Bebelușii hrăniti cu biberonul înghit milioane de microparticule de plastic pe zi - alertă de sănătate pentru bebeluși

Bebelusii hraniti cu biberonul inghit milioane de microparticule de plastic pe zi - alerta de sanatate majora

Bebelușii hrăniti cu biberonul înghit milioane de microparticule de plastic pe zi - alertă de sănătate pentru bebeluși

Exista cateva studii care au analizat prezenta microplasticelor in biberoane pentru bebelusi. Unele dintre acestea au descoperit ca materialele din care sunt fabricate biberoanele, cum ar fi policarbonatul, pot elibera particule de microplastice in lichidele din interiorul biberonului atunci cand sunt expuse la caldura sau la solutii acide. Alte studii au aratat ca microplasticele pot fi prezente si in lichidele din biberoane, cum ar fi laptele formula. Este important sa se ia in considerare aceste rezultate cand se alege un biberon pentru bebelusi si sa se ia masurile necesare pentru a se evita expunerea la microplastice.

„Un studiu realizat anul trecut de Organizația Mondială a Sănătății a estimat că adulții ar consuma între 300 și 600 de microplastice pe zi - valorile noastre medii erau de ordinul unui milion sau milioane”. Expunerea este mult mai mare decât se credea anterior și afectează, de asemenea, recipientele din plastic pentru alimente.

Bebelușii hrăniți cu biberonul înghit milioane de microparticule de plastic pe zi, potrivit cercetărilor descrise ca o „piatră de hotar” în înțelegerea expunerii umane la plasticele mici.

- vei citi:
Temperatura ridicată pentru sterilizarea sticlelor de plastic este periculoasă
Impactul asupra sănătății este necunoscut
Problema microplasticelor este probabil mult mai mare decât credem
Se știa deja că oamenii consumă microplastice prin alimente și apă și le respiră

Temperatura ridicată pentru sterilizarea sticlelor de plastic este periculoasă

Oamenii de știință au descoperit că procesul recomandat la temperatură ridicată pentru sterilizarea sticlelor de plastic și prepararea laptelui formulă a determinat sticlele să elimine milioane de microplastice și trilioane de nanoplastice chiar mai mici.

Exista cateva studii care au analizat prezenta microplasticelor in biberoane pentru bebelusi. Unele dintre acestea au descoperit ca materialele din care sunt fabricate biberoanele, cum ar fi policarbonatul, pot elibera particule de microplastice in lichidele din interiorul biberonului atunci cand sunt expuse la caldura sau la solutii acide. Alte studii au aratat ca microplasticele pot fi prezente si in lichidele din biberoane, cum ar fi laptele din formula. Este important sa se ia in considerare aceste rezultate cand se alege un biberon pentru bebelusi si sa se ia masurile necesare pentru a se evita expunerea la microplastice.

Sticlele din polipropilenă testate reprezintă 82% din piața mondială, sticlele din sticlă fiind principala alternativă. Polipropilena este unul dintre cele mai frecvent utilizate materiale plastice, iar testele preliminare efectuate de oamenii de știință au descoperit că ceainicele și recipientele pentru alimente au produs, de asemenea, milioane de microplastice pe litru de lichid.

Microplasticele din mediu erau deja cunoscute pentru a contamina hrana și băuturile umane, dar studiul arată că prepararea alimentelor în recipiente de plastic poate duce la o expunere de mii de ori mai mare.

Impactul asupra sănătății este necunoscut

Impactul asupra sănătății este necunoscut, iar oamenii de știință spun că există o „nevoie urgentă” de a evalua problema, în special pentru sugari. Echipa a elaborat, de asemenea, linii directoare de sterilizare pentru a reduce expunerea la microplastic.

Prof. John Boland, de la Trinity College Dublin, Irlanda, a spus că „am fost absolut stupefiați” de numărul de microplastice produse de sticlele pentru lapte. „Un studiu realizat anul trecut de Organizația Mondială a Sănătății a estimat că adulții ar consuma între 300 și 600 de microplastice pe zi - valorile noastre medii erau de ordinul unui milion sau milioane”.

El a adăugat: „Trebuie să începem să facem studii de sănătate pentru a înțelege implicațiile. Lucrăm deja să analizăm ce butoane din sistemul imunitar încep să apese aceste particule".

El a spus că multe dintre particule vor fi pur și simplu excretate, dar sunt necesare investigații suplimentare cu privire la câte ar putea fi absorbite în fluxul sanguin și să călătorească în alte părți ale corpului.

„Am scăpat deja de toate acele recipiente de plastic [pentru alimente] pe care le foloseam și dacă aș avea copii mici aș modifica modul în care pregătesc formula de lapte”, a spus Boland. „Mesajul este principiul precauției”.

Philipp Schwabl, de la Universitatea Medicală din Viena, Austria, dar care nu face parte din echipa de cercetare, a declarat: „Aceste descoperiri reprezintă o etapă importantă. Scara expunerii la microplastic prezentată aici poate părea alarmantă, dar efectele reale asupra sănătății sugarilor necesită investigații suplimentare.”

Problema microplasticelor este probabil mult mai mare decât credem

Prof. Oliver Jones, de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, a menționat că nivelurile de expunere ale bebelușilor sunt estimări, nu măsurători: „Nu ar trebui să-i facem pe părinți să se simtă rău pentru că folosesc sticle de plastic. Cu toate acestea, acest studiu ilustrează faptul că problema microplasticelor este probabil mult mai mare decât credem.”

Se știa deja că oamenii consumă microplastice prin alimente și apă și le respiră

În special, ceaiul preparat din pliculețe de ceai pe bază de plastic și apa potabilă vândută în sticle de plastic s-au dovedit a conține microplastice. Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că microplasticele pot transporta agenți patogeni sau substanțe chimice toxice în organism.

Microplasticele din deșeurile de plastic au poluat întreaga planetă, de la zăpada arctică și solurile alpine până la oceanele cele mai adânci. Dar Prof. Liwen Xiao de la Trinity College a spus: „Studiul nostru indică faptul că produsele din plastic sunt o sursă importantă de microplastice, deci căile de expunere sunt mult mai aproape de noi decât se credea anterior”.

Cercetarea, publicată în revista Nature Food, a început cu o descoperire accidentală atunci când un cercetător care dezvolta filtre a constatat că acestea se tot înfundă cu microplastice. Acestea au fost ulterior urmărite până la echipamentele de laborator din polipropilenă.

Echipa a urmat liniile directoare internaționale de sterilizare pentru a face preparate pentru bebeluși în 10 biberoane diferite. Aceasta implică sterilizarea cu apă de 95C, apoi agitarea pudrei formulă cu apă la 70C în sticlă.

Atât apa fierbinte, cât și pașii de agitare a formulei au produs o mulțime de microplastice, care sunt mult mai mici decât lățimea unui păr uman. Nanoplasticele sunt atât de mici încât sunt foarte greu de numărat, dar oamenii de știință au estimat că s-au produs trilioane pe litru de fluid.

Oamenii de știință și-au combinat datele experimentale cu ratele de hrănire cu biberonul și consumul de lapte în 48 de regiuni, acoperind trei sferturi din populația globală. În medie, au estimat că bebelușii sunt expuși la particule de microplastic de 1,6 m pe zi în primul lor an când sunt hrăniți cu sticle de plastic. Statele Unite, Australia și țările europene au avut cele mai ridicate niveluri - mai mult de 2 m particule pe zi.

de citit si: Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!

O etapă suplimentară de spălare poate elimina microplasticele produse în timpul preparării formulei

Oamenii de știință sugerează că o etapă suplimentară de spălare poate elimina microplasticele produse în timpul preparării obișnuite a formulei. Apa fiartă într-un recipient non-plastic și apoi răcită este folosită pentru a clăti sticla de trei ori după sterilizare. Formula este, de asemenea, făcută într-un recipient non-plastic, apoi răcită și turnată în sticla curată.

Acest lucru va reduce dramatic numărul de microplastice”, a spus Boland. „Ultimul lucru pe care îl dorim este să-i alarmăm pe părinți în mod nejustificat, mai ales atunci când nu avem suficiente informații despre consecințele potențiale [asupra sănătății]. Cu toate acestea, facem apel la factorii de decizie politică să reevalueze orientările actuale pentru prepararea formulelor atunci când se utilizează sticle din plastic pentru sugari.

Alte soluții includ utilizarea sticlelor din sticlă, deși acestea sunt mai grele pentru bebeluși să le țină, se pot sprge.

Boland a spus că materialele plastice sunt materiale „minunate” cu multe aplicații utile: „Deci realitatea este că sunt aici pentru a rămâne și va trebui să le facem mai sigure și mai rezistente”.

► Citeste in continuare Cum alegi un biberon: criterii, tetine, cum curge laptele si ce trebuie sa stii despre calitatea materialului

Un exemplu de studiu care a analizat prezenta microplasticelor in biberoane pentru bebelusi este "Microplastic contamination in infant feeding bottles" publicat in revista "Science of the Total Environment" in 2018. Acest studiu a analizat biberoane din diferite materiale, inclusiv policarbonat, si a descoperit ca acestea elibereaza particule de microplastice atunci cand sunt expuse la caldura sau la solutii acide.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

  Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

sursa

Bottle-fed babies swallow millions of microplastics a day, study finds
Exposure is far higher than previously thought and also affects plastic food containers

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Biberoane

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII