Medicul are obligatia de a vizita bebelusul la domiciliu?

Medicul are obligatia de a vizita bebelusul la domiciliu?

Medicul are obligatia de a vizita bebelusul la domiciliu?

Cand esti parinte de bebelus panica unei febre a bebelusului te poate stresa imens. Cand esti la maximul panicii ai vrea sa poti cere sfatul medicului pediatru. Dar putem suna oricand pe medicul pediatru? Iar medicul pediatru are obligatia de a vizita bebelusul acasa?

Iata ce trebuie sa stii. 

- vei citi:
Are medicul obligația legală de a vizită copilul la domiciliu?
Medicul pediatru nu are obligaţia de a face vizite la domiciliu
Greutațile inceputului meseriei de mama
Primele surprize ale unei mămici începătoare
Nu ești singură, faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

Starea bebelușilor și a copiilor mici se poate înrăutăţi repede. Când vine vorba de a lua decizia de a suna medicul pediatru - în cele din urmă, părintele este cel care știe dacă copilul are nevoie rapid de un medic sau nu.

Are medicul obligația legală de a vizita copilul la domiciliu?

O întrebare este pe buzele tuturor părinților: "Are medicul obligația legală de a vizita copilul la domiciliu?" Iată răspunsul:

Medicul de familie are obligaţia de a face una sau două vizite nou-născutului

Anunţati-vă medicul de familie din timp referitor la data estimată a naşterii bebeluşului. Dacă nu sunteţi înscrişi la un medic de familie, este momentul să o faceţi pentru a putea beneficia de vaccinări şi asistenţă pentru copilul dumneavoastră. Aceasta asistenţă se acordă chiar în cazul în care părinţii nu lucrează, copiii având gratuitate la serviciile de sănătate. Imediat după naştere programaţi-vă pentru vizita la domiciliu a medicului de familie. Acesta este obligat să vină în interval de câteva zile de la externarea din maternitate pentru consultul nou-născutului. Unii medici de familie vor avea nevoie de certificatul de naştere al copilului şi de alte documente înainte să facă deplasarea, de aceea e bine să îl contactaţi din timp (cu măcar 2 zile înainte de data la care doriţi să va viziteze acasă).

Medicul de familie vă va mai vizita o dată, la vârstă de o lună a bebeluşului, pentru un control de rutină. Desigur, e bine să programaţi telefonic şi această vizită dinainte.

Aceste două vizite la domiciliu intră în obligaţiile postului. Din acest moment înainte medicul de familie nu mai este obligat să vină acasă. Sigur că mulţi medici de familie vor continuă să îi viziteze pe bebeluşi la domiciliu şi acesta este un lucru de apreciat, dar e bine să reţinem că aceste vizite ulterioare sunt la latitudinea fiecăruia.

Există unele situaţii în care copiii sunt vizitaţi la domiciliu până la vârsta de trei ani, la solicitarea părinţilor. În această situaţie se încadrează copiii care suferă de afecţiuni acute şi se află sub tratament prelungit.

Medicul pediatru nu are obligaţia de a face vizite la domiciliu

Medicul pediatru are acelaşi statut ca orice alt medic specialist (cardiolog, ginecolog, etc.). El prestează servicii la un cabinet, contra cost, şi nu are obligaţia de a se deplasa la domiciliu. Este liber-profesionist şi îşi stabileşte individual modul de lucru şi tipul de servicii pe care le oferă clienţilor. Singura excepţie de la regulă e cazul în care aţi semnat un contract prealabil cu cabinetul acelui medic prin care el se obligă să va asigure şi asistenţă medicală la domiciliu. Există şi abonamente la unele clinici private, abonamente care se plătesc în avans şi care pot include şi vizite acasă. În afara acestei situaţii bazate pe un contract prealabil, medicul pediatru NU are nici o obligaţie legală de deplasare la domiciuliul pacientului.

Dacă simți că este o situație potențial gravă în care copilul are nevoie de tratament medical de urgență, du copilul la cel mai apropiat spital sau cheamă salvarea indiferent de oră!

► Citeste 5 motive pentru care il iubesc pe medicul meu pediatru

Nașterea unei mame. Greutațile inceputului meseriei de mamă

Nasterea unei mame este un proces ce incepe imediat dupa nasterea bebelusului. In timp ce multe femei reusesc sa treaca prin sarcina si nastere cu o imagine despre sine intacta, este normal pentru multe din aceste femei sa-si simta propria incredere alunecandu-le printre degete in perioada de dupa nastere. E greu sa iti imaginezi orice alta perioada in viata unei femei care sa fie mai solicitanta atat asupra fizicului cat si emotional. Nu numai corpul sau sufera cumplite transformari in timp ce isi revine la starea de a nu mai fi gravida, dar se lupta deasemenea sa se adapteze multelor schimbari din viata sa. Desprecopii.com arunca o privire asupra impactului emotional al perioadei de dupa nastere.

Primele surprize ale unei mămici începătoare

Poate candva iti faceai un program, insa acum nu mai este cazul. Programul bebelusului este acum agenda ta de lucru. Desigur, nou-nascutii dorm cam 18 ore pe zi. Insa aceste ore sunt impartite in mici portiuni. Iar intre somnurile copilului, se afla alaptarile, schimbarea scutecelor si o multime de alte lucruri de facut. Citeste pe lag: Primele suprize ale unei mamici incepatoare

Citeste Febra la bebelus: cauze si ce e de facut

Nu ești singură, faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai. Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al tinerilor parintilor si are zeci de mii de mebri, fiind cea mai mare comunitate a parintilor (inteligenti) de limba romana. Te asteptam cu drag!

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
am preluat o serie de informatii de la
pediatruldebuzunar.blogspot.com/

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Darius
    Dariustrimis la 4/12/2020

    medicul de familie imi spune ca acum pe timp de pandemie nu face vizite acasa pt bebe nou nascut ce pot face |?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII