De ce mor atat de multi copii de Covid-19 in Brazilia: sindromul inflamator multi-sistem

De ce mor atat de multi copii de Covid-19 in Brazilia: sindromul inflamator multi-sistem

De ce mor atat de multi copii de Covid-19 in Brazilia: sindromul inflamator multi-sistem

De ce mor atât de mulți copii de Covid-19 în Brazilia?

în ciuda dovezilor că boala Covid-19 ucide rar copiii mici, în Brazilia au murit 1.300 de copii din cauza virusului. Iata povestea trista a acestor parinti care si-au pierdut copilasul - rapus de aceasta boala. Un medic a refuzat să testeze fiul lui Jessika Ricarte, în vârstă de un an, pentru Covid, spunând că simptomele sale nu se potrivesc profilului virusului.

Două luni mai târziu a murit din cauza complicațiilor cauzate de boală - iata povestea acestui caz trist - relatat de BBC.

veti citi
De la inceputul pandemiei, în Brazilia au murit 1.300 de copii din cauza coronavirului
Copilul si-a pierdut pofta de mancare
Oboseala a ramas
Sindromul inflamator multi-sistem - un raspuns imunitar
Când să cauți ajutor de urgenta

De la inceputul pandemiei, în Brazilia au murit 1.300 de copii din cauza coronavirului

La mai bine de un an de la pandemie, decesele din Brazilia produse de boala Covid sunt acum la apogeu. Dar, în ciuda dovezilor copleșitoare că Covid-19 ucide rar copiii mici, în Brazilia au murit 1.300 de copii din cauza virusului. Iata povestea trista a acestor parinti care si-au pierdut copilasul - rapus de aceasta boala.

Un medic a refuzat să testeze fiul lui Jessika Ricarte, în vârstă de un an, pentru Covid, spunând că simptomele sale nu se potrivesc profilului virusului. Două luni mai târziu a murit din cauza complicațiilor cauzate de boală. Iata povestea trista a acestor parinti - povestita intr-un material pentru BBC.

După doi ani de încercări și tratamente de fertilitate nereușite, Jessika Ricarte - profesoara,  renunțase cu totul la speranta de a avea o familie. Apoi a rămas însărcinată cu Lucas.

"Numele său vine de la luminos. Și el a fost o lumină în viața noastră. El a arătat că fericirea este mult mai mult decât ne-am imaginat", spune ea.

Copilul si-a pierdut pofta de mancare

Prima dată a bănuit că ceva nu era în regulă când Lucas, întotdeauna cu pofta si apetit - și-a pierdut pofta de mâncare. La început, Jessika s-a întrebat dacă nu cumva de vina sunt dintii - aparitia noilor dinti. Nașa lui Lucas, o asistentă medicală, i-a sugerat că ar putea avea doar dureri în gât. Dar după ce a dezvoltat febră, apoi oboseală și respirație greoaie, Jessika l-a dus la spital și a cerut să fie testat pentru Covid.

"Doctorul i-a pus oximetrul. Nivel de oxigen a lui Lucas a fost de 86%. Acum știu că nu este normal", spune Jessika. Dar nu era avea febra , așa că doctorul a spus: "Nu-ți fa griji. Nu este nevoie de un test Covid. Probabil că este doar o durere mică în gât".

Medicul i-a spus lui Jessika că boala Covid-19 este rara la copii, i-a dat niște antibiotice și a trimis-o acasă. În ciuda îndoielilor ei, nu a existat nicio opțiune ca Lucas să facă test de Covid în acel moment.

Oboseala a ramas...

Jessika spune că unele dintre simptomele sale s-au risipit la sfârșitul cursului său de antibiotice de 10 zile, dar oboseala a rămas - la fel ca îngrijorările ei cu privire la coronavirus.

"Am trimis mai multe videoclipuri nașei sale, părinților mei, soacrei mele și toată lumea a spus că exagerez, că ar trebui să nu să mai vizionez știrile, că mă face paranoica. Dar știam că fiul meu nu era el însuși, că nu respira normal ".

Asta se intampla in mai 2020, iar epidemia de coronavirus era în creștere. Două persoane muriseră deja în orașul ei, Tamboril din Ceará, nord-estul Braziliei. "Toată lumea se cunoaște aici. Orașul a fost șocat."

Soțul lui Jessika, Israel, era îngrijorat că o altă vizită la spital ar crește riscul ca ea și Lucas să fie infectați cu virusul. Dar săptămânile au trecut, iar Lucas a devenit din ce în ce mai somnolent. În cele din urmă, pe 3 iunie, Lucas a vomitat iar și iar după ce a luat masa, iar Jessika știa că trebuie să faca ceva  - pentru ca nu era bine.

S-au întors la spitalul local, unde medicul l-a testat pe Lucas pentru Covid.  Nașa lui Lucas, care lucra acolo le-a dat vestea ca rezultatul testului său a fost pozitiv.

„La acea vreme, spitalul nici nu avea un resuscitator”, spune Jessika.

Lucas a fost transferat la o unitate de terapie intensivă pediatrică din Sobral, la mai mult de două ore distanță, unde a fost diagnosticat cu o afecțiune numită sindrom inflamator multi-sistem (MIS).

Sindromul inflamator multi-sistem - un raspuns imunitar

Aceasta afectiune - denumită sindrom inflamator pediatric multi-sistem, care are o legatura directa cu COVID-19, poate ataca mai multe organe, poate afecta funcția cardiacă și poate slăbi arterele cardiace. Acesta este un răspuns imun extrem la virus, care poate provoca inflamația organelor vitale.

De citit detalii aici Sindromul inflamator pediatric multi-sistem - posibil legat de COVID-19 - o alerta pentru parinti

Experții spun că sindromul, care afectează copiii până la șase săptămâni după ce sunt infectați cu coronavirus, este rar, dar dr. Epidemiologul dr. Fatima Marinho de la Universitatea din São Paolo, spune că, în timpul pandemiei, a vazut  mai multe cazuri de MIS decât niciodata.

Când Lucas a fost intubat, lui Jessika nu i s-a permis să rămână în aceeași cameră. Insa cumnata ei i-a povestit ce s-a intamplat.

"Am putut auzi încă sunetul mașinii, bip-ul, până când mașina s-a oprit și a existat acel bip constant. Știm că se întâmplă când persoana moare. După câteva minute, mașina a început să funcționeze din nou și am început să plâng . "

Doctorul i-a spus că Lucas a suferit un stop cardiac, dar au reușit să-l resusciteze.


Dr. Manuela Monte, medicul pediatru care l-a tratat pe Lucas timp de peste o lună în UTI din Sobral, a spus că a fost surprinsă de faptul că starea lui Lucas era atât de gravă, deoarece nu avea factori de risc.

Majoritatea copiilor afectați de Covid au comorbidități - afecțiuni existente, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare - sau sunt supraponderali, potrivit Lohanna Tavares, infectolog pediatru la Spitalul de Copii Albert Sabin din Fortaleza, capitala statului. Dar nu a fost cazul lui Lucas.

În cele 33 de zile în care Lucas a fost în UCI, lui Jessika i s-a permis să-l vadă doar de trei ori. Lucas avea nevoie de imunoglobulină - un medicament foarte scump - pentru a-și trata inima, si, din fericire, un pacient adult care își cumpărase propria a donat o fiolă rămasă la spital. Lucas era atât de bolnav încât a continuat să primească oa doua doză de imunoglobulină. A dezvoltat o erupție pe corp și a avut o febră persistentă. Avea nevoie de sprijin pentru a respira.

Atunci starea lui Lucas a început să se îmbunătățească și medicii au decis să scoată tubul de oxigen. Au apelat video Jessika și Israel pentru ca el să nu se simtă singur în timp ce își recapătă cunoștința.

„Când ne-a auzit vocile, a început să plângă”, spune Jessika.

Era ultima dată când își vedeau băiatul cu o reactie. În timpul următorului apel video „a avut o privire paralizată”. Spitalul a solicitat o scanare CT și a descoperit că Lucas a suferit un accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, cuplului i s-a spus că Lucas își va reveni bine cu îngrijirea potrivită și va fi mutat în curând din UCI și într-o secție generală.

Când Jessika și Israel au mers să-l viziteze, medicul era la fel de plin de speranță ca și ei, spune ea.

"În acea noapte, mi-am pus telefonul mobil pe off. Am visat că Lucas a venit la mine și mi-a sărutat fruntea. Și visul a fost un mare sentiment de dragoste, recunoștință și m-am trezit foarte fericit. Apoi mi-am văzut telefonul mobil și am văzut cele 10 telefoane pe care le făcuse medicul. "

Medicul i-a spus lui Jessika că ritmul cardiac al lui Lucas și nivelul de oxigen au scăzut brusc, iar el a murit devreme în acea dimineață. Jessica este sigură că, dacă lui Lucas i s-ar fi dat un test Covid atunci când i-ar fi cerut-o la începutul lunii mai, el ar fi supraviețuit.

„Este important ca medicii, chiar dacă cred că nu este Covid, să facă testul pentru a elimina posibilitatea”, spune ea.

„Un bebeluș nu spune ce simte, așa că depindem de teste”.

Jessika crede că întârzierea tratamentului adecvat i-a făcut starea mai gravă. "Lucas a avut mai multe inflamații, 70% din plămâni a fost compromis, inima a crescut cu 40%. A fost o situație care ar fi putut fi evitată".

Dr. Monte, care l-a tratat pe Lucas, este de acord. Ea spune că, deși MIS nu poate fi prevenită, tratamentul are mult mai mult succes dacă afecțiunea este diagnosticată și tratată devreme.

„Cu cât ar fi primit mai devreme îngrijiri specializate, cu atât mai bine”, spune ea. "A ajuns la spital deja grav bolnav. Cred că ar fi putut avea un rezultat diferit dacă l-am fi putut trata mai devreme".

Jessika vrea acum să împărtășească povestea lui Lucas pentru a-i ajuta pe ceilalți care pot rata simptomele critice. „Fiecare copil pe care îl cunosc a fost salvat printr-un avertisment și mama spune:„ Ți-am văzut postările, mi-am dus fiul la spital și acum este acasă ”. Este ca și cum ar fi un pic de Lucas ", spune ea.

"Am făcut pentru acești oameni ceea ce mi-aș dori să fi făcut pentru mine. Dacă aș fi avut informații, aș fi fost și mai precauta".

Există o concepție greșită conform căreia copiii prezintă un risc zero pentru Covid, spune dr. Fatima Marinho, un medic brazilian - pentru BBC. Cercetările lui Marinho au descoperit că un număr șocant de mare de copii și bebeluși au fost afectați de virus.

Între februarie 2020 și 15 martie 2021, Covid-19 a ucis cel puțin 852 dintre copiii brazilieni până la vârsta de nouă ani, inclusiv 518 copii cu vârsta sub un an, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății din Brazilia. Dar dr. Marinho estimează că mai mult de două ori acest număr de copii au murit de Covid. O problemă serioasă a subreportării din cauza lipsei testelor Covid este reducerea cifrelor, spune ea.

Dr. Marinho a calculat excesul de decese cauzate de sindromul respirator acut nespecificat în timpul pandemiei și a constatat că au existat de 10 ori mai multe decese cauzate de sindromul respirator inexplicabil decât în ​​anii precedenți. Prin adăugarea acestor cifre, ea estimează că virusul a ucis de fapt 2.060 de copii cu vârsta sub nouă ani, inclusiv 1.302 de copii. 

Când să cauți ajutor de urgenta

În timp ce coronavirusul este infecțios pentru copii, rareori este grav. Dacă copilul tau nu se simte bine, este probabil să fie o boală non-coronavirus, mai degrabă decât coronavirus în sine.

Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului din Marea Britanie - îi sfătuiește pe părinți să caute ajutor URGENT (sunați la 112 sau mergeți laURGENTA) dacă :

- Devine palid, are pete pe corp și se simte anormal de rece la atingere

- Are pauze în respirație (apnee), are un tip de respirație neregulat sau începe să mormăie

- Are dificultăți severe de respirație, devine agitat sau nu răspunde

- Are albastru în jurul buzelor

- Are o criză de tuse convulsivă

- Devine extrem de stresat (plânge inconsolabil în ciuda distragerii), confuz, foarte letargic (greu de trezit) sau care răspunde la stimuli

- Dezvoltă o erupție care nu dispare prin apasare cu presiune („testul sticlei”)

- Are dureri testiculare, în special la băieții adolescenți

► citeste si De ce nu suntem surprinsi ca noul coronavirus este legat de o boala rara la copii - declaratia pediatrilor

Despre CORONAVIRUS ai putea sa mai citesti si

Coronavirusul si gripa - asemanari si diferente

Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz

Sunt mama si medic de familie iar planul meu de a trece prin pandemia de coronavirus este acesta

sursa: BBC.com  2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII