Oprirea (terminarea) sarcinii din motive medicale. Când ai de facut cea mai dureroasă decizie - sfaturi și recomandări

Oprirea (terminarea) sarcinii din motive medicale. Cand ai de facut cea mai dureroasa decizie - sfaturi si recomandari

Oprirea (terminarea) sarcinii din motive medicale. Când ai de facut cea mai dureroasă decizie - sfaturi și recomandări

Oprirea (terminarea) sarcinii din motive medicale. Exista si vesti foarte proaste in sarcina. Iar atunci când un fat este diagnosticat cu o afecțiune medicală care ii limitează viața - inca din perioada fetala  - părinții se confruntă cu decizia sfâșietoare de a pune capăt sarcinii. A avea o terminarea a sarcinii din motive medicale poate fi o traumă uriașă.

Cand ai de facut cea mai dureroasa decizie...

veti citi
Încetarea unei sarcini din motive medicale
Sentimente grele de durere
Când poate fi găsită o stare medicală gravă în sarcină care sa duca la aceasta decizie?
Ce ar putea însemna diagnosticul
Recomandarea de terminare a sarcinii - cand se ofera avortul terapeutic
Când nu este oferit avortul de terminare
O decizie personala foarte dureroasa
Dacă vei decide sa continui sarcina

Încetarea unei sarcini din motive medicale

Exista si vesti foarte proaste in sarcina. Iar atunci când un fat este diagnosticat cu o afecțiune medicală care ii limitează viața - inca din perioada fetala  - părinții se confruntă cu decizia sfâșietoare de a pune capăt sarcinii. A avea o terminarea a sarcinii din motive medicale poate fi o traumă uriașă.

Dacă testele prenatale arată că fatul are o afecțiune genetică sau structurală gravă (care nu crește în mod normal), vi se poate oferi o întrerupere de sarcina din motive medicale (un avort) pentru a pune capăt sarcinii. Acesta este cel mai frecvent motiv pentru încetarea medicală a sarcinii.

De asemenea, se poate oferi o întrerupere dacă aveți complicații ale sarcinii care reprezintă o amenințare semnificativă pentru viața mamei sau pentru a  copilului - dacă continuați sarcina.

Multe femei și cupluri au o problema mentala in a utiliza cuvantul terminare pentru a descrie incetarea sarcinilor nedorite. Insa trebuie sa isi re-aminteasca ca este doar un termen medical.

Sentimente grele de durere

Sentimentele pe care le va avea femeia - daca va considera ca trebuie sa puna capat unei sarcini sunt la fel de puternice și dureroase ca orice alt tip de pierdere a copilului. Medicii insa sunt cei care pot explica femeii ca ea  sau copilul nenăscut risca sa aiba o experiență dureroasă și traumatică. Părinții ne spun că vinovăția legată de luarea deciziei poate îngreuna și mai mult.

Când poate fi găsită o stare medicală gravă în sarcină care sa duca la aceasta decizie?

În timpul sarcinii, femeii i se ofera teste, numite „teste de screening”, pentru a verifica dezvoltarea fatului. Acestea vor include scanări cu ultrasunete și alte teste de screening și diagnostic.

Atunci când testele de screening arată că femeia sau bebelușul au o șansă crescută de afecțiune gravă, se vor recomanda teste de diagnostic pentru a afla mai multe.

Ce ar putea însemna diagnosticul

În funcție de diagnostic, este posibil să fie posibilă tratarea afecțiunii în timpul sarcinii sau după nașterea copilului. Alte afecțiuni medicale întâlnite la bebeluși pot provoca unele dizabilități, dar vor putea avea o calitate bună a vieții cu îngrijirea potrivită.

Cu toate acestea, unele afecțiuni întâlnite la fat (uneori denumite anomalii fetale, anomalii, tulburări congenitale sau defecte la naștere) pot provoca boli cronice, handicap grav sau chiar naștere mortală sau moarte neonatală. Unele complicații rare ale sarcinii pot reprezenta, de asemenea, o amenințare pentru viața sau sănătatea unei mame dacă continuă sarcina.

Uneori poate fi foarte greu pentru medici să prezica modul în care afecțiunea te-ar putea afecta pe tine sau pe copil sau cum va progresa.

Recomandarea de terminare a sarcinii - cand se ofera avortul terapeutic

Este posibil ca in urma unui diagnostic, sa se ofere o terminare dacă copilul a fost diagnosticat cu o afecțiune care poate provoca moartea sau handicap grav. De asemenea, se poate recomanda o întrerupere a sarcinii dacă o complicație a sarcinii reprezintă o amenințare pentru viața femeii.

Evident, nu trebuie să vă simțiți sub presiune pentru a pune capăt sarcinii. Oricare ar fi diagnosticul - este alegerea acelui cuplu.

Citeste Am vrut sa avortez bebelusul din cauza unui test de sarcina nesigur

Când nu este oferit avortul de terminare

Uneori este diagnosticată o anomalie fetală, dar medicul nu se oferă pentru a pune capăt sarcinii, deoarece el nu cred că bebelusul riscă un handicap sever.

Dacă diagnosticul se face înainte de 24 de săptămâni, aveți posibilitatea să încetați în temeiul art 201 - din Codul Penal al Romaniei.

(6) Nu constituie infracțiune întreruperea cursului sarcinii în scop terapeutic efectuată de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie, până la vârsta sarcinii de douăzeci și patru de săptămâni, sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii, în scop terapeutic, în interesul mamei sau al fătului.

Dacă medicul dumneavoastră nu oferă o avort terapeutic și doriți unul, puteți solicita oa doua opinie sau consultați medicul dumneavoastră care vă poate ajuta să accesați o alta opinie.

Dacă diagnosticul se face după 24 de săptămâni, iar medicul dumneavoastră nu acceptă încetarea, trebuie să aveti o altă opinie.

O decizie personala foarte dureroasa

Fie că veti alege sa intrerupeti sarcina cu un avort terapeutic sau nu  - este decizia dvs. Probabil că veți trece printr-o serie de emoții în timp ce încercați să înțelegeți ce se întâmplă și să vă gândiți la ce ar fi cel mai bine pentru dvs. și familia dvs. S-ar putea să vă simțiți devastat de pierderea copilului sănătos pe care l-ați sperat și de suferință pentru copilul pe care îl purtați. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți foarte nerăbdători să luați decizia corectă sau vinovăția de a vă gândi chiar la posibilitatea de a pune capăt sarcinii.

Aceasta poate fi o decizie foarte dureroasă și dificilă, de aceea este foarte important să simți că ai toate informațiile de care ai nevoie înainte de a decide.

Medicul dumneavoastră ar trebui să vă spună cât de mult poate despre diagnostic și ce înseamnă acest lucru pentru copil și pentru dumneavoastră. Dacă prognosticul (modul în care va evolua o afecțiune medicală) este foarte greu de prevăzut, puteți cere să vorbiți cu alți specialiști medicali, cum ar fi un medic pediatru, chirurg pediatru, genetician sau specialist în medicină fetală pentru a obține mai multe informații. Cu toate acestea, uneori rezultatele sunt foarte greu de prevăzut. De asemenea, pot exista organizații de sprijin specifice condițiilor care vă pot oferi informații despre cum poate fi să trăiești cu starea pe care o are copilul.

Este posibil să vă simțiți foarte șocati și supărati, așa că poate fi greu să încercați să luați toate informațiile pe care le-ați oferit. Faceți-vă timp și nu vă fie frică să puneți întrebări, chiar dacă credeți că le-ați mai întrebat. În cazul în care nu înțelegeți ceva, rugați-vă să vă explice din nou profesionistul medical. Ei sunt acolo pentru a vă susține și pentru a vă ajuta să vă explorați opțiunile.

Poate fi foarte chinuitor când încerci să faci față unor știri foarte dificile și ești nerăbdător să iei o decizie corectă. Dacă este posibil, puteți încerca să scrieți câteva întrebări înainte de orice programare. Ați putea, de asemenea, să rugați pe cineva să vină cu dvs. și să vă ia notițe în timp ce vorbiți cu medicii dumneavoastră.

Citeste Durerea pierderii unei sarcini

Poate doriți să vă întrebați de ce s-a întâmplat acest lucru.

Complicațiile în sarcină au ocazional o cauză suspectă, de exemplu o infecție în sarcină sau în istoricul familial. Dar, din păcate, aproximativ jumătate din anomaliile fetale nu pot fi legate de o cauză specifică, astfel încât poate fi foarte dificil pentru medici să răspundă la această întrebare.

Dacă vei decide sa continui sarcina

Dacă decizi sa continui sarcina, va trebui sa fii informata pe larg despre afectiunile respective, despre ce inseamna sa cresti un copil cu handicap si de resursele financiare de care ai nevoie. Dacă starea copilului este complexă, va trebui să se nască într-un centru cu acces imediat la asistență de specialitate.

► Citeste in continuare

Recuperarea dupa avort: ce trebuie sa stii

Cum am trecut peste pierderea unei sarcini sau despre golul peste care vor creste noi amintiri

Despre durerea pierderii unei sarcini citiți:

Durerea pierderii unei sarcini
Doua liniutze....
Mi-e dor de bebele meu
Cum am trecut peste pierderea unei sarcini sau despre golul peste care vor creste noi amintiri
Chiuretajul dupa avort

Desprecopii.com - Copyright www.desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII