Hipoglicemia in sarcina - ce inseamna asta si cum afecteaza sarcina?

Hipoglicemia in sarcina - ce inseamna asta si cum afecteaza sarcina?

Hipoglicemia in sarcina - ce inseamna asta si cum afecteaza sarcina?

O cantitate de zahăr din sânge mai mică de 60 de miligrame pe decilitru (mg / dL) este considerată hipoglicemie. In timpul sarcinii, modificările hormonale pot determina corpul să răspundă mai puțin la insulină. Rezistența la insulină asigură trecerea suficientă a glucozei din fluxul sanguin către fat.

Unele afecțiuni medicale pot provoca hipoglicemie. Aceste tulburări sunt rare, dar pot afecta un copil în curs de dezvoltare, astfel încât diagnosticul și tratamentul sunt importante:
În timpul sarcinii, placenta produce glucoză suplimentară pentru a sprijini creșterea copilului. Ca urmare, corpul tău are nevoie de mai multă insulină pentru a ajuta la controlul nivelului de glucoză.

- vei citi:
Glicemia și sarcina
Ce este glicemia scăzută în timpul sarcinii?
Cauzele hipoglicemiei în timpul sarcinii
La ce să te aștepți când ești insărcinată
Reducerea riscurilor de hipoglicemie
Posibile complicații ale hipoglicemiei
Cine este în pericol de hipoglicemie?
Factori ce cresc riscul hipoglicemiei
Concluzia: va fi bine!

Glicemia și sarcina

Sarcina trebuie să fie o perioadă magică. Dar între durerile de spate, picioarele umflate și drumurile frecvente la baie, anticipând nevoile corpului tău poate fi la fel de dificil ca legarea propriilor șireturi.

În același timp, modificările hormonale pot determina corpul să răspundă mai puțin la insulină. Rezistența la insulină asigură trecerea suficientă a glucozei din fluxul sanguin către copilul tău.

Dacă nu există suficientă insulină pentru a scoate glucoza din sânge, nivelul glicemiei tale poate crește. Acest lucru poate duce la două lucruri, ambele obișnuite în timpul sarcinii: glicemie mare (numită hiperglicemie) și diabet gestațional.

Nu trebuie să fii diabetic pentru a dezvolta diabet gestațional, iar dezvoltarea diabetului gestațional nu înseamnă că vei avea diabet după sarcină. Între 2 și 10 la sută dintre sarcini sunt afectate de diabetul gestațional, iar simptomele, în general, tind să fie ușoare.

Deși mai puțin obișnuită decât hiperglicemia, inversul, hipoglicemia - nivelul scăzut de zahăr din sânge - poate apărea și în timpul sarcinii. De fapt, hiperglicemia și hipoglicemia pot avea loc concomitent. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre cauzele hipoglicemiei, simptomele sale și cum să împiedici să-ți afecteze propria sănătatea dar și a micuțului.

Ce este glicemia scăzută în timpul sarcinii

O cantitate de zahăr din sânge mai mică de 60 de miligrame pe decilitru (mg / dL) este considerată hipoglicemie.

Cauzele hipoglicemiei în timpul sarcinii

Principala cauză a hipoglicemiei în timpul sarcinii este diabetul, dar mai mulți factori ai stilului de viață o pot influența:

mese rare sau neregulate;
a sări peste o masă;
efort fizic mai mare decât de obicei (care consumă glucoză);
senzația de greață de dimineață;
consumul de alcool;
o tulburare alimentară;
a nu consuma suficiente alimente care controlează nivelul de zahăr din sânge.

Dacă ai diabet, medicamentele tale ar putea fi prea eficiente în reducerea glicemiei. Acesta este motivul cel mai frecvent pentru episoade hipoglicemice în timpul sarcinii, iar medicul tău poate rezolva acest lucru modificându-ți doza.

Alte medicamente pot afecta și nivelul glucozei. Acestea includ:

sulfamidele;
calmante, cum ar fi aspirina (pe care majoritatea medicilor nu le recomandă în timpul sarcinii);
pentamidina;
chinina.

Unele afecțiuni medicale pot provoca hipoglicemie. Aceste tulburări sunt rare, dar pot afecta un copil în curs de dezvoltare, astfel încât diagnosticul și tratamentul sunt importante:

o tumoră pancreatică;
insuficiență a unui organ;
dezechilibre hormonale (în special cortizolul și glucagonul);
anumite deficiențe enzimatice;
chirurgie stomacală recentă.

Diabetul de tip 1, tip 2 sau diabetul gestațional crește șansele de hipoglicemie, în comparație cu o femeie care este însărcinată, dar nu are diabet. Acest lucru se datorează faptului că nivelul tău de insulină deja fluctuant are un factor nou cu care are de-a face: hormonii sarcinii. (Da, hormoni!)

Chiar dacă nu iei medicamente pentru diabet zaharat, poți experimenta în continuare episoade hipoglicemice.
Din acest motiv, ar trebui să ai o dietă echilibrată și să monitorizezi cu atenție glicemia pe toată perioada sarcinii.

La ce să te aștepți când ești insărcinată

Semnele hipoglicemiei în timpul sarcinii sunt similare cu ceea ce poate experimenta o persoană care nu este însărcinată cu un nivel scăzut de zahăr în sânge (adică flămând). Simptomele pot include:

anxietate;
vedere încețoșată;
dificultatea de a gândi clar;
epuizare;
durere de cap;
bătăi neregulate ale inimii sau palpitații cardiace;
iritabilitate;
greață sau vărsături;
piele palidă;
transpiraţie;
furnicături în jurul gurii.

După creșterea glicemiei, aceste condiții dispar de obicei. Simptomele hipoglicemiei severe pot fi și mai grave dacă nu sunt tratate. Pot provoca convulsii sau chiar pierderea cunoștinței.

Diagnostic

Discută imediat cu medicul dacă observi simptome ale glicemiei scăzute. El va efectua teste de glucoză din sânge pentru a determina cauza și dacă ai o hipoglicemie continuă. De asemenea, poate să prescrie un kit de monitorizare a glicemiei și să te roage să iei mai multe notițe pe zi.

Atenție: Fursecurile nu sunt recomandate de medic

Dacă glicemia este mică, nu-ți ignora simptomele și nu deschide o pungă cu ceva dulce.

În schimb, fă asta:

Așează-te sau întinde-te. Dacă conduci, trage pe dreapta.
Mănâncă sau bea 15 grame de carbohidrați, cum ar fi suc de fructe.
Anunță medicul.

Tratamentul pentru hipoglicemie variază dacă ai diabet, dar medicul va ajusta medicația pentru a stabiliza nivelul de glucoză. De asemenea, poate recomanda modificări ale dietei și exercițiilor fizice.

În cazuri rare de hipoglicemie severă, ți se poate prescrie un kit de glucagon care conține o formă sintetică de glucagon și o seringă sterilă. Când este injectat, hormonul stimulează ficatul să elibereze glucoza stocată. Acest lucru va crește rapid glicemia.

Reducerea riscurilor de hipoglicemie

Indiferent dacă ai diabet sau nu, poți lua mai multe măsuri pentru a reduce riscul unui episod hipoglicemic. Din păcate, renunțarea la cele mai indulgente pofte de sarcină nu este una dintre ele:

Consumă porții mici și bine echilibrate la fiecare 3 până la 4 ore pentru a menține constant nivelul glicemiei.
Ține o gustare pe noptieră în caz că te vei trezi în timpul nopții (sau, pentru primul lucru dimineața).
Exerciții fizice, cu excepția cazului în care medicul te sfătuiește să nu faci asta.
Nu consuma prea mult zahăr.
O dietă echilibrată te poate ajuta să gestionezi nivelul de glucoză.

În primul rând, umple o pungă cu gustări. În acest fel vei putea să oferi rapid glicemiei un mic impuls, dacă te simți amețită.

Următoarele gustări au aproximativ 15 grame de carbohidrați fiecare - cantitatea ideală pentru reechilibrarea nivelului de glucoză:

câteva prune;
un măr, banană sau portocală;
struguri (aproximativ 15);
jumătate de covrig;
o jumătate de cană de granola;
2 linguri de stafide.

Pe lângă faptul că ai gustări la îndemână, fii atentă la combinațiile alimentare. Scopul este o varietate de fructe, legume și proteine ​​slabe. Întinde aportul de carbohidrați pe tot parcursul zilei și încearcă să consumi dulciuri cu o masă.

Limitează aportul de alimente cu conținut ridicat de zahăr. Prin provocarea unei creșteri rapide a glicemiei, zahărul crește, de asemenea, insulina, ceea ce poate duce la scăderea glucozei din sânge încă o dată.

Dacă ai diabet, consumă cantitatea potrivită de alimente la momentul potrivit, moderează exercițiile fizice și evită să iei prea multă insulină sau alte medicamente pentru diabet zaharat - asta poate ajuta la prevenirea unui episod hipoglicemic.

Dacă începi să simți simptome ale glicemiei scăzute, urmează regula 15-15:

Consumă sau bea 15 grame de carbohidrați.
Așteaptă 15 minute, apoi verifică nivelul glicemiei.
Dacă glicemia este încă mai mică de 60 mg / dL, consumă alte 15 grame de carbohidrați.
Dacă au trecut mai mult de 45 de minute până la următoarea masă, mănâncă o felie de pâine cu ceva proteine.

Este important să nu te supraalimentezi în încercarea de a te simți mai bine. Acest lucru ar putea determina nivelul glicemiei să crească prea repede.

Posibile complicații ale hipoglicemiei

Dacă simptomele hipoglicemiei par cunoscute, nu te panica - este puțin probabil ca episoadele ușoare sau ocazionale să dăuneze copilului. În cele mai multe cazuri, ajustarea dietei sau a medicamentelor poate ajuta la menținerea nivelului scăzut de zahăr din sânge.

În cazul hipoglicemiei severe, este posibil să apară convulsii, comă sau chiar moarte. Spitalizarea poate fi necesară. Există, de asemenea, șansa ca bebe să se nască cu hipoglicemie la scurt timp după naștere și să necesite o monitorizare atentă.

Pentru unele femei, combinația de diabet și zahăr scăzut din sânge poate face travaliul mai dificil. Copilul poate fi neobișnuit de mare, ceea ce poate crește riscul de rănire în cazul unei nașteri vaginale.

Cine este în pericol de hipoglicemie?

Hipoglicemia este mult mai frecventă în sarcinile diabetice decât în ​​sarcinile non-diabetice.

Un studiu a descoperit că 45 la sută dintre femeile cu diabet de tip 1 au prezentat episoade de hipoglicemie; o altă persoană a descoperit că 23 la sută dintre femeile cu diabet de tip 1 au avut cel puțin un episod sever de hipoglicemie în timpul sarcinii.

Factori ce cresc riscul hipoglicemiei

Hipoglicemia se întâmplă din mai multe motive. Chiar și ceva la fel de simplu ca săritul peste o masă poate duce la un episod. Alte condiții pot crește riscul, precum:

fiind în primul trimestru, când greața și vărsăturile au mai multe șanse să aibă loc (un studiu a constatat că femeile cu diabet zaharat de tip 1 au prezentat hipoglicemie severă de trei ori mai frecvent în primul trimestru decât înainte de sarcină.);
episoade hipoglicemice înainte de sarcină;
senzația de greață sau lipsa poftei de mâncare care afectează aportul alimentar;
malnutriția.

Concluzia: va fi bine!

Odată ce copilul s-a născut și hormonii sarcinii au scăzut, nivelul glicemiei va reveni la normal.

Majoritatea femeilor cu diabet gestațional observă că simptomele lor dispar în câteva săptămâni de la naștere. Dacă dezvolți diabet gestațional, există o probabilitate crescută de a dezvolta afecțiunea în timpul viitoarelor sarcini. De asemenea, ai o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Nu există nicio metodă de a preveni hipoglicemia în timpul sarcinii, dar poți lua măsuri pentru a reduce riscul - chiar dacă ai diabet. Mesele regulate, recunoașterea semnelor de scădere a zahărului din sânge și menținerea medicului informat te poate ajuta să te asiguri că tu și copilul rămâneți într-o stare bună de sănătate.

Despre diabetul de sarcina mai cititi:   

Complicatii posibile ale sarcinii

Probleme cu diabetul in timpul sarcinii 

11 sfaturi pentru a tine sub control kilogramele in plus in timpul sarcinii 

Sarcina in 40 de saptamani - cu video

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Toate drepturile rezervate © Desprecopii 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII