Timiditatea: cum să ii ajutăm pe copiii timizi?

Timiditatea: cum sa ii ajutam pe copiii timizi?

Timiditatea: cum să ii ajutăm pe copiii timizi?

Copilul timid are nevoie de ajutorul parintilor pentru a depasi o bariera psihica

La un numar mic de copii - unul din sapte - bataiile inimii raman repezi pentru mai mult timp, iar copilul arata semne ca este stresat. Poate sa asude, sa se agite sau sa para incomfortabil. Acest nivel ridicat de sensibilitate la noutati pare sa fie inascut si nu dobandit. Si poate fi pe toata viata.

Psihologii care studiaza copiii sensibili considera ca ei sunt timizi la varsta prescolara si apoi mai tarziu in scoala elementara. Alte cercetari sugereza ca acesti copii pot fi mai sensibili si in alte domenii.

Cum ii pot ajuta parintii pe acesti copii pentru a putea depasi aceste bariere psihice? Iata sfaturile noastre.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum puteti stii daca timiditatea e o problema pentru copil?
Comportamente timide
Fiti atenti la propiile dvs. sentimente
Biologia timiditatii
Sfaturi pentru a ajuta un copil timid

Ce trebuie sa facă părintii unui copil timid pentru a-l ajuta?

Ceea ce ii ajuta pe copii timizi cel mai mult este sa stie ca parintii ii accepta asa cum sunt si au incredere ca totul o sa fie bine. Puteti ajuta copilul si prin a-i acorda mai mult timp si suport. Insa nu ajuta daca ii permiteti copilului sa evite in intregime toate situatiile incomfortabile.

Cum puteti sti daca timiditatea e o problema pentru copil?

Exista o gama intreaga de timiditati care sunt normale. Nu fiecare copil simte nevoia sa fie gregar (sociabil). Un copil care se se obisnuieste (degajeaza) mai incet este de obicei capabil sa depaseasca tendinta lui initiala de a sta retras. Odata ce a depasit-o, se alatura cu bucurie. Un copil super timid, pe de alta parte evita complet si lipseste de la multe situatii sociale.

Timiditatea normala nu impiedica un copil sa mearga la scoala, la zile de nastere sau sa se joace in parc, desi un parinte intelept (adesea parintele sau invatatorul) va lua timp ca sa ajute copilul sa se simta comfortabil la inceput.Timiditatea devine o problema cand stopeaza abilitatea copilului sa se dezvolte - sa faca relatii cu oameni din afara familiei, incluzand colegi, invatatori sau alti adulti.

Comportamente timide

Iata cateva comportamente timide ale copilului care v-ar putea ingrijora

Copilul se agata de piciorul dvs cand sunt adulti necunoscuti prin preajma. Dupa cateva minute, daca copilul nu e presat, un copil normal e capabil sa inceapa sa se miste imprejur sau sa se joace. Imi place termenul "incet la incalzire" ca sa descriu acest comportament.

In parc, copilul dvs sta de o parte in timp ce alti copii se joaca intre ei. Dupa o vreme, poate spune ca i-a placut desi tot ce a facut a fost sa priveasca. Parintii trebuie sa se simta comfortabil sa lase copiii sa ia timp sa se incalzeasca.

Copilul nu vrea sa mearga la scoala sau la gradinita. Va trebui sa stati cateva minute pana ce devine comfortabil si se implica in joc. Apoi cel mai bine e sa va luati ramas bun fara prea multa zarva. Aceasta denota incredere in abilitatea copilului de a manevra situatia. Nu ar trebui sa ia mai mult de o saptamina pentru un copil sa devina confortabil, desi s-ar putea sa repetati procesul la fiecare situatie nou intalnita. In timp, puteti sa ii reamintiti copilului,"Stiu ca la inceput nu ti-e usor, insa apoi esti todeauna OK".

Copilul refuza sa vorbeasca cand nu e acasa. Aceasta problema devine mai grava in timp: in situatii ca acestea probabil cel mai bine e sa lucrati cu personal calificat.

Copilul refuza sa "faca anumite lucruri" in prezenta strainilor. (de exeplu: spune o poezie dnei vecina). Unii copii complet sanatosi nu se simt niciodata bine "pe scena". Cea mai buna abordare este sa micsorati presiunea cat de mult posibil.

Copilul alege sa se joace singur de cele mai multe ori. Aceasta e normal pentru cei mai multi copii, atata timp cat au cel putin unul sau doi prieteni ( la virta de 4 ani sau mai mult).

Cateodata timiditatea e imbinata cu alte temeri - de animale sau de intuneric. Daca aceasta e o problema , cititi articolul Frica - o stare normala a copilariei.

frica de animale

Fiti atenti la propiile dvs. sentimente

Cateodata ceea ce ii preocupa pe parinti mai mult despre copiii lor sunt chestiuni care au fost de fapt dure pentru parinti cand au crescut. Daca va amintiti ca ati fost dureros de timid ca si copil, veti gasi timiditatea copilui greu de suportat. Pe de alta parte, daca ati fost foarte extrovertit, comportamentul copilului dvs. va va pune in incurcatura. Fiind atent la propriile sentimente, veti fi in stare sa va concentrati mai clar cum il afecteaza timiditatea pe copil.

Biologia timiditatii

O mare parte a personaliltatii copilului este innascuta. Cititi: Este personalitatea copilului stabilita la nastere?  Din ce in ce mai mult, oamenii de stiinta descopera cum diferentele din creier rezulta in diferente de cum copilul raspunde la lumea exterioara.Timiditatea, se intampla sa fie una din trasaturile de personalitate care au fost studiate cel mai mult.

Tendinta de a fii timid apare, in parte, in zona din creier care controleaza cum raspundem la lucruri noi sau nefamiliare.

Copiii par sa fie programati  cu un simt mult mai dezvoltat la lucrurile nefamiliare. Este usor de vazut cum, fara asa un instinct, copiii ar fi in mare pericol sa fie atacati de un mare numar de pradatori.

In mod normal, cand un copil observa ceva nou, se holbeaza, inima incepe sa ii bata mai repede si corpul devine incordat. In cateva momente, in orice caz, noutatea se sterge si bataiile inimii revin la normal.

La un numar mic de copii --unul din sapte--bataiile inimii raman repezi pentru mai mult timp, iar copilul arata semne ca este stresat. Poate sa transpire, sa se agite sau sa para inconfortabil . Acest nivel ridicat de sensibilitate la noutati pare sa fie inascut si nu dobandit. Si poate fi pe toata viata.

Oamenii de stiinta care studiaza acesti copii sensibili gasesc ca ei sunt timizi la varsta prescolara si apoi mai tarziu in scoala elementara. Alte cercetari sugereza ca acesti copii pot fi mai sensibili si in alte domenii.

De exemplu, cand sunt supusi la evenimente stresante ca si cutremure, se pot arata mai suparati, raman suparati pentru mai multa vreme si chiar exista riscul sa dezvolte inbolnaviri fizice ca raspuns la stres.

Nu stim inca exact ce face ca unii copii sa fie mai sensibili din acest punct de vedere. La un moment dat, oamenii de stiinta poate vor afla care gena este responsabila. Este important sa intelegem ca aceasta tendinta nu este o boala.

Foarte multi copii sensibili cresc sanatosi si bine adaptati. Unii chiar invata sa fie extrovertiti, desi suspectez ca unele elemente sensibile din copilarie raman in ei. Cheia catre aceste depasiri sunt parinti care inteleg si accepta diferentele individuale la copii lor, si care ajuta copilul in a coopera cu oameni si situatii noi , in ritmul propriu al copilului.

Sfaturi pentru a ajuta un copil timid - sfatul psihologilor de la Desprecopii.com:

Timiditatea este un caracter mostenit. Atata vreme ce copilul se incalzeste (se obisnuieste) dupa 10 sau 15 minute de stat deoparte , timiditatea este normala . Exista tot felul de lucruri pe care le puteti face ca sa il ajutati sa coopereze cu sensibilitatea lui la lucruri noi.

Referiti-va la copilul dvs ca si "linistit". Nu il etichetati niciodata ca timid, devreme ce acest termen are o conotatie negativa in societatea noastra.

Nu il grabiti in situatii noi. Este normal pentru oamenii timizi sa cantareasca activitati nefamiliare inainte sa se implice.

Dati copilului o multime de oportunitati sa se amestece cu colegi de virsta lui. Invitati prieteni frecvent. Inrolati copilul intr-un grup de joc sau prescolar.

Nu il salvati daca il vedeti ezitant sau ca ii e frica de ceva. Da-ti tot suportul , insa lasa-ti-l sa se descurce singur.

Pe masura ce micutul creste, ajutati-l sa repete inainte cum va reactiona la noi situatii.

Iar in ultimul rand, nu uitati: Timiditatea nu este acelasi lucru cu nesiguranta!

De citit Copilul papadie si copilul orhidee - iata de ce sunt asa de diferiti. Tu ce fel de copil ai?

Despre copilul timid, mai poti citi

Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

8 moduri de a ajuta un copil timid

Cum sa cresti un copil fericit: sfaturile unui psiholog celebru

Ce poate fi mai de pret pentru un parinte decat fericirea propriului copil? Nimic si nimeni nu poate da o satisfactie mai mare unui parinte decat faptul de a-si vedea copilul zambind. Reusim insa, ca parinti, sa fim intotdeauna creatorii fericirii copiilor nostri? Stim sa le dam aripi atunci cand au nevoie de ele, pentru a-i invata zborul spre fericire? Citeste mai departe …

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

  Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.
Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2020

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 16:

  1. Miriam
    Miriamtrimis la 26/1/2015

    Foarte bun articolul. ...eu vorbesc din experienta... Fiecare persoana sa faca pasi mici cu rabdare si blandete, iin orice relatie Incep sa cred ca toti suntem timizi si ca dorim sa ne ascundem aceasta timiditate. Pentru aceasta, fiecare persoana (inca din copilarie) foloseste o atitudine proprie ... ,dar nu toata lumea este castigatoare la ,, de-a v-ati ascunselea ". Mai cred ca fiecare are locul lui sub soare, ca daca unii vorbesc mai mult (nu neaparat mai bine), altii trebuie sa taca mai mult (un semn de intelepciune), ... si dupa un timp ...cu multa rabdare... fiecare invata ceva de la cel de langa el.

    Raspunde la acest comentariu
  2. d
    dtrimis la 17/4/2014

    Am 22 de ani si nu am avut vreodata vreo prietena, nu am tinut niciodata de mana vreo fata, nu am imbratisat vreo fata si asta din motiv ca sunt timid.Efectiv de fiecare data cand o fata ma intreaba ceva eu las capul in pamant si merg mai departe.Fetele sunt tupeiste in ziua de azi si ele nu ii prea inteleg pe cei timizi, mai mult de atat fetele si-au batut joc de mine, la generala am fost intr-o clasa cu 20 de fete si 6 baieti si efectiv nu am putut sa ma imprietenesc cu vreo fata din motivul timiditatii.Cum pot scapa de timiditate oare ?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Orhideea Caian
    Orhideea Caiantrimis la 27/2/2014

    Draga BogdanSpui ca ai facut tratament psihiatric si nu ti-ai revenit complet. Ceea ce nu stii, este ca dupa oprirea medicatiei, tot tabloul simptomatologic revine, pentru ca mintea ta este obisnuita sa gandeasca in acest fel ( de a detecta pericole nedefinite). Asadar, medicatia reface echilibrul dintre neurotransmitatori, dar nu-ti schimba ideile. Iata de ce nu te-ai vindecat de anxietate. Daca vrei sa te vindeci complet, atunci inscrie-te intr-un program psihoterapeutic; si iti recomand cu caldura terapia cognitiv-comportamentala, pentru ca are cea mai mare rata de succes in rezolvarea acestor afectiuni.

    Raspunde la acest comentariu
  4. bogdan
    bogdantrimis la 14/5/2012

    este o timpenie, ce spun psihologi,despre timiditate,anxiietate,ca se vindeca aceasta trauma,.am 31 ani si am facut,tratament la psihiatru pentru anxietate, si de geaba mia revenit la normal simtomele. aceasta trauma este ca o boala incurabila, nevindecabila.amelioreaza,pe moment starile. un copil care sa nascut timid, niciodata nu o sa aiba o viata normala,sa isi intemeieze o familie. fetele sunt cu tupeu in ziua de azi,si daca te vede ca esti timid,isi bat joc de tine, si suferi mult din cauza acestor deceptii.psihologi au nevoie de clienti la cabinete . multi oameni care lucreaza cu paranormal,astrologi, degeaba.

    Raspunde la acest comentariu
  5. adriana
    adrianatrimis la 22/12/2011

    fetita mea deea are 4 ani, invata foarte repede poeziile de la gradii dar de 1 an si jumatate refuza sa le spuna doamnei educatoare, la fel procedeaza si la sarbarile din cursul anului ,ni le spune decat noua familiei ,nu stiu cum sa procedez s-o ajut sa scape de timiditatea de a spune poezia ( inrest participa la toate activitatile la gradi)

    Raspunde la acest comentariu
  6. nicoleta
    nicoletatrimis la 13/3/2011

    buna,am citit articolele si am invatat ceva ,baiatelu mu are 7 ani si am sapun in pracica ce am citit....multumesc mult

    Raspunde la acest comentariu
  7.  Simona
    Simonatrimis la 6/3/2010

    sunt multe lucruri de invatat din acest articol,sun si eu mamaica a doua fetite de 3 si respectiv 4 ani,am observat ca sunt firi diferite si cea mare este mult mai timida.Au inceput gradinita din septembrie anul 2009 si cea mare are inca retineri in relatia cu ceilanti colegi.Cum as putea-o ajuta sa fie mai sociabila.

    Raspunde la acest comentariu
  8. DIana ºi Alexia
    DIana ºi Alexiatrimis la 18/6/2008

    Deseori realizez cã din cauza timiditãþii sau lipsei de încredere n-am reuºit sã fac unele lucruri la vremea lor. Mama încerca sã mã forþeze sã fac anumite lucruri, dar eu mã opneam din ce în ce mai mult - este o tacticã greºitã! Aº vrea ca fetiþa mea de 2 ani 8 luni sã creascã fãrã complexe, sã aibã cît mai multã încredere în propria persoanã. Aºtept sfaturi! Mulþumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  9. liliana- psiholog scolar
    liliana- psiholog scolartrimis la 14/4/2007

    sunt interesante informatiile din articol! as dori sa stiu insa parerea autoarei despre manifestarea timiditatii ( mai ales acelei ascunse ) la varsta adolescentei.De 9 ani lucrez si cu adolescenti timizi. terapia de grup este una foarte eficienta la aceasta varsta.Ma intereseaza orice studiu, lucrare, referat de specialitate pe aceasta problematica, lucrand acum la lucrarea de grad pe terapia educationala a timiditatii.Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  10. mihaela
    mihaelatrimis la 16/2/2007

    baietelul meu,David-e un baiat minunat si inteligent.Cand e numai cu mine stie tot ce-l invat :cum il cheama,cati ani are,sa numere pana la 10(are 1 an si 9 luni),culorile--dar cand trebuie sa raspunda la intrebarile unui strain ,nu spune NIMIC dar absolut nimic oricat ma rog de el.Cum sa-l ajut? Oare asa o sa fie si la scoala?

    Raspunde la acest comentariu
  11. elena
    elenatrimis la 9/10/2005

    Buna.Sunt mamica unei fetite de 7 ani.Fetita mea a foat foarte timida cand am dat-o la camin dar apoi si-a mai invins din timiditate. Nu foarte mult. Cred ca foarte mult conteaza educatia pe care o primeste. Noi suntem o familie linistita , fara prea multe iesiri in societate. Daca copilul nu vede altceva nu face.

    Raspunde la acest comentariu
  12. angela
    angela trimis la 17/4/2005

    buna sunt mamica unei fetite de 3 ani care in ultimul timp face in pantaloni la grdinita. A avut cineva un caz asemanator.Poate fi acesta o reactie de frica din partea ei?

    Raspunde la acest comentariu
  13. alina sofron
    alina sofrontrimis la 13/4/2005

    buna ziua. sunt mamica unui baietel de 2 ani si 2 luni care are 14,600kg//91cm,un copilas minunat dar care nu vorbeste deloc, nu articuleaza decat "mama","pa",tata";as vrea sa va intreb daca ar fi cazul sa mergem la logoped si daca se poate sa ne recomandati un specialist. pana la 2 ani a stat cu mine,dupa care am angajat o bona. nu mananca decat de la mine , si vreau sa va spun ca intelege ce vorbesc cu el dar ori nu poate sa articuleze, ori nu vrea care este parerea dvs. multumesc anticipat pentru raspuns, alina s

    Raspunde la acest comentariu
  14. furni
    furnitrimis la 19/1/2004

    Va rog, daca se poate, cateva referiri si la subiectul nesiguranta daca a fost adus in discutie, la sfirsitul articolului. Cum se manifesta fata de timiditate si ce se poate face? Vreau sa-mi dau seama daca, copilul meu este nesigur sau timid. Va multumesc mult.

    Raspunde la acest comentariu
  15. Corina
    Corinatrimis la 22/6/2002

    Dragi parinti cu copii "timizi"! Va rog sa tineti cont si de steaua sub care este nascut copilul dvs.! Si baietelul nostru este f.timid, dar ne impacam cu gindul ca sa nascut in zodia Fecioarei,care sint toata viata f.timizi!Timiditatea in viata nu numai strica din contra!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII