Metoda norvegiană de parenting: 7 reguli pentru o educație de succes

Metoda norvegiana de parenting: 7 reguli pentru o educatie de succes

Metoda norvegiană de parenting: 7 reguli pentru o educație de succes

In țările nordice copiilor li se permite să devină dezordonati, uzi, murdari, plini de noroi, transpirati, să se împiedice, să se stropească, să fie încântați și să acționeze pe curiozitatea lor naturală invatand direct despre lumea în care trăiesc.

Când copiii învață despre lume prin joc, devin gânditori independenți și rezolvători de probleme creative. Așadar, dacă copilul tău îți oferă cu mândrie o prăjitură delicioasă cu noroi, poate fi o idee bună să-i încurajezi măcar prefăcându-te că o vei mănca.

Terapeuta norvegiana de familie Hedvig Montgomery știe din practică că creșterea copiilor este dificilă. De aceea, ea a scris o carte de auto-ajutorare „The Seven Steps to Successful Parenting”. Metodele și sfaturile ei nu sunt neapărat revoluționare. Dar dau de gândit ...si ne pot inspira.

veti citi
Metoda norvegiană de creștere a copilului: șapte porunci pentru creșterea copilului ce va cunoaste succesul
Metode moderne de parenting

Părinților din Romania li se spune adesea că ar trebui să isi creasca odraslele asa cum fac scandinavii, că ar trebui să încurajeze jocul liber, autodeterminarea și descoperirea prin joc.

Ni se spune ca desi este important sa ne incuraram copiii sa faca multe activitati extrascolare - trebuie sa ii lăsăm singuri să viseze, să se întrebe și să creeze, așa cum fac norvegienii, suedezii și finlandezii și alti nordici.

Metoda norvegiană de creștere a copilului: șapte porunci pentru creșterea copilului ce va cunoaste succesul

Terapeuta norvegiana de familie Hedvig Montgomery știe din practică că creșterea copiilor este dificilă. De aceea, ea a scris o carte de auto-ajutorare „The Seven Steps to Successful Parenting”. Metodele și sfaturile ei nu sunt neapărat revoluționare. Dar dau de gândit ...si ne pot inspira.

Montgomery a lucrat cu copii și familii de peste 20 de ani și a scris câteva cărți despre arta scandinavă de parenting. Acesta este și cazul cărții de bază „The Seven Steps to Successful Parenting”, în care sunt discutate teme precum relația de încredere, emoții, eliberare, situații violente, relația părinților, granițe și tipare. Terapeutul de familie are un sfat important pentru părinți pentru fiecare temă. E bine să reflectăm la fiecare sfat.

1. Ofera incredere si incurajare copilului tau

Cea mai importantă misiune a unui parinte este sa il inveti sa aiba incredere in tine, ca parinte. Si sa il incurajezi mereu. Copilul trebuie sa stie ca parintele este intotceauna cel care il ajuta si il poate consola. Copiii care nu primesc incurajare de la parinti se simt trădați de parintii lor.

2. Emoțiile trebuiesc denumite doar de copii

Nu-i spune copilului tău ce ar trebui să simtă, ci ascultă și încearcă să înțelegi ce simte cu adevărat copilul tău. Și ajută-ți copilul să plece in deciziile sale de la acea emoție. Nu spune tu ce simte el - nu spune tu ce simti tu. Doar asculta.

3. Lasa-l să descopere

Permiteți copilului sa se joace singur sau cu alti copii. Ei învață o mulțime de abilități într-un mod jucăuș, așa sunt programați. Permiteți-le, de asemenea, să aibă secrete.

4. Conecteaza-te cu copilul tău prin umor

„Râsul este cel mai bun mod de a vă conecta rapid. Dacă râdeți împreună, vă distrați bine împreună. Este simplu, cald și plăcut în apropiere. În acest fel, veți obține un sentiment de apropiere".

5. Relația părinților e importanta

Este adevarat ca in cresterea unui copil echilibrat este nevoie de doi parinti care au relatie buna. Daca totusi, copiii cresc cu parinti divortati  - este important sa vada ca intre ei este o intelegere de oameni maturi. De la relatia parintilor sai copilul invata  - in mod direct - despre dragoste și loialitate.

6. Seteaza limite

Niciodata nu iti bate joc de copilului tau - acasa sau in public. Rușinea este o emoție care îl determină pe copilul tău să se îndepărteze de tine. Nu lăsa niciodată copilul să-și suprime emoțiile - pentru ca in acest fel, relatia parinte-copil se erodeaza.

7. Rupe tiparele, copilul tau e unic

Nu exista reguli care nu se pot adapta sau moderniza in parenting. Fii flexibil. Multe dintre lucrurile pe care le facem pe pilot automat pot fi cele mai puțin utile copilului. Intelege mai bine de unde vin reactiile, care sunt sentimentele copilului si nu te grabi sa ai reactii inainte de a-ti intelege copilul in situatii critice. 

Metode moderne de parenting

O palmă administrată copilului ca metodă de educație. De la bătaia este ruptă din rai până la educația pozitivă

De ce nu tip si nu ridic vocea la copiii mei - stiu ca tipaturile mamei mele aveau efect opus

Parenting cu respect și dragoste pentru copii - metoda Gerber

Parentingul bazat pe puncte forte

Cum am descoperit eu parentingul atașat și ce am înteles din el - 5 concepții greșite despre parentingul atașat

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI.

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
referinte
Hedvig Montgomery - The Seven Steps to Successful Parenting
Toate drepturile rezervate 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII