă este mai sănătoasă pentru copii? Un studiu efectuat în Canada a constatat că acei copii care consumă lapte integral sunt de trei ori mai puțin susceptibili să devină obezi și au un nivel mai ridicat de vitamina D în comparație cu copiii care consumă lapte cu conținut scăzut de grăsimi.

Copiii au nevoie de grăsimile din lapte integral pentru a susține o creștere și dezvoltare sănătoasă, precum și pentru absorbția adecvată a vitaminelor liposolubile, cum ar fi vitamina A și vitamina D. Acesta este motivul pentru care laptele integral este o opțiune mai sănătoasă pentru copii decât varianta degresată.

Laptele integral si vitamina D

Copiii care au băut lapte integral au avut, de asemenea, un nivel mai ridicat de vitamina D în sânge în comparație cu copiii care au dat lapte cu grăsimi reduse, a descoperit studiul.

Un copil care consumă o cana de lapte integral are aproximativ aceleași niveluri de vitamina D ca un alt copil care consumă 2,9 cani de lapte cu 1 procent de grasimi (degresat) - ceea ce este de fapt o diferență destul de mare”, a spus Maguire.

Deoarece vitamina D este solubilă în grăsimi, laptele cu un conținut mai mare de grăsimi poate conține mai multă vitamina D, deci mai mult din așa-numita vitamină solară ar fi absorbită în fluxul sanguin al copilului, a spus el.

Pentru a realiza studiul, publicat miercuri în American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au strâns date despre 2.745 de copii care au participat la nouă clinici de medicină de familie / pediatrie între septembrie 2014 și august 2019.

Chestionarele completate de părinți au arătat că

- 49% dintre copii beau lapte integral;

- 35% au beau lapte cu 2 % grasim

- 12 la sută beau lapte cu 1% grasimi

- 4 la suta beau lapte degresat.

Aproape toți copiii din Europa sau din America de Nord primesc lapte de vacă, iar părinții iau decizii în fiecare zi cu privire la ce fel de lapte să le ofere copiilor lor.

Lipsa vitaminei D si impactul asupra sanatatii copiilor: crestere lenta, oase moi, convulsii, boli de inima si rahitism

Studiile recente spun că 60% dintre părinți nu cunosc rolul vitaminei D pentru sanatatea copilului si nu stiu ce inseamna un nivel insuficient de vitamina D pentru sanatatea copiilor. Iar aceste  cifre sunt îngrijorătoare pentru experții în sănătate, deoarece copiii sub 5 ani nu obțin suficientă vitamina D din cauza lipsei de conștientizare a părinților.

Raportul Generației D, facut de Comitetului Stiintific de Nutritie din Marea Britanie, relevă, ca în ciuda importanței vitaminei D pentru dezvoltarea timpurie, părinții nu sunt informați suficient despre riscurile pentru sănătate asociate cu lipsa vitaminei D citeste in continuare aici.

Despre laptele pe care il dam copilului mai poti citi

Laptele in alimentatia copilul de peste 1 an

Laptele de capra in alimentatia copilului

Ce fel de lapte dam copilasului de peste 1 an?

Dupa 12 luni, lapte praf formula sau lapte de vaca?

Laptele vegetal cu toate variantele sale, nu contine suficienti nutrienti pentru cresterea sanatoasa a copilului

autor: Milena Sadova, Senior Editor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII