Unii bebeluși se nasc fără buric - despre omfalocel și gastroschiză

Unii bebelusi se nasc fara buric - despre omfalocel și gastroschiza

Unii bebeluși se nasc fără buric - despre omfalocel și gastroschiză

Deși pare incredibil - unii bebeluși se nasc fără buric. Buricul/ombilicul poate fi drăguț dar nu are un scop prea mare. Este un lucru bun, dar mulți oameni trăiesc o viață fericită și fără buric.

Iată care sunt cauzele acestor situații și ce tratamente există - despre omfalocel și gastroschiză:

- vei citi:
Cum se poate întâmpla asta, ca unii bebeluși să se nască fără buric?
Fiul meu nu are buric! Diagnostic: gastrochiză
Bebelușii care au omfalocel se nasc cu adevărat fără buric
Câți bebeluși se nasc cu Omfalocel?

Cum se poate întâmpla asta, ca unii bebeluși să se nască fără buric?

Vinovații sunt două tipuri de hernii, sau găuri, care pot fi prezente în peretele abdominal la naștere: gastroschiza și omfalocelul.

Fiul meu nu are buric! Diagnostic: gastrochiză

„Fiul meu nu are buric!”, spune o mămică. „În schimb, are o mică gaură”. Fiul ei s-a născut cu gastroschiză.

Bebelușii cu această afecțiune au o gaură în peretele abdominal pe o parte a cordonului ombilical. La naștere, intestinele ies prin această gaură. Gastroschiza fiului mămicii a fost corectată pe deplin cu o intervenție chirurgicală, dar buricul în sine nu exista.

Majoritatea părinților copiilor cu gastroschiză nici măcar nu văd buricul, dar este acolo”, spune Faisal Qureshi, chirurg pediatru la Centrul Medical Național pentru Copii din Washington, DC. Chirurgii pun intestinul înapoi în abdomen și uneori pot întinde buricul peste gaură. „Când o facem în acest fel, buricul în sine formează bariera”, spune Qureshi.

Bebelușii care au omfalocel se nasc cu adevărat fără buric

Bebelușii care au omfalocel, pe de altă parte, se nasc cu adevărat fără buric. Intestinele sau alte organe abdominale ies în afară printr-o gaură din mijlocul abdomenului bebelușului, chiar acolo unde ar fi buricul.

Iată cum se întâmplă:

La începutul sarcinii, cordonul ombilical este atașat copilului intern, nu extern. În jurul celei de-a 11-a săptămâni, peretele abdominal trebuie să sigileze intestinele, lăsând doar o mică gaură pentru cordonul ombilical. Mai târziu, mușchii abdominali ar trebui să crească împreună, închizându-l complet și creând ceea ce numim buric.

Un omfalocel apare atunci când acest proces nu se întâmplă așa cum ar trebui. Spre deosebire de gastroschiză, organele abdominale pot să iasă în afară, iar orice proeminență este învelită într-o căptușeală.

"Imaginați-vă o bucată de pânză cu o gaură mare în ea", spune Qureshi, "și apoi imaginați-vă punând o șosetă prin gaură. Șoseta respectivă este căptușeala, iar intestinele [și alte organe] sunt în interiorul șosetei."

Câți bebeluși se nasc cu Omfalocel?

Cercetătorii estimează că aproximativ 1 din 4.200 de copii se nasc cu omfalocel în Statele Unite. Mulți copii născuți cu omfalocel au și alte defecte congenitale, cum ar fi defecte cardiace, defecte ale tubului neural și anomalii cromozomiale.

Medicii repară omfalecelul chirurgical sau, în unele cazuri, folosind o tehnică numită „vopsire”, în care căptușeala este uscată cu betadină sau un material similar, permițând pielii să crească peste ea. Acest lucru este de obicei urmat de o intervenție chirurgicală pentru a repara mușchiul atunci când copilul este puțin mai mare.

Bebelușii cu omfalocel cu siguranță nu au buric, așa că, în general, încercăm să modelăm ceva pentru a da aspectul similar unuia”, spune Timmapuri.

Poate fi înfricoșător și neliniștitor dacă bebelușul nostru are una dintre aceste condiții. Din fericire, sunt disponibile tratamente excelente. În unele cazuri, tot ce rămâne din această experiență dificilă este o cicatrice mică.

Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, cât de bine se descurcă un copil depinde dacă are alte condiții care se potrivesc cu aceasta și, dacă da, care dintre ele. Defectele congenitale asociate sunt rare la copiii cu gastroschiză, dar se estimează că 25 până la 40% dintre sugarii cu omfalocel au alte defecte congenitale, cum ar fi anomalii cromozomiale și defecte cardiace.

Dacă bebelușul tău are unul dintre aceste defecte ale peretelui abdominal, poți găsi asistență și mai multe informații de la medic.

Despre nou nascuti, citeste si

Semnele din naștere ale bebelușilor: de ce apar și cum le recunoști, ghid complet

Igiena corectă a buricului nou-născutului - 10 sfaturi pentru părinți de la medicul pediatru

Primele ore dupa nasterea bebelusului sunt extrem de importante - asa ca draga mami, incepe corect

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com 2021

referinte
Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Corina
    Corinatrimis la 22/11/2023

    Buna seara ! Pot avea o sarcina normala, daca m-am nascut cu omfalocel?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII