Când bebelușul acceptă doar mancare pasată: 5 sfaturi și trucuri
Odată ce bebelușul începe diversificarea alimentației, mămicile se confruntă cu diverse probleme. Cea mai comună dintre ele, la secțiunea PANICA - de pe platforma Desprecopii - este faptul ca bebe accepta doar mancarea pasata chiar si dupa 16 luni.
"Bună mămicilor! S-a mai confruntat cineva cu problema noastră? Are 1 an și 8 luni și încă mănâncă pasat. În mână ia doar ce îi place și mestecă corect fără probleme, însă mesele ei generale trebuie să fie pasate și nu mai mestecă, doar înghite. Cum încercăm să îi dăm mai gros sau nefrulat, la prima lingură vomită și apoi se sperie și nu mai vrea deloc să mănânce... Ce-i drept, i-au ieșit foarte târziu dinții și pediatra ne-a tot zis că nu e o problemă pasatul, dar deja cred că e foarte târziu. Cum aș putea să o fac să mănânce nepasat?"
- vei citi:
Ce facem cand bebelusul accepta doar mancarea pasata?
Sfaturile mamicilor de la desprecopii
Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum
Alimentatia copilului de 1 an: ce, cat si mai ales cum
Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului
Ce facem cand bebelusul accepta doar mancarea pasata?
Pasul 1. Paseaza alimentele cu o furculita. In loc sa folosesti un blender, zdrobeste mancarea pana cand ai un piure grosier, apoi foarte treptat, zdrobeste tot mai putin alimentele.
Pasul 2. Ofera copilului alimente degetel ( bucati de legume fierte, fructe si carne moale). Lasa-l sa-si exerseze abilitatile motorii si sa guste.
Pasul 3. Nu certa copilul daca face mizerie - asa invata si prinde incredere!
Pasul 4. Cel mai important - pune copilul la masa, pentru a manca cu toata familia. El trebuie sa vada ca si ceilalti mananca la masa, bucati mari de mancare (nu doar pasat).
Pasul 5. Incearca sa faci distractiv consumul de alimente noi.
Fiecare bebelus / copil este diferit. Cea mai buna strategie este sa-l expui în continuare la o varietate de texturi / gusturi.
Sfaturile mamicilor de la Desprecopii
Zdrobește mâncarea cu furculița și lasă fetita sa ia singura (cu manuta sau cu lingurița) și sa bage în gura, sa dețină ea controlul, chiar dacă face mizerie. - CorinaDani
Eu i-am dat bucati de pe la 7 l, insa avea 4 dinti pe la 8 l. Trecerea la bucati se face treptat: renunta la blender si paseaza-i cu furculita. ”Nu mai mesteca” de la un timp? Incearca sa mananci cand ii dai si ei sa pape, copiii imita. Da-i ce-i place ei o perioada si las-o sa pape singura, este destul de mare. Al meu are 1 an si 2 l, de pe la 11 l ii dau sa manance singur cartofi “prajiti” la cuptor, budinci pe care le tai felii, paste cu diferite sosuri sau pesto (pe acestea din urma le mananca cu degetele :D ). La gustari ii ofer fructe, pe care le tai cuburi, destul de mari si el le mananca. Ca se murdareste si trebuie sa fac curatenie la bucatarie dupa fiecare masa, este de imaginat :) - Eugenya1
Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum
Daca nu accepta decat pasat... poate este deja pregatit pentru alimentele degetel!? Poate asta il tenteaza mai mult pe bebe!
Alimentul degetel este denumirea oricarei bucati de aliment cam cat o inghititura a copilului de mare (dumicat) pe care o poate lua copilul si o poate manca singur.
Cand incepem diversificarea bebelusului, de cele mai multe ori punem cereale sau piureul de legume in biberon. Ni se pare ca va dura o vesnicie pana cand copilul va ajunge sa manance singur cu noi la masa, aceleasi alimente ca restul familiei. Ca etapa intermediara, putem ajuta copilul sa devina independent folosind ceea ce americanii numesc finger foods, iar bunicile noastre numeau soldatei sau dumicati. Noi denumim aceasta papica: alimente degetel. Iata ce alimente pot fi pe post de alimente degetel si cum trece de la alimentele degetel la lingurita. Citeste mai departe AICI
Alimentatia copilului de 1 an: ce, cat si mai ales cum
La varsta de 1 anisor, ritmul de crestere al copilului incepe sa se domoleasca insa alimentatia corecta, este prioritara. E momentul sa schimbam ustensilele, sa ne ajutam copilul sa renunte la biberoane, sa il incurajam sa foloseasca ceasca, sa ii oferim tacamuri speciale si sa il incurajam sa manace tot mai independent.
Copilul de 1 an are inca burtica micuta asa ca ofera-i mancaruri pline de nutrienti dec are nevoie pentru a creste sanatos si puternic.
In jurul varstei de 13-18 luni, copilil inca experimenteaza alimentele degetel. Ofera-i cat mai multe sanse sa isi guste din aceste mancauri - dar fii pe faza cand are o mica criza de frustrare citeste in continuare aici >
Retete pentru copilasi
9 retete super sanatoase de biscuiti pentru bebelusi
Retete pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 12-18 luni
10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.
Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)
Te asteptam aici
Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII
autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII