Moartea neonatală: moartea unui bebeluș în primele 4 săptămâni de la naștere. Cauze și proceduri

Moartea neonatala: moartea unui bebelus in primele 4 saptamani de la nastere. Cauze si proceduri.

Moartea neonatală: moartea unui bebeluș în primele 4 săptămâni de la naștere. Cauze și proceduri

Un deces neonatal (moartea unui nou-născut) este atunci când un copil moare în primele 28 de zile de viață. Majoritatea deceselor neonatale se produc în prima săptămână după naștere.

Un deces neonatal reprezintă una dintre cele mai tragice realități cu care se pot confrunta părinții și profesioniștii din domeniul sănătății. Aceste pierderi aduc cu ele o durere profundă și o tristețe inimaginabilă. Pentru a înțelege mai bine această problemă, trebuie să analizăm factorii care contribuie la decesele neonatale și să explorăm ce se poate face pentru a le preveni.

veti citi
Moartea neonatala - cand bebelusul moare in primele saptamani de la nastere
Care sunt cauzele unui deces neonatal?
Uneori, un deces neonatal poate fi cauzat de probleme în timpul sarcinii
Ce se întâmplă după o moarte neonatală?

Moartea neonatala - cand bebelusul moare in primele saptamani de la nastere

Un deces neonatal este atunci când un bebelus moare în primele 4 săptămâni de la naștere. O astfel de tragedie, moartea unui bebelus poate fi o trama foarte dificilă pentru întreaga familie.

Un deces neonatal (moartea neonatala precoce) este atunci când un copil moare în primele 28 de zile de viață. Majoritatea deceselor neonatale se produc în prima săptămână după naștere.

In Romania, Mortalitatea neonatală precoce în România în anul 2016 menţine tendinţa de scădere pentru perioada analizată de la 6,2 la 1000 născuţi vii în anul 2000 la 2,7 la 1000 născuţi vii în anul 2016.
Pe medii, mortalitatea neonatală precoce menţine trendul de scădere în general, astfel, în mediul rural a scăzut de la 6,0 la 1000 născuţi vii în anul 2000 la 3,0 la 1000 născuţi vii în anul 2016 şi scade faţă de anul 2015 cu 0,5‰ iar în
mediul urban scade de asemenea cu 0,1‰ în anul 2016 faţă de anul 2015, însă pe perioada analizată a scăzut de la 6,5‰ în anul 2000 la 2,4‰ în anul 2016.  - date Ministerul Sanatatii Romania - DNSP


Moartea neonatală este diferită de moartea bebelusului in timpul sarcinii (mortinatalitate). Mortinatalitatea este atunci când bebelușul moare în orice moment între 20 de săptămâni de sarcină și data scadenței nașterii.

Peste 3 milioane de decese neonatale se produc la nivel mondial în fiecare an - aproximativ 2 din 5 morți ale copiilor sub 5 ani apar în primele 28 de zile după naștere.

Moartea neonatală este rară în Romania.  Mortalitatea neonatală precoce în România în anul 2016 menţine tendinţa de scădere pentru perioada analizată de la 6,2 la 1000 născuţi vii în anul 2000 la 2,7 la 1000 născuţi vii în anul 2016 conform datelor publicate de Ministerul Sanatatii din Romania.

Care sunt cauzele unui deces neonatal?

Nu se știe întotdeauna de ce moare un bebelus nou nascut. Cu toate acestea, riscul de deces neonatal poate fi mai mare dacă un copil este născut prematur, are o greutate scăzută la naștere sau are defecte la naștere.

Citeste detalii aici Cauzele cele mai importante ale unei nasteri premature. Prevenirea nasterii premature

Pre-maturitatea și greutatea scăzută la naștere provoacă aproximativ 1 din 4 decese neonatale. Bebelușii prematuri pot dezvolta complicații care pot pune viața în viață, cum ar fi probleme de respirație, sângerare pe creier, infecții și probleme în intestinele lor (enterocolită necrotizantă).

Greutatea scăzută la naștere - dacă bebelușul cântărește mai puțin de 2,5 kg la naștere - poate provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate, cum ar fi dificultăți în respirație și hrănire.

Cele mai frecvente defecte de naștere care provoacă moartea neonatală includ defecte cardiace, defecte pulmonare, afecțiuni genetice și afecțiuni ale creierului, cum ar fi defectul tubului neural sau anencefalia.

Uneori, un deces neonatal poate fi cauzat de probleme în timpul sarcinii

Uneori, un deces neonatal poate fi cauzat de probleme în timpul sarcinii, cum ar fi preeclampsie; probleme cu placenta; infecții; sau lipsa de oxigen în timpul nașterii. De asemenea, poate fi cauzată de complicații în timpul travaliului - de exemplu, dacă bebelușul nu a primit suficient oxigen in timpul nasterii.

Ce se întâmplă după o moarte neonatală?

Dacă un bebelus moare, mama si tatal sau au dreptul sa isi petreca ceva timp cu el. Unii părinți creează amintiri ale copilului făcând fotografii, amprente.

Când sunteți gata să vă luați la revedere, spitalul sau o firma specializata pot duce copilul la o înmormântare. Ar putea avea parte de o înmormântare sau o incinerație. Fiecare fiinta umana merita respect.

Parintii, in special mama, trebuie atent consiliata si monitorizata pentru a dezvolta o depresia postnatala foarte grava.

ÎNREGISTRAREA NAȘTERII COPILULUI NĂSCUT VIU CARE A DECEDAT ÎN INTERVALUL CELOR 30 ZILE
- conform inregistrarii in actele primariei -

ÎN INTERVALUL CELOR 30 ZILE

Termen pentru declararea și înregistrarea nașterii pentru copilul născut viu și decedat în termen de 30 zile– 24 de ore de la data decesului

În situația în care copilul născut viu a decedat și nașterea nu a fost înregistrată, se înregistrează mai întâi nașterea și apoi decesul.

Nașterea se înregistrează la starea civilă/primărie în a cărei rază s-a produs evenimentul.

NAȘTEREA SE ÎNREGISTREAZĂ ȚINÂND CONT DE DOCUMENTELE NECESARE PENTRU:

- ÎNREGISTRAREA NAȘTERII COPILULUI DIN CĂSĂTORIE,

- ÎNREGISTRAREA NAȘTERII COPILULUI DIN AFARA CĂSĂTORIEI,

- ÎNREGISTRAREA NAȘTERII COPILULUI DIN PĂRINȚI CETĂȚENI STRĂINI,

- ÎNREGISTRAREA NAȘTERII COPILULUI A CĂREI MAMĂ NU ARE NAȘTEREA ÎNREGISTRATĂ,

- ÎNREGISTRAREA NAȘTERII COPILULUI A CĂRUI PĂRINȚI AU SUB 14 ANI.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII