Primele activitati senzoriale pentru bebelusi. Inca de la 2 luni putem incepe stimularea senzoriala - iata cum

Primele activitati senzoriale pentru bebelusi. Inca de la 2 luni putem incepe stimularea senzoriala - iata cum

Primele activitati senzoriale pentru bebelusi. Inca de la 2 luni putem incepe stimularea senzoriala - iata cum

Primele activitati senzoriale pentru bebelusi se pot face cu bebelusul inca de la 2 luni. De la aceasta varsta bebelusul incepe sa se joace  si sa comunice cu mami sau tati - in modul sau. De la aceasta varsta, bebelusul incepe sa isi coordoneze tot mai bine manutele si privirea iar aceasta este varsta cand il putem incuraja sa se joace cu primele jucarii. Si putem incepe cu multe discutii, atingeri si contact piele-piele. Dar nu uita de caruselul pe care i-l poti chiar tu confectiona - si iti oferim multe idei - si de oglinda in care bebelusul va face treptat cunostinta cu propriul sau chip.

→ Iata cum incepem primele activitati senzoriale cu bebelusul si in ce fel.

 veti citi
Dezvoltarea senzoriala - informatii cu care bebelusul incepe sa cunoasca lumea din jurul sau
Primele sesiuni de joaca si vorbarie cu mami si tati, parte a dezvoltării senzoriale
Atentie - vorbitul cu bebelusul: iata de ce trebuie calitate si nu cantitate
Atingerea - Importanța atingerii si contactul piele-piele
Alte activitati senzoriale pentru cei mai mici bebelusi (0-3 luni)
 

Dezvoltarea senzoriala - informatii cu care bebelusul incepe sa cunoasca lumea din jurul sau

Dezvoltarea senzorială este modul in care bebelusul invată sa cunoască lumea care il inconjoară prin intermediul simturilor sale: văzul, mirosul, pipăitul, auzul, gustul ...
Chiar daca bebelușul are doar cateva luni de cand s-a nascut, activitatile din creierului său sunt foarte intense, inregistrand si interpretand tot ce vede, ce miroase, ce simte si ce aude.

Creierul copilului incepe sa se dezvolte inca din faza embrionala, la scurt timp dupa fecundare. La inceput, neuronii se multiplica rapid, la o rata de 250.000 pe minut. Dupa nastere, creierul unui bebelus stabileste pana la 1.8 miloane de conexiuni sinaptice pe secunda. Trairile sale senzoriale sunt determinante pentru ce conexiuni sinaptice (neuronale) se pastreaza, conexiuni care ii vor influenta sanatatea si viata, din copilarie pana la maturitate.

Primele sesiuni de joaca si vorbarie cu mami si tati, parte a dezvoltării senzoriale

Inca de la varsta de 2-3 luni, bebelusul incepe sa se joace  si sa comunice cu mami sau tati - in modul sau. De la aceasta varsta, bebelusul incepe sa isi coordoneze tot mai bine manutele si privirea iar aceasta este varsta cand il putem incuraja sa se joace cu primele jucarii.

Vezi aici Bebelușul la 2 luni: dezvoltare, activităti și cat mănancă

Dar, desi pare tentant sa ii umplem camera cu jucarii de tot felul, trebuie stiut ca anumite jucarii nu numai ca il vor amuza pe bebe dar il si pot ajuta pe bebe sa cunoasca lumea prin intermediul simturilor sale. Iar acest tip de invatare, se numeste dezvoltare senzoriala.

Stimularea multi-senzoriala a bebelusului are capacitatea de a determina un nivel ridicat de capabilitati in decursul vietii sale, tocmai prin expunerea la un mediu variat care ii dezvolta noi conexiuni neuronale.

simturi bebelus

 Citeste si Dezvoltarea senzorială a bebelușului - importanța celor 5 simțuri

Atentie - vorbitul cu bebelusul: iata de ce trebuie calitate si nu cantitate

Petrecerea timpului fata-in-fata este pentru bebe o activitate de super joaca. Si pur si simplu iti faci bebelusul fericit sa te joci asa cu el. Aceasta înseamnă pur și simplu să fii față în față cu copilul și să ai o discuție. Puteți vorbi despre orice; despre ce se intampla in familiei, ceva ce ai făcut în acea zi sau pur și simplu sa ii povestesti ce iti mai aduci aminte din intamplarile copilariei tale ... cu sunete si multa vorbarie. Atentie, vorbeste cu gura bine deschisa, astfel bebe intelege instinctiv cum se pune gura in miscare pentru anumite sunete ... de pilda cum ar fi B-B-B-B-B-B, OOoooo.

Vorbind aceasta discuție cu bebelusul  - caracterizată de un ton mai mare, viteza încetinita și o intonație exagerată - ar putea irita unii, dar pentru bebelusi este benefic; încetinirea vorbirii și exagerarea sunetelor, introducând, de asemenea, acel element de „cântare a cântecului” la voce este ceva care le place bebelușilor. Funcționează bine cu bebelușii foarte mici, iar studiile spun ca bebelusii carora li s-a vorbit in acest fel au o mai bună dezvoltare a limbajului,
Cu cât mai mulți părinți au exagerat vocale - de exemplu, „Ce mai faci tu bebe?” - și au ridicat tonul vocilor lor, cu atât mai mult au copiii ai vorbit mai repede si si-au dezvoltat IQul.

Atingerea - Importanța atingerii si contactul piele-piele

Atingerea picioarelor

Atingerea mâinilor, atingerea picioarelor sunt emotii pe care bebelusul le are prin atingere.  Contacul piele-piele este recomandată iar aceasta atingere este magica pentru bebe.

Cercetările au raportat o atingere sporită pentru a facilita creșterea și dezvoltarea. Cercetările privind beneficiile atingerii cu bebelușii prematuri au influențat, de asemenea, procedurile din unele spitale, cum ar fi utilizarea „îngrijirea mamei cangur”, unde bebelușul primește contactul piele până la piele, ținându-se vertical pe pieptul gol al mamei sale.

Alte activitati senzoriale pentru cei mai mici bebelusi (0-3 luni)

Agățați un carusel colorat deasupra pătuțului pentru a oferi stimular - vezi aici Caruselul bebelusului - 34 modele pe care le puteti face singuri

Atinge ușor și gâdilă bebelusul pentru a-l face să chicotească.

Joacă-te cu bebe dintr-o varietate de poziții.

Joacă sau cântă cântece cu bebelușul pentru a ajuta la îmbunătățirea abilităților de ascultare ale bebelușului.

Când schimbați scutecul bebelușului atingeți diferite părți ale corpului și spuneți „bip”, bebelușul poate începe să vadă mâna și să anticipeze atingerea.

Agățați o oglindă pe perete. Atingeți oglinda și spuneți numele bebelușului. În timp, bebelușul va începe să înțeleagă cine este copilul în oglindă.

Arătați fotografii de familie ale bebelușului sau răsfoiți o revistă. Subliniați fețele zâmbitoare pentru copil.

Citeste pe larg Etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelusului

Despre stimularea bebelusului, mai poti citi

15 activitati pentru bebelusi, de la 0 la 3 luni

Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea

Suprastimularea bebelușului: cum o recunoaștem și cum procedăm

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Autor: Adriana Ursu, Medic pediatru in Iasi si redactor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate © 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII