Copiii adoptabili din sistemul de protecţie specială. Câți dintre ei sunt declarați adoptabili. Si de ce este asa de greu?

Copiii adoptabili din sistemul de protectie speciala. Cati dintre ei sunt declarati adoptabili? Si de ce este asa de greu?

Copiii adoptabili din sistemul de protecţie specială. Câți dintre ei sunt declarați adoptabili. Si de ce este asa de greu?

Romania are peste 53 de mii de copii care sunt in sistemul de protecţie specială. Multi dintre ei ar putea sa fie adoptati - dar cati din ei sunt declarati adoptabili?

​În România,
53.393 de copii se aflau, la sfârșitul anului trecut, în sistemul de protecţie specială a copilului. Aceasta înseamnă 1,4% din totalul copiilor din România - 3.645.267, conform datelor transmise de Autoritatea Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).

Si desi multi din acesti copii isi doresc cu adoare o casa iubitoare -  doar 3.149 de copii sunt adoptabili - DE CE?

- vei citi:
53.783 de copii se află în sistemul de protecție specială a copilului
Familii adoptatoare atestate pentru adopție la nivel național și internațional
7 motive pentru a adopta un copil

53.783 de copii se află în sistemul de protecție specială a copilului

câți copii abandonați sunt în România?
Conform datelor centralizate la nivel național în baza informațiilor transmise de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județe/sectoare ale municipiului București, la data de 30 septembrie 2018, numărul copiilor separați temporar sau definitiv de familie era de 53 393 copii, îngrijiți astfel:

18.095 copii îngrijiți de către asistenți maternali;
17.985 copii îngrijiți de rude/persoane/familii;
17.313 copii în servicii de tip rezidențial (13.762 copii în servicii publice și 3.551 copii în servicii private).

În ceea ace privește adopția, din totalul copiilor aflați în sistemul de protecție, la 31 decembrie 2019, 3.274 erau declarați adoptabili prin sentință judecătorească. În plus, până la finele anului 2019 au fost adoptați 1.264 de copii la nivel național, iar 22 au fost adoptați la nivel internațional de cetățeni români.

Din totalul copiilor declarați adoptabili, 2.747 se află în grija asistenților maternali, 156 de copii se află la alți membrii ai familiei, 11 la rude de gradul al-IV-lea, 5 copii se află în grija tutorilor, iar 355 de copii se află în diferite servicii de tip rezidențial.

Familii adoptatoare atestate pentru adopție la nivel național și internațional

În decembrie 2019 existau 2.369 familii adoptatoare atestate pentru adopție la nivel național și 60 de adoptatori/familii adoptatoare la nivel internațional.

Ne dorim să găsim cele mai bune soluții pentru ca fiecare copil să-și găsească drumul către o familie. Suntem conștienți că procesul în sine de adopție poate și trebuie să fie simplificat, îmbunătățit și promovat mult mai mult în rândul oamenilor și pentru aceasta au fost aduse o serie de amendamente cadrului legal în materie. Șansa de a adopta un copil trebuie și poate să fie înțeleasă dincolo de o alternativă la absența propriilor copii, iar asistența maternală și serviciile rezidențiale trebuie să fie o alternativă tranzitorie. Aceasta este direcția spre care este just să ne îndreptăm ca sistem și ca societate”, declară Mădălina Turza, președinte ANDPDCA, citată într-un comunicat de presă.

Care este vârsta minimă la care un copil devine adoptabil?

Adopția, ca finalitate a planului individualizat de protecție, este stabilită în funcție de situația copilului, astfel:

-în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naștere al acestuia, pentru copilul care a fost înregistrat din părinți necunoscuți;
-în termen de 30 de zile după instituirea măsurii de protecție specială, dacă părinții și rudele copilului până la gradul al patrulea care au putut fi găsite declară, în scris, că nu doresc să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului și în acest termen nu au revenit asupra declarației;
-după 6 luni de la instituirea măsurii de protecție specială, dacă părinții și rudele copilului până la gradul al patrulea nu au putut fi găsite sau dacă aceștia nu colaborează cu autoritățile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea copilului în familie;
-după un an de la instituirea măsurii de protecție specială, dacă părinții firești ai copilului, în grija cărora acesta nu a putut fi lăsat din motive neimputabile părinților, precum și rudele până la gradul al patrulea ale acestuia, care au putut fi găsite, nu realizează niciun demers pentru reintegrarea sau integrarea copilului în familie.

Ad-Extra3:

Cât de repede sunt parcurse azi toate procedurile?

Durata medie a unei adopţii (de la data la care copilul a devenit adoptabil şi până la încuviinţarea adopţiei), la nivelul anului 2018, a fost de 10 luni.

Care este gradul de adopție, într-un an, din numărul celor care devin adoptabili? Să ne referim la anul trecut…
În anul 2018, au devenit adoptabili 1.126 copii. Tot în anul 2018, din numărul total al copiilor declarați adoptabili în perioada 2014-2018 au fost adoptați 1.220 de copii.

7 motive pentru a adopta un copil

Ai dragoste de oferit? Adopta un copil.
Te chinui de ani de zile cu un tratament obositor pentru infertilitate care te consuma si nu duce nicaieri? Semnalul e clar: Adopta un copil.

Copilul care creste in inima mamei si inima tatalui. Cuplurile care adopta un copil spun ca pe lume exista doua feluri de copii: cei crescuti in burtica mamei si cei ce cresc in inima ei.

Se mai spune ca daca ti-e dat sa adopti, vei lua hotararea asta la momentul potrivit, adica exact atunci cand copilul care ti-este menit e gata sa fie adoptat. Articolul complet <<aici>>

Cititi si: Cand spunem copilului ca este adoptat?

Forum national despre adoptii:

Adoptia sau a iubi fara limite
Experiente, ganduri, legislatie, club de suport. Un forum plin de caldura.

sursa: hotnews.ro
blog Ionela Tanase -
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Adoptie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII