Alimentele pe care le credem sănătoase, dar nu sunt!

Alimentele pe care le credem sanatoase, dar nu sunt!

Alimentele pe care le credem sănătoase, dar nu sunt!

Cu cât populația devine mai bolnavă, cu atât este mai mare cererea de „alimente sănătoase” iar jargonul de marketing - foarte atractiv de altfel - precum „organic” și „natural” ne atrage atenția și ne influențează alegerile.

Industria alimentară sănătoasă este o afacere MARE și înțeleg complet modul în care este foarte confuz pentru consumatori să știe în cine să aibă încredere. Piața este inundată de „produse alimentare” pentru sănătate pe care s-ar putea să le consideri sănătoase, dar când privești dincolo de pretențiile publicitare și de ambalajele frumoase, acestea sunt orice altceva doar sănătoase nu.

- vei citi:
Filosofia mea alimentară este destul de simplă
Batoane de muesli și de proteine
Iaurturile cu fructe/granola
Lapte de soia sau de nuci
Orice are un conținut scăzut de grăsimi sau produse dietetice
Unturi, brânzeturi și gustări vegane
Produse fără gluten
Burgeri vegetarieni
Margarina
Fructe și legume pre-tăiate
Ceai cu gheață, suc 100%, băuturi sportive
Pulbere de proteine
Cina congelată

Filosofia mea alimentară este destul de simplă

Fac tot posibilul să mă concentrez pe hrana mea și a familiei mele cu „intervenție umană scăzută”. Acestea sunt alimente fără prelucrare (sau puțină), cum ar fi fructe și legume proaspete, nuci, semințe, carne, pește, cereale integrale, ouă, leguminoase etc. Aceste produse alimentează corpul, microbiomul și, de asemenea, ne mențin integritatea genetică (dieta noastră contribuie la modul în care se exprimă genele noastre).

Dar, în calitate de mamă ocupată, înțeleg că uneori trebuie să „externalizăm” anumite alimente și gustări, iar industria „alimentelor sănătoase” poate contribui la eliminarea decalajului. Deci, intenția acestui articol este de a vă ajuta să vă informați cu privire la alegerile voastre și de a elimina o parte din confuzia legată de afirmațiile înșelătoare.

Multe dintre produsele de mai jos fac referire la zahăr. Când ne uităm la etichete, este bine să ne amintim că 4,2 g de zahăr reprezintă aproximativ 1 linguriță. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu consumăm mai mult de 25g (6 lingurițe) de zahăr pe zi. Multe dintre produsele de mai jos conțin mai mult decât această cotă zilnică. Încerc personal să limitez orice articol la cel mult 1 linguriță pe servire.

De asemenea, se face mult referire la uleiurile vegetale și știu acest lucru - NU este sănătos. Uleiurile vegetale sunt produse din industrie și nu ne susțin sănătatea în niciun fel (ba dimpotrivă).

Produsele alimentare pe care le credeți că sunt sănătoase, dar nu sunt ...

Batoane de muesli și de proteine

Acestea sunt foarte des produse inselatoare  - ce contin mult zahar (adesea sub formă de fructe uscate), cât pentru uleiuri vegetale toxice și aditivi.

Prefer să-mi fac propriile batoane de muesli (există o grămadă de rețete pentru tot felul de muesli și batoane de proteine ​​online). Citeste si reteta de batoane sanatoase de musli

Granola sau muesli

Majoritatea cerealelor cu granola și muesli au mai mult decât recomandat de OMS cantitatea zilnică de 6 lingurițe pe porție mică. Multe sunt, de asemenea, încărcate cu uleiuri vegetale toxice și conservanți (cum ar fi sulfiții).

Gustări pe bază de curmale (și fructe uscate)

Sunt obligată să vă supăr pe câțiva dintre voi, dar citiți doar. În primul rând, curmalele sunt un fruct bogat în fructoză și, ca atare, stimulează pofta de mâncare și dorința pentru mai multe produse dulci, și induc oboseală și o concentrare slabă. Iar dacă nu sunt organice, majoritatea fructelor uscate conțin conservanți și uleiuri vegetale.

Iaurturile cu fructe/granola

Trei cuvinte - bombă de zahăr!! Cu excepția cazului în care îl faci singur. Cele mai multe dintre aceste așa-numite „iaurturi sănătoase” sunt amestecate cu fructe, suc de fructe, zahăr și chiar acoperite cu granola.

Lapte de soia sau de nuci

Aveți mare grijă să verificați ingredientele de pe pachetul laptelui vegetal. Multe conțin uleiuri vegetale, caragenan și o mult zahăr, așa că alegeți cu atenție.

Orice are un conținut scăzut de grăsimi sau produse dietetice

Ori de câte ori văd aceste afirmații, fug de acel produs. Produsele „cu un conținut scăzut de grăsimi” și „dietetice” sunt, în general, prelucrate intens și conțin oricare sau toate din următoarele - zahăr, ulei vegetal, aditivi, conservanți, îndulcitori artificiali și ingrediente de nerecunoscut. Prefer laptele plin de grăsimi, exact așa cum este el natural!

Unturi, brânzeturi și gustări vegane

Trebuie să fii foarte atent aici, deoarece atât de multe paste vegane, brânzeturi și gustări poartă o listă de ingrediente demne de evitat. Uleiurile vegetale, amelioratorii, aromele și soia modificată genetic sunt foarte frecvente. Doar pentru că este vegan, nu înseamnă că este sănătos, așa că te rugăm să alegi foarte atent.

Produse fără gluten

Verifică din nou ingredientele produselor fără gluten. Sunt făcute cu ingrediente adevărate? Unele paste fără gluten, de exemplu, sunt o combinație de mult amidon și agenți de îngroșare.

Burgeri vegetarieni

Mulți nu conțin deloc legume, mai degrabă o grămadă de alimente ciudate, soia foarte procesată, uleiuri vegetale, conservanți și aditivi.

Margarina

Margarina contine steroli sau stanoli - compusi naturali care fac parte din structurile celulelor plantelor si au o structura similara cu nivelul colesterolului la om. Ele  sunt considerate "sanatoase", deoarece sunt sarace in grasimi saturate, dar nu stim daca scaderea colesterolului in sange este necesara pentru o sanatate buna, sterolii din plante putand reduce absorbtia de anumite vitamine, cum ar fi vitamina E. In ultimii ani insa parerile despre beneficiile acestui produs s-au schimbat fundamental. Acum margarina este considerată nesănătoasă deoarece conţine grăsimi trans sau uleiuri vegetale procesate.

Fructe și legume pre-tăiate

Știu că par convenabile, dar sunt tratate cu conservanți pentru a preveni putrezirea. În plus, odată tăiate, valoarea lor nutritivă este compromisă. Nu mai vorbim de amprenta piciorului de carbon, stocarea plasticului și costul umflat, cel mai bine este să cumperi proaspăt.

Ceai cu gheață, suc 100%, băuturi sportive

Mulți oameni aleg aceste băuturi, dar nu sunt mai bune decât cele acidulate.

Înlocuiți cu apă de nucă de cocos neîndulcită, kombucha, keffir, ceai cu gheață de casă.

Pulbere de proteine

Navigarea prin numeroasele tipuri de pulbere de proteine ​​disponibile este o afacere dificilă. Multe mărci sunt derivate de la vaci, hrănite deseori cu cereale (deseori hrănite cu GMO), proteine ​​din soia foarte procesate și conțin zaharuri, fructoză, amidonuri de maltodextrină (care agravează zaharurile din sânge și GIT), aditivi și multe ingrediente oribile.

Majoritatea nu conțin, de asemenea, absolut nici o fibră vegetală, grăsimi bune sau micronutrienți (vitamine și minerale), astfel încât din punct de vedere nutrițional sunt incomplete și nu reflectă deloc o masă alimentară completă.

Cina congelată

Mâncarea gătită acasă, în bucătărie, este întotdeauna superioară mâncării făcute în masă într-o fabrică de către o corporație mare. Aveți grijă la aditivi, conservanți, ulei vegetal și zahăr.

Gătiți acasă în loturi, porționați și congelați. În acest fel, aveți control deplin asupra ingredientelor.

Sarea, zaharul, grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

O ancheta uriasa facuta in industria alimentara se dovedeste a fi pe cat de inspaimantoare. Un jurnalist la New York Times, Michael Moss a petrecut trei ani si jumatate anchetand modul in care companiile gigant de produse alimentare obtin produse care ne pun in pericol sanatatea.

Iata cum zaharul, sarea si grasimile - substante care creeaza dependenta - sunt atent introduse in alimente ...

Despre sarea din alimente, cititi:

Semnal de alarma: sarea in exces afecteaza grav sanatatea copiilor!
Rolul alimentatiei in controlul hipertensiunii arteriale

Despre zahar, cititi:

Cat zahar putem consuma zilnic pentru a nu face diabet si boli cardiovasculare?
Zaharul face tumorile sa creasca mai repede
Greutatea din timpul sarcinii si zaharul, pot influenta greutatea si sanatatea copilului

autor: Aurora Adam, o mamica redactor la Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII