Pentru a produce cât mai mult lăptic: iată cum să te menții hidratată atunci când alăptezi

Pentru a produce cat mai mult laptic -  iata cum sa te mentii hidratata atunci cand alaptezi

Pentru a produce cât mai mult lăptic: iată cum să te menții hidratată atunci când alăptezi

Când alăptezi, îl hidratezi pe bebe iar tu mami pierzi lichide: laptele matern este aproximativ 90% apă. Deși cercetările au constatat că mamele care alăptează nu trebuie să bea mai multe lichide decât este necesar pentru a-și satisface setea, unii experți recomandă aproximativ 3.7 litri de apă pe zi in timpul alaptarii.

Sună foarte mult, dar dacă bei un pahar de cca 250 ml de apă înainte și după fiecare sesiune de alăptare, precum și la mesele tale, ar trebui să poți atinge acest obiectiv.

Și nu uita: consumul total de lichide este o combinație a ceea ce bei (apă și alte băuturi cum ar fi ceai, lapte și suc stors fructe) și a ceea ce consumi (alimente bogate în apă, cum ar fi multe fructe și legume).

- vei citi:
Cum afectează hidratarea aportul cu lapte
Evitarea deshidratării
Cum să obții suficiente lichide
Toate lichidele sunt bune pentru hidratare
Bea când bebelușul tău bea
Băuturi ce trebuie evitate în timpul alăptării

Cum afectează hidratarea aportul cu lapte

Pentru a produce suficient lapte matern pentru bebe, mami trebuie sa fie bine hidratata. Poate părea intuitiv ca, în cazul în care cantitatea de lapte începe să scadă, consumul de mai multă apă și alte lichide să te ajute. Cu toate acestea, cercetările privind efectul lichidului suplimentar pentru mamele care alăptează asupra producției, aprovizionării și creșterii producției de lapte matern nu au demonstrat că un consum mult mai mare de lichide va crește cantitatea de lapte. Cu toate acestea, cand mami consuma prea prea puține lichide - e demonstrat ca producția de lapte matern să întârzie sau să scadă.

Evitarea deshidratării atunci când alăptezi

Ceea ce este mai important decât îndeplinirea unui obiectiv de a produce mai mult lapte  - este să te asiguri că nu devii deshidratată. Te vei menține hidratată obținând multă apă și alte lichide pe tot parcursul zilei - este vital pentru sănătatea ta, indiferent în ce stadiu al vieții te afli (încercarea de a concepe, sarcină, alăptare, etc.).

Dacă nu obții suficientă apă și alte lichide, vei risca să te deshidratezi, ceea ce poate duce la unele reacții adverse neplăcute, cum ar fi:


Constipație;
Ameţeală;
Gură uscată și buze crăpate;
Oboseală și lipsă de energie;
Durere de cap;
Toane;
Crampe musculare;
Greaţă.

Cum să obții suficiente lichide

Indicatorul că ai nevoie de mai multe lichide este senzația de sete. Dar, o regulă bună este să bei suficientă apă, astfel încât să nu-ți fie sete. Setea este modul în care corpul tău îți spune că trebuie să bei mai mult, așa că fă tot posibilul să fii atentă la corpul tău. Până când tânjești fizic după apă, corpul tău este deja epuizat de lichide.

La scurt timp după ce ai început să alăptezi, vei observa că vei dori să bei apă tot mai des. Acest lucru este declanșat de oxitocină, un hormon eliberat în timpul alăptării, care afectează în mod natural indicii de sete pentru a te încuraja să bei suficientă apă pentru a te hidrata și a produce lapte matern.

Culoarea urinei este un indiciu revelator despre nivelul tău de hidratare. Dacă aceasta este închisă, nu ai băut suficiente lichide. Urina trebuie să aibă o culoare galben pal sau aproape limpede, ceea ce va indică faptul că bei suficiente lichide.

Toate lichidele sunt bune pentru hidratare

Fluidele nu trebuie să provină din apă, dar este întotdeauna o alegere bună. În plus, îți poți aromatiza ușor apa cu fructe sau ierburi atunci când dorești o schimbare.

Acestea fiind spuse, orice lichide consumate, împreună cu alimentele bogate în apă, vor contribui la aportul total de lichide. Câteva exemple includ:


Lapte de vacă sau lapte vegetal în cereale;
Cafea sau ceai fara cofeina (deși o cană pe zi cu cofeină este ok);
Suc de fructe sau legume;
Fructe precum portocale, pepene verde și fructe de pădure;
Supă;
Legume precum roșii, castraveți și salată verde.

Bere fara alcool

Dacă nu-ți place laptele de vacă, nu-ți face griji. Nu ai nevoie de el pentru a produce tu lapte matern. Asigură-te doar că vei consuma calciu din alte surse, cum ar fi brânza, iaurtul, legumele cu frunze verzi sau alimentele îmbogățite cu calciu.

Bea când bebelușul tău bea

Deoarece nou-născuții sug de aproximativ 8 până la 12 ori pe zi, a avea un pahar de apă înainte sau după fiecare sesiune de alăptare este o modalitate bună de a obține "cota' zilnică de lichide.

Dar, a consuma prea multe lichide (un bun indicator al acestui lucru este urina foarte limpede, precum apa) poate afecta cantitatea de lapte. Când ești suprahidratată, corpul tău lucrează pentru a-și restabili echilibrul electrolitic, aruncând excesul de apă în urină, care deviază apa de la sâni și poate reduce efectiv cantitatea de lapte.

Băuturi ce trebuie evitate în timpul alăptării

Este adevărat că va trebui să obții mai multe calorii pentru a susține producția de lapte în timp ce alăptezi, dar acele calorii ar trebui să provină din alimente și băuturi care sunt bogate în nutrienți. Experții recomandă să eviți sau să limitezi următoarele lichide atunci când alăptezi:

Băuturi carbogazoase sau dulci

Băuturile care conțin mult zahăr pot reduce de fapt cantitatea de lichid pe care corpul tău o reține. Acest lucru poate exacerba și mai mult deshidratarea, provocând stres de căldură și exercitând presiune asupra rinichilor, potrivit unui studiu care a examinat efectele unor astfel de băuturi.

Dacă ai poftă de o băutură dulce, încearcă să adaugi fructe proaspete în apa ta. Dacă totuși îți lipsește dulceața, este mai bine să adaugi o linguriță de zahăr sau miere.

În ciuda numelui, băuturile din fructe conțin adesea puțin sau deloc suc de fructe natural. Acestea sunt diferite de sucul de fructe 100%.

Băuturi cofeinizate

În afară de cofeina care trece în laptele matern și afectează starea de spirit și somnul bebelușului, stimulentul este, de asemenea, un diuretic, ceea ce înseamnă că te face să pierzi lichide și poate avea un efect deshidratant asupra corpului tău.

Alcool

Există multe concepții greșite în ceea ce privește alcoolul și alăptarea, inclusiv faptul că te poate ajuta la mărirea producției de lapte. Deci, evită alcoolul si miturile. Dar nimeni nu te impiedica sa te racoresti cu bere fara alcool.

În general, este OK (cu acordul medicului pediatru al bebelușului și al propriului obstetrician) să bei ocazional un pahar de vin sau bere în timp ce alăptezi, dar nu mai mult.

Reține că aportul de apă variază în funcție de persoană și că nevoile tale pot depăși cei 3.7 l pe zi recomandații, în special pe vreme caldă. Verifică mereu culoarea urinii pentru a determina cantitatea potrivită de apă pentru tine.

► Citeste si 15 alimente din alimentatia mamei care provoaca gaze si colici bebelusilor alaptati

Stimularea lactatiei: fursecurile delicioase care sunt de mare folos

Cand vine vorba despre stimularea lactatiei, multe mamici de la Desprecopii sunt de parere ca exista niste biscuiti speciali care pot face minuni. De aceea vi-i prezentam si noi. Mult succes in alaptare. Mai departe...

 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca. 

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII