Care este legatura între fertilitate și varsta femeii? Dar a bărbatului? - Sfatul specialistului

Care este legatura intre fertilitate si varsta femeii? Dar a barbatului? - Sfatul specialistului

Care este legatura între fertilitate și varsta femeii? Dar a bărbatului? - Sfatul specialistului

Există vreo legătură între fertilitate și vârsta femeii? Dar între fertilitate și vârsta bărbatului?

Mai multe informații despre acest subiect ne oferă doamna embriolog senior Mihaela Radu.

veti citi
Fertilitatea si varsta femeii
Fertilitatea si varsta barbatului
 

Fertilitatea si varsta femeii

Varsta joaca rolul principal in fertilitatea femeii. La nastere, fiecare femeie primeste ceea ce specialistii definesc rezerva ovariana, adica un numar finit de celule reproductive. Spre deosebire de alte celule, care au capacitatea de a se regenera, celulele reproductive se pierd iremediabil cu varsta. Rezerva ovariana este epuizabila si neregenerabila.

Din pacate, femeile incep sa piarda din aceasta rezerva timpuriu. La nastere fiecare ovar contine ~1 mil. de ovocite si pana la pubertate numarul se injumatateste. in fiecare luna aproximativ 1000 de celule sunt activate, din pacate doar un singur ovocit ajunge sa fie matur si apoi ovulat, restul se pierd prin degenerare celulara.

De asemenea, este o conceptie gresita sa credem ca, la fiecare ovulatie se poate obtine o sarcina (adica in fiecare luna). De ce? Pentru ca: o parte din ovocitele noastre sunt anormale la orice varsta iar fertilizarea si implantarea embrionului in uter, se intampla, intr-o fereastra ingusta dupa aparitia ovulatiei. O femeie tanara si sanatoasa, are 25% sansa de sarcina in fiecare luna.

Daca la 25-30 de ani vorbim de 25% sansa de sarcina per ciclu menstrual, dupa 35 de ani sansele se diminueaza dramatic, ajungand ca in jurul varstei de 40 de ani acestea sa fie de doar 5%.

Si, pentru ca ceasul biologic nu ne iarta, pe langa scaderea rezervei ovariene, odata cu varsta scade si calitatea acestora. Ce inseamna aceast lucru? Pe masura ce ovarul imbatraneste creste riscul ca ovocitele ramase sa fie anormale din punct de vedere genetic. Daca sarcina apare, embrionul rezultat v-a mosteni acest dezechilibru genetic. Majoritatea embrionilor anormali, fie nu vor reusi sa implanteze in uter, fie vor duce la un avort spontan de regula in primele saptamani de sarcina. in cazul in care embrionii continua sa evolueze, copii rezultati vor avea o boala genetica. De aceea testarea genetica devine mandatorie dupa varsta de 35 de ani.

Fertilitatea si varsta barbatului

In cazul barbatilor, spermatogeneza - procesul de formare al spermatozoizilor - este continuu. Incepe la pubertate si se continua de-a lungul intregii vieti. Zilnic intratesticular sunt produsi milioane de spermatozoizi. In cazul unui barbat fertil, fertilitatea poate sa scada odata cu varsta, dar acest lucru se intampla mai tarziu dupa varsta de 45 de ani. Modificarile care apar dupa aceasta varsta tin: de diminuarea in volum a spermei, de scaderea numarului de spermatozoizi, mobilitatea acestora, spermatozoizii devin mai lenti si neprogresivi. Spermatozoizii unui barbat mai in varsta, au mai multe sanse sa aiba anomalii genetice comparativ cu un barbat tanar. Toate acestea duc la intarzierea aparitiei unei sarcini.

Daca avem sub 35 de ani si timp de un an de zile de contact intim neprotejat sarcina nu apare este timpul sa consultam un specialist in fertilitate. Daca avem peste 35 de ani si sarcina se lasa asteptata recomandat este ca dupa 6 luni sau mai devreme sa apelam la specialist.

In zilele noastre tot mai multe cupluri amana sarcina. Atunci cand am luat o astfel de decizie este bine sa ne informam despre programele de prezervare a fertilitatii.

Daca am ajuns in punctul in care varsta si-a pus amprenta asupra noastra, dar dorinta de a concepe exista inca, atat femeile cat si barbatii pot apela la varianta ovocitelor respectiv spermei de la donator prin programele de donare.

 Sfaturi utile pentru perioada de concepere a unui bebeluș

Imi doresc un copil: Cum calculez perioada fertila? Calculul ovulatiei - sfatul medicului

10 întrebări pe care toate femeile le au atunci când își doresc un bebe pentru prima dată

Ce alte semne imi da corpul ca sa imi spuna ca sunt in perioada fertila? - sfatul medicului

Cat timp trebuie sa incerc pana raman insarcinata? Raspunsul si sfatul medicului.

Imi doresc sa devin mama, ce schimbari alimentare trebuie sa fac?

 

Fertilitatea unei femei: varsta ideala, fereastra fertila, mituri si trucuri pentru conceperea unui copil

Despre fertilitate se spun multe mituri si adevaruri amestecate cu ne-adevaruri. Exista insa o fereastra a fertilitatii? Am vazut in filme si probabil in viata reala, cupluri stabilind un program strict pentru sex in functie de ciclurile de ovulatie, care evita anumite tipuri de activitati si care chiar consuma alimente specifice - toate in efortul de a concepe - dar care ar fi ultimul cuvant in materie de inbunatatire naturala a fertilitatii?

Citeste tot ce trebuie sa stii despre fertilitate: varsta ideala, fereastra fertila, mituri si trucuri pentru conceperea unui copil.

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia doamnei Embriolog Senior Mihaela Radu
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII