Cea mai buna modalitate de a preveni aparitia unui acces de furie la copii este ca parintii sa isi cunoasca reactiile

Cea mai buna modalitate de a preveni aparitia unui acces de furie la copii este ca parintii sa isi cunoasca reactiile

Cea mai buna modalitate de a preveni aparitia unui acces de furie la copii este ca parintii sa isi cunoasca reactiile

Accesele de furie sau tantrum-urile copilului arată o întrerupere a comunicarii dintre părinte și copil. (Mai ales pentru copiii care abia încep să învețe cum să vorbească.)

Dacă un părinte nu știe modul prin care să proceseze și gestioneaze propriile emoții și stresul, va fi dificil să liniștească un copil în plin acces de furie.

- vei citi:
Prevenirea acceselor de furie înseamnă să recunoaști propriile reacții la stres
Înțelege propriile răspunsuri la stres
Tu ești modelul copilului tău
Vorbește cu copilul tau despre emoții
E în regulă să nu te simți bine

Prevenirea acceselor de furie înseamnă să recunoaști propriile reacții la stres

Crizele de furie ale copiilor sunt parte a copilariei lor iar parintii trebuie sa stie ca sunt inevitabile.

„O mare parte a muncii este înainte de izbucnirea accesului de furie”, spune Luana Ungureanu-vanDijk, psiholog si mama a doua fete. „Când copilul tău se confruntă cu un tantrum, poți deveni foarte frustrat... și de cele mai multe ori nu se termină într-un mod foarte sănătos pentru ca de cele mai multe ori suntem tentati sa reactionam emotional”, spune Luana.

Există un alt dezavantaj în a reacționa emoțional la tantrum-ul copilului tău: pe lângă faptul că te face să te simți ca cea mai rea mamă, reacția ta este, de asemenea, învață copilul că aceste comportamente negative pentru căutarea atenției chiar funcționează...

Înțelege propriile răspunsuri la stres

Ca sa poti reactiona normal, e bine sa poti ințelege mai bine modul în care reacționezi tu la stres în general, dar mai ales în fața copilului. Când cineva te deranjează în trafic, urli și lovești volanul? Vorbești despre sentimentele tale sau păstrezi lucrurile îmbuteliate până când explodezi? Copiii imită totul - și asta include aceste indicii privind exprimarea emoțiilor.

Important este să-i arăți copilului tău cum să se descurce cu aceste sentimente și emoții puternice.

Tu ești modelul copilului tău

Modelarea consecventă îi ajută pe copiii tăi să-și identifice sentimentele și să recunoască conexiunea dintre corp și minte, ce are loc atunci când oamenii - indiferent de vârstă - simt "sentimente mari". În loc să înjurați sau să reacționați exagerat într-un moment stresant, inspirați și spuneți ce simțiți: "Mami se simte nervoasă că întârzie la muncă. M-a enervat faptul că această persoană mi-a tăiat calea cu mașina."

Pentru a le arăta copiilor cum să gestioneze acele emoții mari, trebuie să o faci și tu: „Sunt supărat, așa că o să respir adânc de 10 ori, pentru a mă calma”.

Vorbește cu copilul tau despre emoții

De asemenea, te ajută să modelezi felul în care copiii înțeleg emoțiile, spune Luana Ungureanu-vanDijk.

"Respingem sentimentele copiilor tot timpul. Este foarte ușor pentru noi să spunem: "Sunt bebeluși, sunt copii, se simt fie fericiți, fie triști." Copiii simt multe emoții, la fel ca noi, adulții. Deci, este important pentru noi să exersăm cu aceste emoții, să le recunoaștem, să le auzim, să le vedem."

Unul dintre cele mai bune moduri de a crește vocabularul emoțional al unui copil este prin citire - spune Luana. Cartile de povesti pentru copii sunt scrise special pentru a-i invata pe copii cum sa gestioneze emotiile negative.

La fel si jocurile. Psihologii pentru copii știu de ani buni că jocurile sunt secretul pentru a-i determina pe copii să vorbească despre sentimentele lor. Aproape orice joc poate fi adaptat pentru a împărtăși emoțiile.

E în regulă să nu te simți bine

Luând în considerare propria relație cu sentimentele, vei putea să îți ajuți mai bine copilul să le cunoască pe ale sale.

"Singurul mod prin care copiii își pot menține corpul calm este dacă se află în medii calme. Dacă oamenii care sunt în jurul lor sunt calmi", spune Luana Ungureanu-vanDijk „Dacă vrei ca copilul tău să se calmeze, cel mai bun lucru de făcut este să îți păstrezi tu cumpătul."

Dar hei, se mai întâmplă - uneori nu avem întotdeauna răspunsul potrivit la momentul potrivit. Și atunci când se va întâmpla acest lucru, permite-ți să te detașezi câteva minute.

„De multe ori le spun părinților și mie, „Pleacă”, spune Luana. „Este în regulă să mă simt așa, „Sunt atât de frustrată acum - trebuie doar să mă îndepărtez de problemă”.

Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului

Parentingul permisiv este un stil de parenting caracterizat de asteptari scazute din partea copilului corelate cu o apatie educationala din partea parintelui. Pentru ca exista foarte putine reguli, cereri si asteptari, copilul crescut de parinti permisivi are de multe ori probleme in a-si gasi si impune singur propriile limite.

Din pacate, acest lucru este greu pentru un copil - iar mai tarziu, in adolescenta de exemplu - poate fi cu adevarat o provocare - atat pentru copil cat si pentru parintii in cauza. Iata mai multe despre parentingul permisiv: greseli si perceptii de educatie care afecteaza universul emotional al copilului

Alte informatii utile ce tin de Educatie si Psihologia Copilului 

Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Cind vine celalalt pe lume
Disciplina copilului, un subiect controversat...
Copii avantajati la scoala si in viata
A negocia cu copiii
Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Cand copilul nu are încredere în el...
Despre copilul timid
Crizele de isterie ale copilului
Agresivitatea copilului

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate 2024
referinte
psychologytoday.com
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII