Copilul tău nu vrea sa adormă decât cu tine? Iată de ce are nevoie de tine, dragă mami și tati

Copilul tau nu vrea sa adorma decat cu tine? Iata de ce are nevoie de tine, draga mami si tati

Copilul tău nu vrea sa adormă decât cu tine? Iată de ce are nevoie de tine, dragă mami și tati

Esti la ora de culcare si copilul nu vrea sa adoarma decat daca stai langa el?

Dacă rămâi în cameră până când copilul tău doarme, nu ești singura - de fapt, faci parte din majoritatea parintilor - deoarece mai mult de jumătate din părinți, urmează această rutină. Cel mai important, acest lucru ne spune că această „problemă” nu este deloc o „problemă”, ci un comportament normal al copilăriei.

- vei citi:
De ce te vrea copilul tău lângă el când trebuie să doarmă?
Copilul tău te iubește
Copilul tău s-a speriat
Copilul tău și-a făcut griji
Copilul tău nu are somn
Copilul este alăptat pentru a adormi
Nimeni în afară de mami nu este suficient de bun!
Mersul la somn este o rutină
Ce te deranjează la faptul că trebuie să rămâi cu copilul până când adoarme?
A sta cu copilul tau in pat pana cand adoarme nu este un obicei prost

De ce te vrea copilul tău lângă el când trebuie să doarmă?

Există mai multe motive pentru care copilul tău te dorește lângă el până când adoarme:

Copilul tău te iubește

Tu reprezinți siguranță, securitate și dragoste. Adormirea aduce vasta necunoscută. Dacă un părinte mare și puternic este în cameră, atunci totul este bine și un copil se poate relaxa suficient pentru a adormi.

Copilul tău s-a speriat

Întunericul aduce umbre înfricoșătoare. Liniștea invită zgomotele misterioase. Liniștea aduce gânduri înfricoșătoare. Un părinte în pat sau lângă pat este protecția supremă împotriva tuturor lucrurilor înfricoșătoare.

Copilul tău și-a făcut griji

Când activitatea zilei se oprește, mintea neocupată a copilului tău începe să sorteze evenimentele zilei. Îngrijorările intră în gândurile copilului tău - lucruri care s-au întâmplat: „O, nu! Unde mi-am pus camionul roșu?”... Și își face griji cu privire la evenimentele viitoare: „A spus tati că trebuie să mergem mâine la doctor?”. Preșcolarii își fac griji cu privire la lucrurile mai mari - „Câinele meu va fugi?” „Ne va arde casa?” „Mami sau tati vor muri?”. Aceste îngrijorări apar când un copil este singur în liniște și întuneric. A avea un părinte în apropiere este protecția supremă împotriva gândurilor înfricoșătoare.

Copilul tău nu are somn

Dacă îți culci copilul când nu este obosit - sau mult prea obosit - nu va sta la somn de bună voie. Va fi treaz și ar prefera să facă orice altceva decât să se culce, așa că, compania ta este singurul lucru care îl ține acolo.

Copilul este alăptat pentru a adormi

Sondajul Sleep in America a dezvăluit câteva informații foarte luminante despre copiii mici și somn. Când mamele care alăptează au fost întrebate dacă copilul lor a adormit alăptând, răspunsul a fost:

67% - În fiecare noapte / Aproape în fiecare noapte
11% - Câteva nopți pe săptămână
11% - Cam o dată pe săptămână


Aceasta înseamnă că aproape 90% dintre copiii care sug adorm alăptând cel puțin o dată pe săptămână și aproape 70% fac asta aproape în fiecare seară!

Asocierea de supt-la-somn este cea mai dificilă și complexă asociere de schimbat, și asta - evident! - devine o componentă cheie pentru copilul tău care are nevoie de tine în timp ce adoarme.

Copilul o vrea pe mami - și nimeni în afară de mami nu este suficient de bun!

Oricât de minunat și de iubitor ar fi tăticul, partenerul tău, baby-sitter-ul sau bunica, natura și biologia joacă un rol în a-l determina pe micuțul tău să o prefere pe mami mai presus de toată lumea și de orice altceva din lume. Mai ales când vine vorba de culcare! Și, cu toate că putem înțelege acest lucru în mod instinctiv, poate fi o provocare atunci când mami are de-a face și cu frați mai mici sau mai mari.

Când vine vorba de culcare, multe mame au emoții contradictorii: vor să fie mame iubitoare, dar vor și ele doar un moment - doar unul! - pentru ele însele. Acest conflict poate fi transmis copilului atât prin actele și cuvintele tale conștiente, cât și inconștiente. Dacă partenerul tău iubitor se oferă să preia rutina de culcare, copilul tău se revoltă inevitabil cu lacrimi sau crize, iar asta afectează sentimentele tuturor și complică seara deja stresantă.

Mersul la somn este o rutină

Am vorbit mult despre rutinele de culcare și despre cât de critice sunt acestea pentru un proces pașnic și, credem sau nu, s-a demonstrat cât de puternice sunt aceste ritualuri. Indiferent dacă ai stat cu copilul până când a adormit din ziua în care s-a născut sau ai început să o faci după ce fratele/sora ei s-a născut în urmă cu trei luni, etc., probabil că ai întărit această rutină - noaptea după noapte - pentru mult, mult timp. Va fi nevoie de răbdare și un plan pentru a crea o nouă rutină.

Ce te deranjează la faptul că trebuie să rămâi cu copilul până când adoarme?

Când am intervievat părinții despre ce anume îi deranjează la faptul că trebuie să rămână cu copiii până când adorm, cele mai frecvente cinci răspunsuri au fost acestea (și multe au inclus o combinație a tuturor celor cinci):

„Îi ia mult timp să adoarmă și am lucruri pe care trebuie să le fac.”
„Uneori chiar adorm înaintea lui, așa că sunt în pat mult prea devreme.”
„Se obișnuiește să stau lângă ea, iar dacă se trezește, mă vrea înapoi.”
„Am doi copii și un soț care au nevoie de mine, așa că mă simt trasă în toate direcțiile.”
„La sfârșitul zilei, pur și simplu nu am energie să mă ocup de culcare. Vreau doar să-l culc și să trec mai departe.”

Acordă-ți ceva timp pentru a realiza ce anume te deranjează la faptul că trebuie să rămâi cu copilul până adoarme. Atunci când îți poți înțelege propriile sentimente, te va ajuta să alegi planul corect de acțiune pe care să îl iei pe măsură ce începi să faci schimbări în practicile curente de culcare.

► Citeste in continuare 19 Motive pentru care copiii adorm greu

A sta cu copilul tau in pat pana cand adoarme nu este un obicei prost

Mi-am petrecut nenumarate ore întinsă în întuneric lângă un copil agitat, nedormit, rugându-mă zeilor să adoarmă într-un final…
Când lucrurile devin dificile, mă ascundeam sub pătură cu telefonul pe cea mai slabă setare a luminii, defilând pe Facebook și sperând că al meu copil pe jumătate adormit nu observă ce fac.

Alte nopți nu sunt chiar atât de grele. De fapt, sunt de-a dreptul frumoase.

Despre somnul copilului, merita stiut:

10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Somnul bebelusului si copilului: Asteptari realiste de la nastere pana la 5 ani 

Frica copilului - o stare normala a copilariei

Frica copilului este un amestec de nelinisti si fobii. Neavand nici experienta si nici puterea noastra de gandire, temerile si fricile copiilor ni se par adesea stranii sau lipsite de fundament: toate obiectele, chiar si cele mai inofensive, pot fi pentru ei sursa de frica (in primii 5 ani de viata).

Nimic insa nu este anormal in aceste manifestari izvorate din nelinisti irationale si specifice fiintei umane in scopul descoperirii instinctuale a lumii. Cele mai curente temeri instinctive sunt: fobiile de singuratate, de intuneric, de persoane straine si de animale.
Frica de intuneric

Frica de intuneric este, in mod cert, cea mai raspandita si nu se poate ascunde (fobia noptii, a spatiilor sumbre, a spatiilor disimulate citeste mai departe despre frica copilului aici.

 Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII