Cum iti dai seama de pozitia bebelusului in burtica si care este cea mai indicata pentru travaliu si nastere?

Cum iti dai seama de pozitia bebelusului in burtica si care este cea mai indicata pentru travaliu si nastere?

Cum iti dai seama de pozitia bebelusului in burtica si care este cea mai indicata pentru travaliu si nastere?

Dacă citești acest articol, probabil ești însarcinată și te întrebi care este poziția micului locatar în burtica ta. Oare se relaxează cu capul în jos ca un mic pisoi pufos? Sau stă întins ca într-un hamac?

• Având în vedere că există mai multe poziții pe care bebe poate adopta în timpul sarcinii, îți punem la dispoziție acest ghid pentru a te ajuta să afli cum ar putea fi poziționat bebe și ce înseamnă asta pentru tine.

- vei citi:
Principalele poziții pe care bebelușii le adoptă în pântec
Prezentație cefalică - Occipitală anterioară
Prezentație cefalică - Occipitală posterioară
Prezentație pelviană
Prezentație transversală
Cum îți dai seama de poziția bebelușului în uter?

Principalele poziții pe care bebelușii le adoptă în uterul mamei

Poziția pe care un copil o ia în utero se numește prezentație fetală. Există trei prezentații principale ale fătului:

cefalică
pelviană
transversală

Ei bine, aceste 3 prezentații principale, mai au șase poziții fetale pe care le adoptă în mod obișnuit bebelușii.

Fiecare poziție fetală va însemna lucruri diferite pentru sarcina și nașterea ta. Bebelușii își schimbă în mod obișnuit poziția pe toată durata sarcinii, astfel încât poziția lor din primul trimestru poate fi diferită de cea din ziua nașterii.

Deci, ce înseamnă fiecare poziție și cum arată fiecare?

Prezentație cefalică - Occipitală anterioară

Cea mai frecventă poziție fetală și cea ideală pentru naștere, se numește anterioară sau occipitală anterioară. („Occiput” - latină pentru partea din spate a capului sau a craniului.) Acesta este momentul în care copilul se află cu fața în jos, ușor întoarsă în lateral spre spatele tău și cu bărbia înfiptă în piept.

Poziția anterioară este ideală pentru o naștere vaginală, deoarece partea cea mai îngustă a capului copilului apasă pe colul uterin, ajutându-l să se deschidă pentru naștere. Aceasta este, de asemenea, cea mai bună poziție pentru ca oasele din capul bebelușului să se muleze astfel încât să poată călători fără probleme prin canalul de naștere.

Copilul adoptă în general această poziție până în săptămâna 36 de sarcină, ​​dar poate face acest lucru încă din săptămânile 18-20.

Prezentație cefalică - Occipitală posterioară

De asemenea, un bebeluș poate lua poziția occipitală posterioară. Aici copilul este tot cu fața în jos, dar cu fața înspre abdomenul mamei. Deoarece bebelușul nu își poate trage bărbia la piept atât de ușor în această poziție, copilul nu va putea să-și extindă capul în afară, sub osul pubian, ceea ce va face nașterea mai dificilă.

Dacă un bebeluș rămâne în această poziție, nașterea poate fi mai lungă și mai dureroasă și poate provoca dureri de spate. Un bebeluș în această poziție poate necesita uneori o naștere prin cezariană sau cu ajutorul forcepsului, a unui vid sau o epiziotomie.

Este posibil ca medicul obstetrician să poată roti manual un copil în timpul travaliului dintr-o poziție posterioară într-o poziție mai optimă pentru o naștere vaginală.

Prezentație pelviană

În poziția pelviană, capul copilului este orientat în sus, nu ​​jos spre pelvis.

Există trei tipuri de prezentații pelviene:

Pelviană francă: fundul copilului este cel mai aproape de canalul de naștere, iar picioarele sale sunt îndreptate în sus, în fața corpului, aproape de cap.
Pelviană completă: fundul copilului este cel mai aproape de canalul nașterii, iar genunchii sunt îndoiți (va sta cu picioarele încrucișate).
Pelviană incompletă: unul sau ambele picioare ale copilului sunt orientate în jos, în direcția canalului de naștere.

Uneori, bebelușii sunt în poziția pelviană pentru cea mai mare parte a sarcinii, dar o schimbă în ultimele săptămâni. Totuși, între 3 și 4 procente dintre bebelușii născuți la termen complet, rămân în poziția pelviană, ceea ce nu este ideal pentru travaliu/naștere.

Problemele posibile ale poziției pelviene includ:

Uneori colul uterin nu se deschide suficient de mult pentru ca bebelușul să treacă cu ușurință.
Un risc mai mare de defecte la naștere sau un risc mai mare de traumatism în timpul travaliului
Cordonul ombilical ar putea forma o buclă și întrerupe alimentarea cu sânge sau va răni copilul în timpul nașterii vaginale.

Dacă bebelușul nu își schimbă poziția singur și nici medicul obstetrician nu îl poate învârti manual, poate fi recomandată nașterea prin cezariană.

Prezentație transversală

În această poziție, copilul este așesat orizontal de-a latul uterului, cu umărul poziționat catre canalul de naștere sau în sus cu mâinile și picioarele către canalul de naștere. Este rar ca bebelușii să rămână în această poziție până la sfârșitul sarcinii.

Dacă copilul tău rămâne în această poziție, medicul obstetrician poate încerca să repoziționeze copilul manual. Dacă acest lucru nu este posibil, va recomanda probabil o cezariană.

Cum îți dai seama de poziția bebelușului în uter?

De obicei, medicul își poate da seama de poziția copilului palpând burtica cu mâinile (aceasta se numește manevra lui Leopold). Dacă medicul nu este sigur, va putea vedea poziția la o ecografie.

Dar este posibil să poți descoperi poziția copilului de una singură.

Fii atentă la mișcările pe care le simți, cum ar fi apăsări ferme de cot, genunchi și picioare sau gâdilături mici ale mâinilor bebelușului. Din aceste mișcări, s-ar putea să înțelegi modul în care este orientat copilul.

Dacă abdomenul se simte ferm, s-ar putea să simți spatele copilului, ceea ce înseamnă că se află în poziția anterioară. Un alt indiciu potrivit căruia copilul tău este anterior este dacă simți lovituri sub coaste. (Ouch!) Dacă abdomenul se simte mai moale, iar buricul este scufundat în loc să iasă în afară, copilul ar putea fi în poziționat posterior. Vei simți lovituri în mijlocul burticii. S-ar putea să le vezi chiar!

Citeste: Cum recunosti pozitia bebelusului in burtica - sau cum se face harta burticii tale prin cartografia fetala

Nu uita, bebelușii își schimbă poziția pe toată durata sarcinii! Chiar dacă bebelușul tău este așezat posterior sau transversal, el se poate așeza în poziția anterioară chiar înainte de naștere.

Îți poți învârti copilul în burtică?

Adesea, da, poți schimba poziția copilului. Majoritatea bebelușilor se vor stabili în poziția anterioară pe cont propriu până la a 36-a săptămână de sarcină. Dacă copilul tău este posterior, s-ar putea să-și schimbe poziția chiar în timpul travaliului (din cauza contracțiilor).

Dacă bebelușul se află în poziție pelviană sau transversală, medicul poate încerca o tehnică numită versiune cefalică externă (ECV) după săptămâna 37, aplicând o presiune ușoară pe abdomen pentru a încuraja copilul să se îndrepte în direcția dorită. Cercetările sugerează că un ECV este eficient aproximativ jumătate din timp.

Deși această metodă poate părea simplă, nu este o practică la domiciliu! Ar trebui să fie încercată DOAR de specialiști instruiți într-un cadru în care se poate face o cezariană dacă apar complicații.

Este puțin probabil, dar este posibil ca această tehnică să poată pune un copil în suferință sau să deterioreze placenta. Frecvența cardiacă fetală este monitorizată în timpul procedurii, astfel încât medicul să fie atent la situațiile de urgență.

Versiunea cefalică externă ar trebui să fie mai mult incomodă decât dureroasă. Cu toate acestea, un studiu mic a descoperit că un calmant te poate ajuta dacă întâmpini durere în timpul procedurii.

Desigur, există multe sfaturi populare și care plutesc în jurul modului de a-ți învârti copilul pe cont propriu, așezându-te sau stând în diferite poziții în timpul sarcinii sau al travaliului. Din păcate, nu există nicio cercetare care să susțină aceste idei! Nu încerca nimic acasă!

O revizuire a studiilor din 2012 a constatat că, în cele mai multe cazuri, schimbarea poziției unei femei însărcinate nu a schimbat și poziția copilului din uter.

Este important să discuți cu medicul despre strategiile care te interesează să încerci în timpul sarcinii sau la naștere. El te va ajuta cu sfaturi specifice bazate pe corpul și starea ta pentru a te ajuta să planifici cea mai sigură și mai confortabilă naștere posibilă.

Cel mai precis calculator de sarcina si data probabila a nasterii

Acesta este calculatorul avansat si mult mai exact (mai precis) pentru a determina data probabila a nasterii. Calculatorul Mittendorf-Williams este considerat cel mai precis calculator de calculare a varstei sarcinii si a datei in care se astepteapa nasterea. Acest calculator nu indica si sexul copilului. 

Formula de calcul a datei probabile a nasterii (DPN) se bazeaza in acest caz pe formule statistice, in baza studiilor realizate de Dr. Robert Mittendorf, si Dr. Michelle Williams incepand cu anii '90. In lumea medicala aceasta metoda este considerata mai exacta pentru ca tine cont de mai multi factori.  Calculatorul este precis si in cazul femeilor cu ciclu neregulat - vezi aici toate detaliile.

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani: informatii esentiale

Pentru majoritatea viitoarelor mamici, perioada sarcinii este una dintre cele mai frumoase din viata lor, in ciuda inconvenietelor fizice si emotionale care pot aparea pe parcursul ei. Este o perioada propice pentru planuri de viitor si visare cu ochii deschisi.

Primul trimestru din aceasta adevarata odisee este extrem de important pentru felul in care se dezvolta mica fiinta care a prins viata in burtica mamei si coincide adesea cu o adevarata provocare pentru viitoarea mama citeste pe larg totul si si in detaliu despre fiecare saptamana de sarcina aici.

Sarcina in 40 de saptamani

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10

 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Sarcina pe săptămani: momente importante si critice in dezvoltarea fătului (diagrama)

În timpul saptămanilor de sarcină, fiecare parte a corpului bebelușului, fiecare organ, se formează la un moment dat. In aceste perioade, organismul mamei poate fi foarte sensibil la daunele provocate de medicamente, alcool sau alte expuneri periculoase.

Fiecare sarcină are așadar o "perioada critică de dezvoltare" pentru acea parte sau organ al bebelușului. Diagrama următoare arată perioadele critice de dezvoltare pentru diferite părți ale corpului bebelușului pe parcursul saptămânilor de sarcină. 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. 

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

 → Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic  invitat la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII