Copilul de varsta școlară: invață-l aceste obiceiuri sănătoase care il vor ajuta pe tot parcursul vieții
Copiii de vârstă școlară sunt mici bombe de energie. Personalitățile lor sunt clare și dezvoltă anumite interese și talente distincte.
Înțelegerea nevoilor copilului de vârstă școlară te poate asigura că îl ajuți să rămână cât mai sănătos posibil, astfel încât să poată da tot ce e mai bun. Aceste strategii te pot ajuta, de asemenea, să-i insufi obiceiuri sănătoase pe tot parcursul vieții.
vei citi:
Mișcare și nutriție
Alimente nutritive pentru copiii de vârstă școlară
Activitatea fizică pentru copiii de vârstă școlară
Responsabilitatea copiilor de vârstă școlară
Sănătatea copiilor de vârstă școlară
Somnul la copiii de vârstă școlară
Siguranța copiilor de vârstă școlară
Tehnologia și copilul de vârstă școlară
Cele mai bune sfaturi pentru creșterea copiilor de vârstă școlară (5, 6, 7, 8 și 9 ani) fericiți și sănătoși.
Mișcare și nutriție - pentru creșterea copilului de vârstă școlară
Școlarul tău este probabil să fie destul de independent în multe domenii ale vieții, inclusiv în obiceiurile de igienă. Este probabil să își poată face propriul duș, dar ar putea avea nevoie de puțină supraveghere pentru a te asigura că se spală bine.
În mod similar, copilul tău de vârstă școlară ar trebui să aibă abilitățile motorii necesare pentru a se spăla pe dinți. Dar, ar putea avea nevoie de unele încurajări pentru a peria mai mult sau ar putea avea nevoie de supraveghere atunci când vine vorba de folosirea aței dentare.
În timp ce unii copii de vârstă școlară sunt destul de conformi cu îngrijirea corpului lor, alții ar putea avea nevoie de sprijin suplimentar.
Alimente nutritive pentru copiii de vârstă școlară
Copilul care odată a adorat varza de Bruxelles poate brusc că o urăște. Copilul care a fost întotdeauna fericit să bea apă poate începe să cerșească suc. Sunt șanse ca aceste schimbări bruște ale poftei de mâncare să aibă mai puțin de-a face cu papilele gustative ale unui copil și mai mult de-a face cu dorința de a fi ca și ceilalți copii de vârsta lor.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani ar trebui să primească între 1.200 și 2.000 de calorii pe zi, în funcție de nivelul de activitate. La 9 ani, băieții au nevoie de 1.600 - 2.600 de calorii, iar fetele au nevoie de 1.400 - 2.200 de calorii, în funcție de nivelul lor de activitate.
Pentru a te asigura că școlarul tău este hrănit corect, iată câteva lucruri pe care le poți face:
Cumpără produse alimentare sănătoase: fă lucrurile mai simple pentru copil si cumpără doar alimentele pe care vrei să le consume: fructe, legume, iaurt, lapte și brânză.
Limitează lichidele înainte de masă: descurajează copiii să bea lapte sau suc înainte de masă. Dacă burtica lor este plină de lichide, nu va mai avea chef să mănânce.
Nu-l forța: nu încerca să-l faci să mănânce atunci când nu-i este foame sau nu-i place ceva. Și nu folosi niciodată mâncarea ca mită sau recompensă.
Oferă-i o oarecare libertate: atâta timp cât copilul tău are multă energie și crește normal, nu trebuie să-ți faci griji prea mult cu privire la ceea ce mănâncă. De fapt, majoritatea copiilor nu au o alimentație echilibrată în fiecare zi, dar pe parcursul unei săptămâni vor reuși să obțină întreaga varietate de nutrienți necesară.
Dă-i un bun exemplu: mănâncă așa cum vrei să mănânce copilul tău. Chiar dacă nu-ți urmează exemplul în acel moment, va fi influențat de alegerile tale.
Dulciurile sunt ocazionale: Evită să-i oferi dulciuri și zahăr în mod regulat. Copilul tău nu are nevoie de un desert în fiecare seară după cină.
Activitatea fizică pentru copiii de vârstă școlară
Copiii au nevoie de aproximativ două ori mai multă activitate fizică în fiecare zi decât au nevoie adulții. Orele de gimnastică și activitățile sportive sunt importante pentru copil, dar este posibil să nu fie suficiente. Incorporează activitatea fizică în viața ta de familie.
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au recomandat copiilor de vârstă școlară să efectueze o oră sau mai mult de activitate fizică în fiecare zi. O mare parte din acea activitate ar trebui să includă activitatea aerobă.
Câteva idei pentru încorporarea activității fizice în viața de zi cu zi:
Activități aerobice: alergarea, fotbalul sau mersul pe bicicletă
Activități de întărire musculară: traversarea barelor de la locul de joacă sau urcatul în copaci
Activități de construcție a oaselor: baschet, tenis, alergare, sărituri pe coardă sau jocuri precum șotronul
Activități sociale: plimbări în familie, drumeții, înot, o cursă de obstacole
Copilul va învăța obiceiuri sănătoase urmărindu-te, așa că asigutră-te că ești un model bun.
Responsabilitatea copiilor de vârstă școlară
Majoritatea copiilor de vârstă de școlară sunt dornici să își asume anumite responsabilități. Chiar dacă copilul tău își face deja patul și își păstrează camera curată, probabil că va primi câteva lucruri suplimentare care îl va face să se simtă ca membru al gospodăriei.
Citeste si: Ce ar trebui sa faca copilul tau si la ce varsta
Ce poate face un copil de vârstă școlară
Oferă-i treburi adecvate vârstei, cum ar fi golirea mașinii de spălat vase sau responsabilizarea reciclării. Dacă poți, oferă-i diferite opțiuni din care să aleagă.
De obicei nu este o idee grozavă să plătești un copil pentru treburi casnice, cum ar fi să-și facă curat în propria cameră. Mai bine să iei în considerare treburile casnice ca o contribuție a lor la munca în echipă a familiei. Laudă-i efortul și munca grea. Întărirea pozitivă îi va spori stima de sine.
Alocația copiilor de vârstă școlară
O modalitate excelentă de a începe să înveți un copil de 7 sau 8 ani valoarea banilor este de a-i oferi o indemnizație. Nu contează cu adevărat cât de mult, dar o modalitate rezonabilă de a calcula suma săptămânală a unui copil este să-i oferi 5 lei. Gestionarea chiar și a acestei mici sume îl va ajuta pe copil să învețe valoarea banilor și importanța economisirii.
Sănătatea copiilor de vârstă școlară
Începe să înveți copilul de vârstă școlară pașii pe care îi poate face pentru a se menține sănătos din punct de vedere fizic și psihic.
Sănătate fizică a copiilor de vârstă școlară
Atâta timp cât copilul este sănătos, medicul pediatru va recomanda probabil controale anuale.
Citeste mai multe despre: Copilul de 7 ani
Vizitele copiilor la această vârstă ar putea include:
O examinare a creșterii și dezvoltării
O trecere în revistă a alimentației și a programului de somn
Măsurarea înălțimii, greutății și tensiunii arteriale
Consiliere pentru prevenirea leziunilor, sănătatea dentară
O trecere în revistă a performanței școlare
Imunizări
Un test de vedere
Unele probleme comune de sănătate la copiii de această vârstă includ:
Probleme ale pielii, cum ar fi erupții cutanate
Sângerări nazale
Dureri de urechi
Constipație
Infecții ale căilor respiratorii superioare
Vărsături
Diaree
Sănătate mentală
Problemele de sănătate mintală se pot dezvolta - sau deveni evidente - în timpul vârstei școlare. Copiii pot deveni deprimați sau anxioși sau pot prezenta semne de tulburări de comportament sau ADHD. Dacă ai îngrijorări cu privire la starea de spirit sau comportamentul copilului, discută cu medicul pediatru. Intervenția timpurie poate crește succesul tratamentului.
Somnul la copiii de vârstă școlară
Orele de culcare pentru copiii la această vârstă variază foarte mult. Deci, în timp ce copilul tău ar putea spune că prietenii lui stau până la ora 21:00, s-ar putea să îi spui copilului tău că ora 19:30 este perfectă pentru culcare. Somnul este vital pentru sănătatea și dezvoltarea copilului, deci nu te simți prost că îl pui mai devreme decât alții la somn.
Copiii de vârstă școlară ar trebui să aibă între 9 și 12 ore de somn pe noapte.
Dacă copilul tău are probleme cu trezitul dimineața, probleme cu a sta treaz în timpul zilei sau este mult prea emoțional, este posibil să nu se odihnească suficient.
Stabilește-i o rutină de culcare. Oprește toate aparatele electronice cu câteva ore înainte de a merge la somn și ia în considerare orice alte distrageri care ar putea interfera cu somnul. Încurajează cititul unei cărți înainte de culcare.
Citeste mai multe despre: Copilul de 8 ani
Siguranța copiilor de vârstă școlară
Școala primară este un moment ideal pentru a ajuta un copil să învețe să aibă grijă de propria siguranță. Cum te siguri că școlarul tău este conștient acest lucru:
Amintește-i copilului să privească în ambele sensuri de mai multe ori înainte de a traversa.
Spune-i peste ce ar trebui să facă dacă un străin se apropie de el. Asigură-te că știe să nu urce într-o mașină cu cineva pe care nu-l cunoaște, chiar dacă persoana respectivă susține că mami/tati a spus că va fi bine.
Asigură-te că copilul știe cum să apeleze 112, ce constituie o urgență și ce să spună dispecerului.
Insistă asupra echipamentului sportiv adecvat: dacă copilul practică un sport, asigură-te că are echipamentul adecvat, cum ar fi un aparat de gură, cască și genunchiere. Asigură-te că echipamentul se potrivește corect.
Tehnologia și copilul de vârstă școlară
Este probabil ca școlarul tău să manifeste interes pentru internet. Unii dintre prietenii sai poate au chiar propriul lor smartphone sau tablete sau pot vorbi pe rețelele sociale. Deși nu este nimic în neregulă cu copiii care se bucură de tehnologie sub supravegherea atentă a unui adult, internetul poate fi periculos pentru copiii cărora le lipsește supravegherea.
Prea mult timp pe ecran poate fi dăunător. AAP avertizează părinții să nu permită timpul petrecut pe mijloacele media să interfereze cu somnul, activitatea fizică și alte comportamente esențiale pentru sănătate.
Câteva sfaturi pentru gestionarea timpului petrecut pe ecranare:
Utilizează controlul parental
Stabilește limite clare
Încurajează mișcarea fizică
Școală și activități
Munca școlară devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce copiii cresc. Deci, acesta este un moment în care unii copii încep să prospere, în timp ce alții se luptă să înțeleagă concepte mai avansate.
Pentru multe familii, temele pot fi o luptă serioasă.
Mulți copii sunt ocupați cu sportul, muzica și alte activități după școală. Cu toate acestea, alții pot prefera să petreacă ore nesfârșite pe dispozitivele digitale. Este important să menții copilul activ mental și fizic la această vârstă.
Prietenii
La această vârstă, copilul va fi încă dornic să petreacă timp împreună cu familia. S-ar putea să fie deschis să facă aproape orice cu tine, de la o seară de jocuri de familie la o petrecere cu pizza.
Dar este o idee bună să-ți sprijini copilul să-și vadă colegii și în afara școlii.
Bullyingul poate deveni o problemă în jurul acestei vârste. Este important să vorbești cu copilul tău despre bunătate și respect, astfel încât să nu devină un agresor și este, de asemenea, imperativ să vorbești despre ce poate face dacă devine o țintă.
Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare
Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului. Asadar, cand ar trebui sa mearga scolarul la somn? Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez...
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parint
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII