Gandeste-te bine inainte de ati umili copilul in public - iata ce nu trebuie sa faci

Gandeste-te bine inainte de ati umili copilul in public - iata ce nu trebuie sa faci

Gandeste-te bine inainte de ati umili copilul in public - iata ce nu trebuie sa faci

Cand esti parinte, sunt situatii in care poti spune lucruri incorecte copilului tau. Fie ca e in timpul unui moment tensionat, a unei boacane, sau a unei proaste dispoziti prin care treci. Insa, cuvintele au greutate. Si, fara sa vrem, cuvintele noastre pot umili copilul si lasa o urma in sufletul lui care ii pot afecta stima de sine si il pot face mai vulnerabil.

Problema este că există o linie foarte fină între critică și umilire - și iar umilirea copilului este ceva ce noi parintii, nu trebuie sa facem cu copiii nostri. Iata ce NU trebuie sa faci.

veti citi
Cuvintele au greutate iar noi parintii, trebuie sa le alegem cu grija
Te poti trezi rostind ...
Linia dintre critică și umilire
Cum vei reusi sa nu iti mai umilesti copilul
 

Cuvintele au greutate iar noi parintii, trebuie sa le alegem cu grija

Cand esti parinte, sunt multe situatii in care poti spune lucruri incorecte copilului tau. Fie ca e in timpul unui moment tensionat, a unei boacane, sau a unei proaste dispoziti prin care treci. Insa, cuvintele au greutate. Si, fara sa vrem, cuvintele noastre pot umili copilul si lasa o urma in sufletul lui care ii pot afecta stima de sine. Si il pot face mai vulnerabil.

Te poti trezi rostind ...

- „Chiar vrei să ieși afara cand arati in halul asta?”
-  Tu nu vezi in ce fal arati cu rochia asta?
- „V-ati lasat coechipierii fara nici un ajutor in timpul jocului”.
- Ai fost cel mai prost jucator de pe teren
- "De ce nu poți obține note la fel de bune ca sora ta?"
- „De ce stai tot timpul acasă în loc să ieși ca alți copii?”
- "De ce plângi? Nu e chiar asa de grav."

Desigur, cand facem astfel de afirmatii... nu ne gandim la consecinte. Ne gandim ca vom reusi sa ne ajutam copilul intr-un fel si chiar sa il motivam, crezand ca facem critica constructiva.

umilirea copilului

Linia dintre critică și umilire

Problema este că există o linie foarte fină între critică și umilire - iar umilirea copilului este ceva ce noi parintii, nu trebuie sa facem cu copiii nostri. Iata de ce:

Copiii isi cunosc limitele insa trebuie mereu incurajatati. Si da, copiii fac greseli insa este perfect normal sa o faca.

Nu toti copiii au numai de 10 la scoala, nu toata lumea castiga competitiile sportive - cu toții facem greșeli în ciuda celor mai bune eforturi noastre, iar unii copii sunt mai sensibili sau introvertiți decât alții.

De asemenea, nu putem schimba întotdeauna felul în care arătăm, motiv pentru care umilirea sau critica modului in care aratam sau ne imbracam este o idee groaznică. Uneori, ceea ce ce noua ni se pare oribil, face parte din identitatea unui copil. Alegerile vestimentare sunt un exemplu bun, în special pentru adolescenți. Sau coafura. La fel și cu cine alege un copil să-și petreacă timpul.

Rușinarea si umilirea poate face copiii să se simtă ca și cum nu se pot schimba. În loc să-i motiveze, îi poate face să simtă că nu sunt capabili. Și drept consecință vor fi mai nesiguri pe ei si mai vulnerabili

Umilirea ii poate face copiii să se simtă inconfortabili cu ei înșiși. Când oamenii pe care îi iubești cel mai mult și a căror părere contează cel mai mult, spun lucruri rele despre tine, poate fi mai mult decât rău - îți poate afecta stima de sine în moduri care pot deveni o vulnerabilitate.

Cum vei reusi sa nu iti mai umilesti copilul

Pentru a preveni aceste situatii din care nimeni nu are de castigat, regula este ca trebuie să ne oprim și să ne gândim înainte de a vorbi. Există două lucruri pe care ar trebui să te întrebi mereu dacă ești pe cale să-ți critici copilul:

Este ceva ce pot schimba la ea/el?
Este important să schimb acel lucru?

Fii cu adevărat sincer cu tine însuți cu privire la răspunsuri, în special la a doua întrebare. Dacă răspunsul la oricare dintre ele este nu, atunci nu este ceva de criticat, sfârșitul poveștii. Nu vă riscați sa il umiliti si sa afectati relația cu copilul dvs. și nu vă pierdeți timpul sau energia pe lupte care nu au sens.

Dacă răspunsul la ambele este da, atunci puneți-vă aceste întrebări:

Este acesta un loc și un timp bun pentru a spune ceva copilului?
Va ajuta inerventia mea? Copilul meu are ceva de castigat?

A critica un copil în public poate fi important, mai ales dacă a fost nepoliticos sau rău cu cineva sau a făcut ceva care ar putea fi nesigur. Dar în afara acestor circumstanțe, critica in public este complet negativa. De asemenea, poate să nu fie o idee grozavă să critici atunci când un copil este deja supărat sau când se află într-o situație în care trebuie să-și păstreze calmul sau să nu fie distras; asta înseamnă mai puțin despre rușine și mai mult despre a fi amabil și eficient.

Dacă un copil nu dorește cu adevărat să schimbe un comportament, atunci va trebui să vă gândiți la un alt mod de a-l ajuta. Ceea ce duce la ultima și cea mai importantă întrebare: Există un mod mai bun de a schimba acest comportament?
Răspunsul la cel mai probabil va fi da.

Ne descurcăm cel mai bine in meseria de parenting, atunci când ne luăm timpul necesar pentru a înțelege de ce copiii noștri fac ceea ce fac - și găsim modalități de colaborare, de susținere, pentru a-i ajuta să facă alegeri sigure și sănătoase. Ca părinți, cuvintele noastre au putere; pe cât putem, trebuie să folosim această putere în bine.

4 alternative atunci cand vrei sa iti critici copilul

Te surprinzi uneori criticandu-ti copilul? Ei bine, da, poate prea mult si prea des...Afla ca este foarte important ce fel de critica faci. Exista modalitati mai bune prin care iti poti ajuta copilul sa isi imbunatateasca comportammentul si sa aiba parte de succes. Aici sunt cateva alternative pozitive prin care iti poti critica copilul:
 

Citeste in continuare si Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate 2022
referinte
psychologytoday.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII