5 intrebări care pot deschide comunicarea cu copilul tău. Si poți descoperi ce gandește - sfatul psihologului

5 intrebari care pot deschide comunicarea cu copilul tau. Si poti descoperi ce gandeste - sfatul psihologului

5 intrebări care pot deschide comunicarea cu copilul tău. Si poți descoperi ce gandește - sfatul psihologului

Comunicarea cu copilul nostru este esențiala pentru a avea o relație frumoasa și deschisă. Dar de multe ori e greu să intri in miezul gandurilor copilului tău....

Si, cu toate că le punem copiilor noștri întrebări tot timpul - „Unde sunt pantofii tăi? Te-ai spălat pe mâini?" - și asa mai departe - exista unele intrebari speciale cu care reușim să spargem invelișul sub care se ascunde sufletul lor frumos și inocent.

Cu aceste intrebari putem intelege ce gândesc și cum văd ei lucrurile. Odată ce le ascultăm ideile, putem începe o conversație care să îi ajute să învețe mai multe despre lumea care ii inconjoară...

- vei citi:
Mă întreb la ce se gândește fiica mea în timp ce explorează aceste bobițe?
Le punem copiilor noștri întrebări tot timpul
Care este scopul întrebărilor antrenante?
Iată cinci întrebări antrenante pentru copii

Nu cu mult timp în urmă, mergeam pe stradă cu fiica mea. La fiecare tufiș, ea era hotărâtă să culeagă fructele respective. Scoate boabele de pe ciorchine, le privește, le rostogolește în mâini și le pune cu atenție în buzunar. Iar eu mă gândeam „Uff, din nou? Chiar trebuie într-adevăr să păstrăm toate aceste bobițe? și „Cât timp va dura ca mica ei colecție de boabe să se descompună în buzunar?”...

Mă întreb la ce se gândește fiica mea în timp ce explorează aceste bobițe?

Dar, după acel scurt moment de panică, m-am gândit: „Mă întreb la ce se gândește fiica mea în timp ce explorează aceste bobițe? Cu ce se alege?" Am vrut să aflu mai multe, așa că am început să-i pun fiicei mele întrebări interesante: Ce observi la aceste bobițe? Cum se simt? Mi-a spus că a observat că unele bobițe erau de aceeași culoare și altele sunt mai moi sau mai ferme. Răspunsurile ei m-au ajutat să descopăr mai multe despre ce gândește.

Le punem copiilor noștri întrebări tot timpul

Unde sunt pantofii tăi? Te-ai spălat pe mâini?" - și asa mai departe. Copiii obișnuiesc să răspundă la aceste tipuri de întrebări și le pot răspunde ușor. Cu toate acestea, există unele întrebări care necesită mai multă putere de gândire decât altele. Le numim întrebări antrenante, iar ele ajută copiii să își exprime ideile.

Care este scopul întrebărilor antrenante?

Adresarea acestor întrebări antrenante are câteva scopuri. În primul rând, când le adresăm copiilor noștri aceste întrebări în timp ce explorează lumea, aflăm despre ce lucruri noi află și ce înțeleg. Putem auzi ce gândesc și cum văd ei lucrurile. Odată ce le ascultăm ideile, putem începe o conversație care să îi ajute să învețe mai multe.

Al doilea scop al întrebărilor este ca cei mici să învețe să fie intrebati si antrenati sa raspunda. Când copiii aud o întrebare, ei trebuie să se gândească cum să răspundă. Ei își transformă ideile în dezvoltare și gândurile în cuvinte. Ei aud cum sună acele răspunsuri pentru altcineva și încep să se bazeze pe propria gândire. Ei pot chiar să își schimbe puțin ideile în funcție de cum sună propriile idei atunci când sunt exprimate cu voce tare. Vorbind despre lucruri ne ajută să dăm sens ideilor noastre, așa că atunci când copiii răspund la întrebările noastre, ei înțeleg de fapt mai mult despre propria lor gândire.

Iată cinci întrebări antrenante care îți vor ajuta copilul să gândească și să vorbească despre experiențele sale în timp ce explorează.

Ce observi la ...?

Poți afla cum copilul observă și experimentează obiectele folosindu-și cele cinci simțuri. Ca de exemplu cu fiica mea, am întrebat-o: „Ce observi la aceste bobițe?”

Ce observi când ...?

Poți afla cum interpretează copilul o acțiune cauză - efect. "Ce observi când tragi boaba de pe copac?"

Tu ce crezi ...?

Poți auzi modul în care copilul conectează experiența curentă la alte experiențe. Sau poți afla cum prevede copilul bazat pe ceea ce știe deja. „Ce crezi că se va întâmpla când boabele cad? Ce crezi că s-a întâmplat cu boabele care sunt pe pământ? ”

De ce îți amintește asta ...?

Poți ajuta copilul să se conecteze la o memorie sau ceva ce a învățat înainte. Atunci când copilul tău conectează experiențele noi la cele mai vechi, ei tind să-și amintească mai bine lucrurile. „De ce îți amintesc acești copaci / flori?”

De ce?

Regele tuturor întrebărilor! Această întrebare ajută copilul să se gândească la motivele din spatele întrebărilor.

Adresează-i copilului câteva întrebări antrenante data viitoare când îl vezi că explorează lumea. Când copilul tău îți răspunde la întrebări, oferă-i timp să-și termine ideea. Când îi răspunzi, încearcă să repeți părți din ceea ce ai auzit. Acest lucru va confirma copilului că încerci să îi înțelegi ideea. În plus, îi permite să încerce să-și spună ideile în moduri diferite până când va observa că înțelegi cu adevărat ceea ce zice.

De asemenea, arată-i copilului cum îți pui singur întrebări. Acest lucru îl ajută să își pună întrebări în timp ce explorează fără tine. Uneori, va spune lucruri cu voce tare, „Hmm, de ce îmi amintește asta?”.

Citeste si Cum ii facem pe copii sa ni se destainuie cu incredere

Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca fiecare copil are un talent special  - sau dar (har) -  care este sau nu descoperit. Din pacate, uneori ramane nedescoperit. Tocmai de asta, un parinte care isi iubeste copilul trebuie sa se asigure ca ii ofera copilului sansa de a-si descoperi si afirma adevaratul talent - adevaratul dar cu care este inzestrat. Uneori, cel care isi da seama ca are de aface cu un copilt alentat - este invatatoarea sau un profesor. Si totusi de ce nu observa parintii talentul copilului? Poate pentru ca nu stiu cat de important este sa ii descopere copilului adevaratul har. Si sa il sustina! citeste in continuare care sunt primele semne care anunta ca ai un copil talentat sau cu un dar special.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Copilul minune: strategii de educare si succes
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau
Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?
Moduri de a creste si stimula inteligenta copilului 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII