12 Mituri despre Coronavirus explicate de Organizatia Mondiala a Sanatații

12 Mituri despre coronavirus explicate de Organizatia Mondiala a Sanatații

12 Mituri despre Coronavirus explicate de Organizatia Mondiala a Sanatații

Deoarece coronavirus - virusul corona - acum cunoscut sub numele de COVID-19 - continuă să se răspândească pe tot globul, la fel și dezinformarea din jurul acestuia.

Panica si isteria declansata de coronavirus, oficial botezat COVID-19, alimenteaza traficul site-urilor de zvonuri si fake-news. La fel si al televiziunilor care alimenteaza frica prin emisiuni non-stop dedicate acestui virus. Asadar pregatiti-va pentru un uragan de fake news si clickbait-uri legate de coronavirus...

Iata 12 Mituri despre Coronavirus explicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii

veti citi
Panica si isteria declansata de coronavirus, oficial botezat COVID-19, alimenteaza traficul site-urilor de zvonuri si fake-news
Despre CORONAVIRUS in Romania 

Panica si isteria declansata de coronavirus, oficial botezat COVID-19, alimenteaza traficul site-urilor de zvonuri si fake-news. 

Deoarece noul virus corona - acum cunoscut sub numele de COVID-19 - continuă să se răspândească pe tot globul, la fel și dezinformarea din jurul acestuia. Deși este adevărat că există încă multe de învățat despre boala incredibil de infecțioasă și uneori mortală care a avut originea în Wuhan, China, există multe lucruri pe care le cunoaștem în ceea ce privește modul în care aceasta poate fi și nu poate fi răspândită și prevenită. .

Insa, evident, miturile despre acest virus se nasc in fiecare zi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să elimine toate aceste falsuri cu INFORMATII zilnice despre acest virus. Cunoașterea este putere, mai ales când s-ar putea să ne aflăm aproape de o pandemie. Iată ce trebuie să știți despre miturile din jurul COVID-19 - și ce au de spus experții despre ele.

Mitul 1: Uscatorul de par poate ucide coronavirusul

uscator de par coronavirus

NU. Potrivit OMS, uscatoarele de par (foehn) sau de maini, nu sunt eficiente în uciderea coronavirusului. În schimb, cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este să vă spălați pe mâini frecvent (sau să le curățați cu solutie pe bază de alcool), apoi să le uscați bine cu prosoape de hârtie sau un uscător de aer cald.

Mitul 2: O lampă de dezinfectare cu ultraviolete poate ucide coronavirusul

Așadar, este adevărat că unele spitale folosesc lumina UV pentru a ucide microbii de pe suprafețe - cum ar fi în sălile de operație sau laboratoare -, dar, pentru OMS, lămpile UV nu ar trebui niciodată folosite pentru sterilizarea mâinilor sau a pielii, deoarece pot provoca iritații ale pielii.

Mitul 3: scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor infectate cu coronavirus

In timp ce scanerele termice pot detecta starile febrile ale persoanelor (de asemenea, temperaturi mai mari decât normale ale corpului) la cei infectați cu virusul corona, nu pot detecta infecția la cei care încă nu prezintă simptome. "Acest lucru se datorează faptului că durează între 2 și 10 zile înainte ca persoanele infectate și îmbolnăvite și să dezvolte febră", explică OMS.

De asemenea important de reținut: gripa provoacă simptome similare cu COVID-19, inclusiv febră - deci doar pentru că cineva are febră nu înseamnă neapărat că a fost infectat cu noul coronavirus.

Mitul 4: Pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul tău poate ucide coronavirusul

În timp ce pulverizați alcool și clor este o metodă excelentă de dezinfectare a suprafețelor - și utilizarea unui produs de desfacere a mâinilor pe bază de alcool vă poate ajuta să vă mențineți mâinile curate - utilizarea substanțelor chimice pe tot corpul dvs. nu va ucide virusul dacă ați fost deja infectate. "Stropirea unor astfel de substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau mucoase (adică ochi, gură)", subliniază OMS.

Mitul 5: Nu este sigur să primiți o scrisoare sau un pachet din China

NU. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat, potrivit OMS. „Oamenii care primesc pachete din China nu prezintă riscul sau contractarea noului coronavirus”, explică ei. "Din analiza anterioară, știm că coronavirusurile nu supraviețuiesc mult timp asupra obiectelor, cum ar fi scrisori sau pachete."

Acest tip de gândire este, de asemenea, dăunător, deoarece ajută la perpetuarea stigmatizării sau a populațiilor specifice legate de virusul corona. Această stigmă - care poate obliga oamenii să-și ascundă bolile, să împiedice oamenii să beneficieze de îngrijiri medicale imediat și să descurajeze oamenii să urmeze comportamente sănătoase - poate duce la probleme de sănătate mai grave și la transmiterea continuă, conform OMS.

Mitul 6: Animalele de companie pot răspândi coronavirus

În timp ce animalele de companie pot răspândi anumite forme de coronavirus, OMS confirmă faptul că în prezent, nu există dovezi că animalele dvs. domesticite pot fi infectate sau răspândite noul coronavirus.

„Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie”, potrivit OMS. "Acest lucru vă protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E. coli și Salmonella, care pot trece între animalele de companie și oameni."

Mitul 7: Vaccinurile contra pneumoniei vă pot proteja împotriva noului coronavirus

În prezent nu există niciun vaccin care să vă protejeze împotriva coronavirusului - incluzând vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripă de tip B (Hib). „Virusul este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul său vaccin”, explică OMS. Acestea fiind spuse, cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin pentru noul coronavirus ASAP - s-ar putea să nu fie gata la timp pentru a lupta împotriva focarului actual.

Cu toate acestea, în ciuda vaccinurilor împotriva pneumoniei și a altor vaccinuri antigripale nu sunt eficiente împotriva COVID-19, OMS sugerează încă să vă vaccinați împotriva bolilor respiratorii pentru a vă proteja de aceste boli specifice.

Mitul 8: Clătirea regulată a nasului cu soluție salină poate ajuta la prevenirea infecției cu noul coronavirus

NU. În timp ce clătiți în mod regulat nasul cu soluție salină vă poate ajuta să vă recuperați mai rapid de răceala obișnuită, nu s-a demonstrat că ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii în general, inclusiv coronavirus.

Rețineți, de asemenea, când vă clătiți nasul cu soluție salină pentru a ajuta simptomele de frig, asigurați-vă că produsul este steril. Și dacă optați pentru o oală neti, asigurați-vă că apa a fost și sterilizată - fie apă distilată, fie apă care a fost fiartă și apoi răcită înapoi - în loc de apă de la robinet, ceea ce vă poate crește riscul de infecție.

Mitul 9: Consumul de usturoi poate ajuta la prevenirea infecțiilor cu coronavirus

NU. Dacă ai mâncat vreodată o bucată de usturoi crud, știi ca e destul de puternic ... insa nu te va proteja de boli. În ciuda faptului că există unele proprietăți antimicrobiene, potrivit OMS, „nu există dovezi” din focarul actual potrivit căruia potențialul te va proteja de coronavirus.

Mitul 10: Acoperindu-te cu ulei de susan poate bloca noul virus corona să intre în organism

Nu suntem deloc siguri de unde provine acest mit, dar frecarea cu ulei de susan sau orice fel de ulei - pe tot corpul cu siguranță nu va ține coronavirusul departe.

Conform OMS, „există unii dezinfectanți chimici care pot ucide 2019-nCoV pe suprafețe”, inclusiv dezinfectanți pe bază de înălbitor și clor, solvenți eter, etanol 75%, acid peracetic și cloroform. "Cu toate acestea, acestea au puțin sau nu impact asupra virusului dacă le puneți pe piele sau sub nas. " De fapt, poate fi periculos să pui acele substanțe chimice pe pielea ta.

Mitul 11: coronavirus afectează doar persoanele în vârstă

Din păcate, persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus. Cu toate acestea, „persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul”, subliniază OMS.

Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF

Mitul 12: Antibioticele sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului virus corona

Rețineți că antibioticele nu funcționează împotriva virușilor si numai împotriva bacteriilor. Așadar, deoarece noul virus corona este un VIRUS, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratamenT.

De fapt, nu există medicamente specifice recomandate pentru a trata sau a preveni noul virus corona, conform OMS. „Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere”, explică OMS, adăugând că unele tratamente specifice sunt de asemenea investigate și vor fi testate prin intermediul clinicii încercări.

► Citeste si Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Despre CORONAVIRUS in Romania

Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri

Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas

Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
referinte- Organizatia Mondiala a Sanatatii
https://www.health.com/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII