Cum știm că bebelușului îi e foame și cum anume este plânsul de foame al bebelușului? Iată cum plange când bebe e flămând
Cum știm că bebelușului ii e foame și cum este plânsul de foame al bebelușului? Este aparte?
La început, este posibil să nu observi semne clare de foame ale bebelusului - dar, pe măsură ce veți cunoaște copilul în zilele și săptămânile după ce se naște, veți începe să recunoașteți micile sfaturi subtile care vă vor spune când va fi flămând și gata pentru lapte matern (sau lapte formula).
• Iată cum plange bebelusul cand e flămand si alte semne care te vor ajuta să il ințelegi pe bebe mai bine.
veti citi
Cum stim ca bebelusului ii e foame?
9 semne că bebelusului tău ii este foame
Plânsul este un semn de foame? Da, ii este foarte foame
Plansul de foame al bebelusului
Semne de foame după hrănire
Semnale de foame si pusee de crestere ale bebelusului
Când un bebe nou-născut nu prezintă semne de foame sau e constant flamand
Cum stim ca bebelusului ii e foame?
Cand bebelusul are peste 6-7 saptamani, reusim sa intelegem mai bine semnalele sale de foame. Penttru ca de la 7 saptamani in sus, bebe intelege mai bine mediul in care traieste. Pe de alta parte, micul sau organism intra intr-un bioritm previzibil si plange mai putin iar plansetele sunt mai bine diferentiate. Si incepem si noi, parintii sa le distingem...
Dar, bebelușii pot comunica ca le este foame în alte moduri.
La început, este posibil să nu observi semne clare de foame ale bebelusului - dar, pe măsură ce veți cunoaște copilul în zilele și săptămânile după ce se naște, veți începe să recunoașteți micile sfaturi subtile care vă vor spune când va fi flămând și gata pentru lapte matern(sau lapte formula).
10 semne că bebelusului tău ii este foame
Iată nouă semne obișnuite de căutat pentru a vă anunța că copilul dvs. îi este foame:
• Isi misca brațele și picioarele peste tot
• se trezeste si e repede alert
• Plescaie, suspina, da din buze sau scoate alte sunete
• are diverse expresii faciale care se schimba des
• isi misca capul dintr-o parte în alta
• isi pune degetele sau pumnul în gură
• e neliniștit, se ghemuie, pare stresat
• isi suge buzele sau limbuta
• se intoarce catre san cand il pui la san
Plânsul este un semn de foame? Da, ii este foarte foame.
Bineintele ca vei auzi din toate partile ca vei sti cand bebelusului tau ii este foame cand va plânge. Și da, acest lucru este adevărat, bebelusul tău va plânge când îi va fi foame; cu toate acestea, plânsul este un semn târziu al foamei.
Când bebelusul tău va plânge, probabil că îi este foarte foame. Probabil că este deja frustrat. În acest moment, poate fi greu să il/o determini să se calmeze. Și, dacă bebelușul devine prea stresat sau încordat, alaptarea poate deveni incordata iar mameloanele pot deveni iritate.
Plânsul consumă, de asemenea, multă energie, astfel încât un bebe care plange poate deveni obosit și chiar atat de obosit incat sa nu mai vrea sa suga la san - de aici chiar se intra intr-un cerc vicios... De asta ar trebui sa faci tot posibilul să ii oferi sa pape inainte de a începe să plângă - mai ales dacă este treaz și alert.
Plansul de foame al bebelusului
Cum este plansul de foame? Tipetele incep usor insa daca nu ii raspunzi, se vor transforma in tipaturi cu furie. Foamea este cauza cea mai frecventa a tipatului foarte isteric al bebelusului.
Trebuie sa stii draga mami si tati ca foamea este o adevarata durere pentru un bebelus. Deci ce e de facut? Evident, sa il hraniti. Bebelusul nu trebuie lasat sa faca foame pentru nici un program. Fiecare bebelus are bioritmul sau si trebuie sa mananca cand ii este FOAME.
Semne de foame după hrănire
Dacă acorzi atentie indiciilor de foame ale bebelusului - in loc sa ii dai sa pape la program - cel mai bine e sa ii dai sa pape la cerere. Citeste Alaptarea la cerere sau la program? Iata diferentele si ce e mai bine pentru bebelus
Atunci când un bebeluș vrea să pape (alaptare sau biberon) de multe ori într-o perioadă scurtă, se numește hrănire in ciorchine. Acest tip de hranire este foarte normal și nu este un motiv de îngrijorare - el poate fi semnalul unui puseu de crestere al bebelusului. Așadar, de fiecare dată când copilul tău pare flămând, oferă sânul chiar dacă este foarte frecvent.
Citeste si 5 lucruri despre puseele de creștere ale bebelușului pe care orice mămica trebuie să le știe
Semnale de foame si pusee de crestere ale bebelusului
Asa cum spuneam anterior, bebelușii pot prezenta semne constante de foame atunci când trec printr-un puseu de creștere. În timpul unui puseu de creștere, poate părea că bebe dorește să fie alaptat toată ziua și nu este niciodată mulțumit sau satul.
► Din experienta mai multor mamici de la Desprecopii - iata un grafic care prezinta cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului.
Deși poate părea că bebelusul nu primește suficient lapte matern, un puseu de creștere este doar un alt model normal de hrănire pe care îl vei experimenta pe măsură ce nou-născutul crește.
Semnele constante de foame ar trebui să dureze doar câteva zile, în timp ce tot ceea ce alăptarea suplimentară semnalează organismul dvs. pentru a crește aprovizionarea cu lapte matern. Apoi, pe măsură ce corpul mamei face mai mult lapte matern pentru a răspunde cerințelor bebelușului, vei începe să ai o rutină mai normală de alăptare.
Când un bebe nou-născut nu prezintă semne de foame sau e constant flamand
Dacă ai un nou-născut somnoros, este posibil să nu observi niciunul dintre semnele comune ale foamei. Poate ca bebe vrea doar sa doarma o vreme. Dar lipsa unor semne evidente de foame nu înseamnă că bebelusului tău nu este foame.
Un nou-născut trebuie să fie alaptat de cel puțin 8 până la 12 ori într-o perioadă de 24 de ore, așa că asigurați-vă că vă veți trezi copilul să mănânce cel puțin la 3 ore dacă nu se trezește de unul singur. Poti incerca sa pui bebelusul la sân, chiar dacă nu este ușor să il/o trezești. Vei fi suprinsa cât de bine pot alăpta unii bebeluși chiar și atunci când nu sunt pe deplin trezi.
De asemenea, trebuie să contactați medicul pediatru dacă bebelusul dvs. prezintă semne constante de foame mai mult de câteva zile.
Nou-născuții trebuie alaptati des pentru a rămâne hidratati și pentru a obține nutriția necesară. Dar, dacă bebelusul tău nu arată semne de foame și de somn sau îi este în mod constant foame zile întregi, este posibil să nu primească suficient lapte matern. Medicul poate examina și cântări copilul pentru a fi sigur că este sănătos, ca creste în greutate, obținând nutriția de care are nevoie.
Citeste detalii Programul de alaptare al unui nou nascut
► Citeste si Stii sa interpretezi plansul bebelusului ? Fa acest TEST si vei afla
Despre plansul bebelusului mai poti citi
Cand bebelusul nu se opreste din plans: cele 5 sfaturi ale pediatrului celebru Harvey Karp
Plansul bebelusului ofera indicii despre dezvoltarea vorbirii sale
Bebelusii trebuie sa si planga - iata cat si de ce
Despre temperamentul bebelusului mai poti citi
Temperamentul copilului: cum ne putem adapta modul de parenting pentru a-i stimula dezvoltarea
Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Bebelusul meu doarme 10 minute si se trezeste si sta mai mult treaza decat sa doarma,uneori e agitata alteori e linistita ,desi e hranita ,e schimbata,oare asa se va obisnui sa doarma?Precizez ca nu e asa in fiecare zi
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII