Greața din primul trimestru de sarcină - iată cum hormonii il protejează pe bebe din burtică
Senzația de greață din primul trimestru al sarcinii dă de furcă multor femei insărcinate ... dar o explicație științifică pentru toate acele valuri de greață, dezgust și vărsături sugerează că aceasta de fapt ajută la protejarea fătului în primul trimestru (sau primele 12 săptămâni).
Așadar, greața este un mod prin care hormonii il protejează pe bebe - iată de ce
- vei citi:
Greața în primul trimestru de sarcină
Greață în sarcină: cauze diferite
Hormoni în sarcină
Protejarea de riscurile alimentare
Stresul sau oboseala psihică
Greaturile si sarcina - cat dureaza?
Greturile si senzatia de voma - ca simptom al sarcinii - durează de obicei între săptămânile 6 și 12 de sarcina, cu vârful între 8 și 10 săptămâni.
Potrivit unui studiu din 2000, 50% dintre femei incheie aceasta faza urâtă in jurul a 14 săptămâni de sarcina - sau chiar în momentul în care intră în al doilea trimestru de sarcina. Același studiu a constatat că 90% dintre femei nu mai greturi la 22 de săptămâni de sarcina.
În timp ce aceste săptămâni pot părea brutal de lungi, exista un confort în faptul că înseamnă că hormonii își fac treaba, iar bebelușul creste frumos. De fapt, un studiu din 2019 a constatat că femeile care au avut cel puțin o pierdere spontana a sarcinii și au avut greață și vărsături în săptămâna a 8-a de sarcina - aveau acum șanse de avort spontan cu 50% mai mici.
Greața în primul trimestru de sarcină
De fapt, greata este un mod de protectie a sarcinii in primul trimestru al sarcinii de diverse pericole. Acest model de „amenințare a bolii” este cam așa: Orice lucru care arată, miroase sau are gust ciudat este mai probabil să provoace senzația de greață la o femeie însărcinată, protejându astfel copilul în curs de dezvoltare de lucruri toxice și potențial infecțioase în timp ce sistemul imunitar al viitoarei mame este parțial slăbit.
Un studiu din 2007 a dus această idee cu un pas mai departe, întrebând dacă femeile însărcinate au mai multe șanse să evite instinctiv ce este străin. Acesta a găsit unele dovezi preliminare, deși neconcludente, într-un grup de 206 de femei însărcinate, sugerând că acestea pot percepe „grupurile străine” mai negativ în primul trimestru al sarcinii.
Greață în sarcină: cauze diferite
Potrivit doctorului Christian Jamin, ginecolog și endocrinolog din Paris, „nu facem distincție între greață și dezgust”. Și când dezgustul și greața sunt la maxim, dorința de a voma nu este niciodată departe.
Se știe că una din două femei este predispusă la greață din prima lună de sarcină până la sfârșitul celei de-a patra luni de sarcină. Fără consecințe pentru bebeluș atunci când greața nu este însoțită de vărsături repetate sau patologice, de obicei dispare la fel de repede cum a ajuns. Dacă vorbim mult despre greața de dimineață, unele femei însărcinate sunt, din păcate, mai sensibile la aceasta în orice moment al zilei. Iar cauzele sunt variate.
► Citeste si
Citeste si Hyperemesis Gravidarum: sau cand raul de sarcina devine periculos
Greturile de dimineata in timpul sarcinii sunt un lucru bun
Hormoni în sarcină
Deseori responsabili de bolile femeilor însărcinate, hormonii sunt în mod evident implicați în procesul de greață. De exemplu, în timpul primului trimestru de sarcină, rata β HCG (hormonul corionic gonadotrop, denumit sarcină) crește semnificativ în sânge. Împreună cu estrogenul, stimulează partea creierului responsabilă de greață și vărsături.
În plus, afluxul de estrogen în organism exacerbează și susceptibilitatea la mirosuri a viitoarelor mame. Femeile însărcinate, mai receptive, pot apoi evita un aliment care le-a plăcut înainte. Anumite mirosuri, precum al cafelei, dar și diverse preparate gătite devin uneori absolut insuportabile și provoacă greață.
Protejarea de riscurile alimentare
„Reflexele” psihologice ar putea fi, de asemenea, sursa acestor senzații neplăcute de greață. Femeile gravide pot dezvolta într-adevăr anumite repulsuri pentru a se proteja de riscurile alimentare. Evitând brânza, de exemplu, o viitoare mamă ar putea dori să se protejeze inconștient împotriva listeriozei, care își găsește sursa în brânzeturile din lapte crud, brânzeturile moi, Roqueforts, etc. În mod similar, dacă gustul pastei de dinți provoacă unei femei greață în timpul sarcinii, s-ar putea să-și facă griji în mod inconștient cu privire la consecințele ingerării produsului. În orice caz, dacă această explicație singură nu poate justifica fenomenul dezgustului și greții, ar putea aduce partea sa de răspuns.
Stresul sau oboseala psihică
Stresul sau oboseala psihică și fizică pot declanșa aceste senzații neplăcute de dezgust. Nu este neobișnuit că stresul cauzează tulburări gastro-intestinale, de exemplu. Reține că în timpul sarcinii, mușchiul stomacului se relaxează și favorizează refluxul de acid, de asemenea incriminat în fenomenul de greață.
Simptome de sarcina - infografic complet
Simptomele de sarcina sunt reactiile organismului viitoarei mame la o modificare brusca ce are loc in corpul ei. Fie ca e o senzatie ciudata de greata, o repulsie brusca la anumite mirosuri, mersul des la toaleta pentru pipi, flatulenta .... alaturi de intarzierea menstruatiei... fiecare din aceste simptome pot fi semnalul unei sarcini - sau altfel spus - ca o barza vine de departe cu un colet fparte pretios. Iata un infografic complet despre simptomele de sarcina.
► Citeste si Primul trimestru de sarcina - lista cu lucruri de facut
6 Neplaceri in timpul sarcinii
Aveti o sarcina mult dorita insa ati descoperit ca bucuria a venit si o seama de neplaceri? Sangerari ale gingiei, respiratie dificila, nas infundat, constipatia, dureri de cap, urinarea frecventa, greata, insomnia, sunt doar cateva din neplacerile care pot apare in timpul unei sarcine, de altfel foarte sanatoase.
Constipatia in timpul sarcinii: ce e de facut
Senzatia de greata si voma in timpul sarcinii: 5 plante care o calmeaza
Caruselul emotiilor in sarcina
Durerile de cap in timpul sarcinii: cauze, complicatii si ce e de facut
Hemoroizii si sarcina
Neplaceri de-ale sarcinii: simptome si ce e de facut / Iata totul despre eventualele neplaceri in sarcina.
Calendarul miscarilor bebelusului in burtica mamicii
Acel moment magic cand simti bebelusul din burtica ta
Daca esti gravida si esti la inceputul Odiseei Sarcinii, astepti cu nerabdare primele semnale de la bebelul care creste ca o floare in burtica ta. Vrei sa stii cand ai putea simti prima miscare a bebelusului in burtica ta? Iata, am pregatit un calendar aproximativ al miscarilor bebelusului din burtica mamicii.
Cand simti prima miscare a bebelusului in burtica ?
Ei bine, majoritatea gravidutelor simt prima miscare intre saptamana 17 si 23 de sarcina. Miscarea este ca o falfaire de aripa. De fluturas citeste mai departe aici.
Sarcina in 40 de saptamani
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2020)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2021
Surse: “Origins: How the Nine Months Before Birth Shape the Rest of Our Lives”,
Philosophical Transactions of the Royal Society B, The American Naturalist, American Pregnancy Association,
Evolution and Human Behavior; "Pregnancy, conception to birth", Pr René Frydman and Christine Schilte - © 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII