De la degetel la lingurita: cand bebelusul incepe sa isi manifeste independenta

De la degetel la lingurita: cand bebelusul incepe sa isi manifeste independenta

De la degetel la lingurita: cand bebelusul incepe sa isi manifeste independenta

In jurul varstei de 8 luni, bebelusul va fi absorbit de placerea de a-si baga manutele in castron si de a-si indesa mancarea in gurita. Cum adica, el nu poate? Desigur, vazand ce bine se descurca, isi va pierde interesul pentru lingurita o vreme. Apoi, in in jurul varstei de 1 an si jumatate, cand miscarile copilul devin mai coordonate - poti incepe sa il incurajezi sa foloseasca lingurita.

De la degetel la lingurita: cand bebelusul incepe sa isi manifeste independenta - stadii si etape.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Primul pas catre autonomie - explorarea mancarii
Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum
Cand va experimenta si lingurita?
10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Cand bebelusul incepe sa isi manifeste dorinta de a papa cu propriile puteri

In jurul varstei de 8 luni, bebelusul incepe sa isi desfasoare personalitatea si are primele impulsuri de indepedenta... care se manifesta prin dorinta de a papa singur.

Sa spunem asadar bun venit babeticilor pline  de pete, resturilor de mancare pe jos, mancarii prin par si chiar pe pereti. Apropo - acum e timpul sa faceti cele mai frumoase si haioase poze cu bebelusul/bebelusa la masa ...

Daca o asculti pe bunica, nu ar trebui sa fii de acord cu aceste razvratiri - vai se murdareste, vai uite ce mizerie face pe jos, vai uite ce nebunie ...

Primul pas catre autonomie - explorarea mancarii

Insa, vremurile s-au schimbat iar noi suntem mamici care incurajam independenta. Chiar si specialistii sunt de parere ca accesul bebelusului la alimente este benefic, iar explorarea mancarii il ajuta sa isi dezvolte simturile. Explorarea pe cont propriu al mancarii este de fapt primul pas catre autonomie.

Si ca sa fie cu adevarat ceva memorabil - ofera bebelusului toate conditiile pentru o experianta completa: fii calma si relaxata - ce poate fi mai frumos decat sa iti vezi bebelusul in plina activitate de laborator de descoperire? Poti pune o fata de masa uzata sub scaunelul lui, pentru a curata mai usor mizeria.

Si asa ai sa descoperi ca brusc bebe uita de mofturile de la masa, este cooperant si se hraneste cu pofta. Si chiar este un moment ideal sa il hranesti si tu - fara a-l opri din joaca cu mancarea.

Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum

Cand incepem diversificarea copilului, de cele mai multe ori punem cereale sau piureul de legume in biberon. Ni se pare ca va dura o vesnicie pana cand copilul va ajunge sa manance singur cu noi la masa, aceleasi alimente ca restul familiei. Ca etapa intermadiara, putem ajuta copilul sa devina independent folosind ceea ce americanii numesc finger foods, iar bunicile noastre numeau soldatei sau dumicati. 

Noi denumim aceasta papica: alimente degetel. Iata care sunt alimentele degetel si cum se ofera bebelusului.

Cand va experimenta si lingurita?

Bebelusul va fi absorbit de placerea de a-si baga manutele in castron si de a-si indesa mancarea in gurita. Cum adica, el nu poate? Desigur, vazand ce bine se descurca, isi va pierde interesul pentru lingurita o vreme. Apoi, in in jurul varstei de 1 an si jumatate, cand miscarile copilul devin mai coordonate - poti incepe sa il incurajezi sa foloseasca lingurita.

Trebuie intr-adevar multa rabdare, pentru ca a invata sa mananci cu lingurita nu se face de la o zi la alta - iar pentru a incuraja copilul sa fie tentat de folosirea linguritei, pune intotdeauna alaturi de castronel o lingurita haioasa pentru bebelusi. Chiar daca la inceput va arunca mancare cu ea ... pana la urma, va nimeri si gurita. Iar pentru ca acum copilul se afla in perioada de imitare si invatare, da-i mereu un exemplu si incurajeaza-l la fiecare mica reusita. Felicita-l de fiecare data cand foloseste lingurita.

10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase

Piureurile pentru bebelusi - facute in casa - sunt cea mai sanatoasa papica pe care o putem oferi bebelusului. Ingrijorarea crescanda referitoare la alimentele pe care le dam bebelusuilor nostri ne face sa ne gandim de doua ori inainte de a cumpara borcanele cu mancare pentru bebelusi.

Pentru a veni in ajutorul mamicilor, ne-am pus pe treaba si am adunat cele mai bune 10 retete de mancare piure pentru bebelusi - super interesante si sanatoase.

Alte idei de papica pentru bebelusi:

12 retete spectaculoase cu quinoa pentru bebelusi si copii
10 retete cu fulgi de ovaz, pentru bebelusi
Introducerea nautului in alimentatia bebelusului
Retete pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 3 ani
Retete pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 12-18 luni
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori >>> vezi aici si mai multe retete pentru bebelusi. 

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Despre diversificare, merita stiut si:

Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz
Briose din ovaz si mere
Pate vegetal cu alune
Desert crocant din ciocolata si ovaz
Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat
Pate de pastrav afumat
Biscuiti din ovaz si ciocolata
Burgeri din carne de pui
Compot de rubarba si cirese
Pulpe de pui glasate cu miere
Supa de dovleac
Salata de couscous
Budinca cu fructe
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici. 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII