Ragadele in alăptare (rănile de pe mameloane). Iată ce sunt, de ce se produc și cum se pot trata

Ragadele in alaptare (ranile de pe mameloane). Iata ce sunt, de ce se produc si cum se pot trata

Ragadele in alăptare (rănile de pe mameloane). Iată ce sunt, de ce se produc și cum se pot trata

Ragadele, rănile sau fisurile care apar pe mameloanele femeilor în timpul alăptării, pot fi o sursă de durere și stres pentru mame. Acestea pot fi cauzate de poziționarea incorectă a bebelușului la sân, prinderea necorespunzătoare a sânului, pielea sensibilă sau uscată și utilizarea inadecvată a pompei de sân.

Pentru tratarea ragadelor, este important să se obțină o prindere corectă a bebelușului, să se utilizeze produse speciale pentru răni și să se evite produsele iritante. Consultarea unui consultant în lactație sau a medicului pediatru poate oferi sfaturi suplimentare pentru gestionarea răgadelor și pentru a permite continuarea alăptării fără disconfort.

veti citi
Ragadele sunt mici fisuri la nivelul mameloanelor, cauzate de atașarea incorectă a bebelusului la sân
Ragadele si sfarcurile dureroase in timpul alaptarii sunt stresante si dureroase
Ragadele (ranile la sfarcuri)  - care sunt cauzele
Cum se ingrijesc si se trateaza ragadele?

Ragadele sunt mici fisuri la nivelul mameloanelor, cauzate de atașarea incorectă a bebelusului la sân

Dacă ai sfarcuri dureroase atunci când alaptezi - este, de obicei, pentru că bebelusul nu este pozitionat (atasat) corect la san. Ragadele sunt mici fisuri la nivelul mameloanelor, cauzate de atașarea incorentă a bebelusuluila sân, în timpul alăptării.

Vezi aici Atasarea corecta la san a bebelusului (video)

Dar, exact in aceste momente, este important ca tu mami sa nu incetezi alaptarea. Ci sa intelegi care sunt cauzele si cum se poate rezolva pentru a-ti alapta in continuare bebelusului.

Primul lucru pe care trebuie sa il verifici este daca bebelusul este atasat corect la san. Când copilul este atașat eficient, sfârcul se sprijină confortabil pe palatul moale din spatele gurii sale.

Dacă bebelușul tău este incorect atașat de sân, sfarcul este mai aproape de partea din față a gurii și poate fi prins de palatul dur, provocând durere.

Sfarcurile aplatizate, rosii sau albe la sfarsitul unei mese de alaptare - sunt un  semn că s-ar putea să nu fie atașat corect bebelsul la san. De asemenea, bebelusul poate părea neliniștit după hranire.

Ragadele si sfarcurile dureroase in timpul alaptarii sunt stresante si dureroase

ragade mamelon

În caz de răni la sâni (ragade) primele simptome care apar sunt fisurile și roșeața în jurul mamelonului. Acesta pot apărea din cauza poziționării incorecte a bebelușului la sân, ca urmare a scoaterii incorecte a sânului din gura celui mic sau chiar în cazul utilizării greșite a pompei pentru sân.

Rănile la sâni (ragade) trebuie îngrijite corespunzător și trebuie evitate dușurile repetate cu săpun, aplicarea de alcool și de creme care uneori pot accentua problema, în loc să o rezolve. Un singur duș pe zi este suficient, pentru a evita iritarea excesivă.

Ragadele (ranile la sfarcuri)  - care sunt cauzele

Atasarea incorecta la san se intampla atunci cand bebelușul nu apucă suficient aureola sânului sau limba lui este poziționată necorespunzător. Copilul trebuie să poată apuca aureola si sfârcul poziționat adânc în gură.

În primul rând, verifica poziția corpului bebelușului. Asigura-te ca bebe deschide gura foarte larg, ca un căscat, înainte de a-ți oferi sânul, verificând să-i vezi că limba lui este pregatita de a prelua sfarcul in gura.

Buza lui inferioară nu trebuie prinsă - ar trebui să fie îndreptată spre exterior pe sân. Dacă trageți ușor în jos colțul gurii copilului în timp ce el alăptează, ar trebui să vedeți partea inferioară a limbii sale, care ar trebui să se întindă peste linia inferioară a gingiei, cuplând sânul

Uneori, bebelușii se ataseaza corect dar alunecă sfârcul în timpul hrănirii - urmăriți mai multe distanțe între nasul său și sân. Dacă se întâmplă acest lucru, decuplati bebelusul de la san si re-incepeti alaptarea.

"Limba legata" cunoscuta sub denumirea populara de "ata sub limba" sau frenul sublingual, ar putea fi o alta cauza a ragadelor.

Citeste despre frenul sublingual aici Limba legata la bebelusi: 10 intrebari si raspunsuri

Deci, când copilul plânge, poti vedea dacă limba lui este capabilă să treacă peste buza inferioară? Dacă limba copilului apare în formă de inimă, ar putea fi un semn de limba legata restrânsa care împiedică o atasare corecta la san. Citeste mai multe sfaturi aici Cum este afectata alaptarea de frenul sublingual al bebelusului: cauze si consecinte

Sfarcurile plate sau inversate pot îngreuna copilul să-ți apuce corect sânul în gură și să se prindă corect.

Se recomandă pomparea blândă sau exerciții speciale pentru a deplatiza sfarcul. Daca ai primit perfuzii in primele ore dupa nasterea bebelusului - acesta poate fi o cauză de edem (umflături) la sân și la sfârc.

Înmuierea prin presiune inversă poate ajuta la crearea unui sfarc / areolă mai moale pe care bebelușul îl poate prinde. Înmuierea prin presiune inversă presupune utilizarea unei presiuni ușoare a degetelor în jurul bazei sfârcului. Aceasta mișcă temporar o parte din umflături ușor înapoi și în sus în sân. Această tehnică este de asemenea utilă în prevenirea sfarcurilor dureroase dacă sânii devin încurajați (umflați și inconfortabili) atunci când se intampla asa numita furie a laptelului, la 2-3 zile după naștere, ceea ce face dificil pentru bebeluș să apuce confortabil sfarcul.

Citeste Furia laptelui sau cand laptele vine cu nerabdare: ce e de facut

Cum se ingrijesc si se trateaza ragadele?

Conform sfaturilor de la La Leche League, când sfârcurile sunt dureroase, aplica o parte din propriul tau lapte pe sfârcuri. Laptele matern are proprietăți vindecătoare pentru ameliorarea durerilor.

De asemenea, o cantitate mică de lanolina se poate aplică pe sfârc și areola. Aplicați-o ușor: nu frecati sfarculi. Nu trebuie să fie îndepărtata înainte de hrănire. Acest lucru oferă o barieră de umiditate care va încetini pierderea umidității interne, care este vitală pentru o piele sănătoasă, suplă, ușurează disconfortul și promovează vindecarea fără formarea de cruste. Acest proces este cunoscut sub numele de „vindecarea rănilor umede”.

Insa nu uita ca acest lucru nu este suficient daca bebelusul nu este atasat corect în timpul alăptării.

Alte sfaturi care te pot ajuta

schimba tampoanele de san dupa fiecare alaptare

poarta un sutien de bumbac, astfel încât aerul să poată circula

continuă să-ți hrănești bebelușul cât dorește - păstrarea alăptării scurte pentru a-ți „odihni” sfârcurile nu va ușura durerile sfarcului și ar putea afecta aprovizionarea cu lapte a sanului

În cele mai multe cazuri, ragadele sau sfârcurile dureroase -  nu mai sunt dureroase, odată ce se obține o poziționare corecta a bebelusului la san.

Pentru o alaptare de succes a bebelusului tau, citeste si

Alaptatul in primele saptamani: 4 lucruri pe care vei fi bucuroasa ca le-ai stiut

Primele zile de alaptare in fapte concrete

Ghid complet al primelor zile de alaptare

Problemele in alaptare exista: ghid complet si solutii care functioneaza

Ghid the alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi:  Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta  
sectiune dedicata Alaptarii!  Citeste si forumul special  Alaptarea de la A la Z - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii:  ALAPTAREA BEBELUSULUI

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII