Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si pesticide

Poluarea chimica afecteaza creierul copiilor si sta la baza multor probleme de-ale copiilor

Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si pesticide

Un copil din șase are o dizabilitate în dezvoltare și suferă de boli precum autism, deficit de atenție, coordonare motorie slabă, ale căror efecte îl afectează pe tot parcursul vieții. Într-un raport de cercetare prezentat de oamenii de știință, se arată că cel puțin 200 de substanțe chimice (inclusiv metale și pesticide) au capacitatea de a afecta dezvoltarea creierului copiilor. 🧠👶

• Cele mai expuse sunt creierele în dezvoltare: de la bebelușii aflați încă în pântecul mamei până la adolescenți.

Poluarea chimica - o epidemie silentioasa
200 de chimicale, pe lista neagra
Reguli necesare de protectie pentru femeile gravide si copii
Acetona, chimicalul nociv de acasa
Substante periculoase
Familia Verde DC
Sanatatea familiei

Poluarea chimica - o epidemie silentioasa

Poluarea chimica ar putea fi responsabila de afectarea creierului a milioane de copii din intreaga lume si ar putea cauza ceea ce oamenii de stiinta numesc o adevarata "epidemie silentioasa", potrivit unei avertizari aparute in revista britanica "Lancet".

Un copil din sase are o dizabilitate in dezvoltare si sufera de boli precum autism, deficit de atentie, coordonare motorie slaba, ale caror efecte il afecteaza pentru intreaga viata.

Intr-un raport de cercetare prezentat de oameni de stiinta de la Harvard School of Public Health, din Marea Britanie -  se arata ca cel putin 200 de substante chimice (inclusiv metale si pesticide) au capacitatea sa afecteze dezvoltarea creierului copiilor. Cele mai expuse sunt creierele in dezvoltare: de la feti aflati inca in pantecul mamei pana la adolescenti.

Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat la Copenhaga de Agenția Europeană de Mediu. În document sunt analizate date privind influența mediului înconjurător asupra sănătății și bunăstării europenilor. Potrivit studiului, în Europa poluarea aerului ar fi, ca și până acum, cea mai mare amenințare la adresa sănătății din partea mediului.
Agenția insistă însă că situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 30 de ani. În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de un milion.
Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului.

Cercetările se bazează pe date din 2012 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind cauzele deceselor și îmbolnăvirilor. Potrivit OMS, cam 13% din decesele anuale din UE – adică 630.000 de morți premature – ar fi provocate de factori de mediu, adică ar putea fi evitate. Cauzele de deces cele mai frecvente sunt cancerul, bolile de inimă și atacurile cerebrale.

200 de chimicale, pe lista neagra

In ultimii zeci de ani s-a incercat reducerea expunerii la poluanti de nivel redus, precum mercurul sau pesticidele. Insa, oamenii de stiinta de la Harvard School of Public Health, din Boston SUA, spun ca cel putin 200 de chimicale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a afecta creierul.

Citeste si Fumatul pasiv afectează arterele copiilor

Reguli necesare de protectie pentru femeile gravide si copii

Specialistii sustin ca ar trebui stabilite noi limite de expunere la chimicale pentru femeile gravide si copii, deoarece se cunoaste sensibilitatea unica a creierelor in dezvoltare, mult mai sensibile la efectele toxice ale chimicalelor.

Creierul uman este un organ pretios si vulnerabil. Chiar si o afectare minora poate avea consecinte serioase. Daca nu se impun niste limite mai stricte de expunere la metale, costurile vor fi enorme pentru viitoarele generatii, a declarat Philippe Grandjean, profesor vizitator la Harvard si conducatorul cercetarii aparute in "Lancet".

Acetona, chimicalul nociv de acasa

Printre cele 200 de chimicale nocive incluse pe lista de specialisti se numara unele folosite acasa, cum ar fi acetona din produsele de curatare a lacului de unghii. Principala expunere la poluanti se face insa prin contaminarea mediului in timpul procesului de fabricatie a diverse produse.

"In Romania, spre exemplu, unele uzine chimice nu au filtre bune, poluantii ies prin aceste filtre, ajung pe iarba, aceasta este mancata de animale, iar animalele de om. Arderea unor cauciucuri sau ambalaje de pet dau in mediu dioxine, extrem de periculoase pentru sanatatea oamenilor", explica directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Specialistul roman este de parere ca avertizarile cercetatorilor sunt corecte si validate stiintific.

Mai cititi si: Lista neagrã a substantelor chimice care otrãvesc alimentele

Substante periculoase

Acrilamida - este folosita in adezivi, cerneala de tipar si spray-urile agricole.

Ciclohexanul - este utilizata in fabricarea nylonului, vopselei, solutiei pentru indepartarea rasinii, a fungicidelor. Poate cauza dureri de cap si convulsii.

Acetona - este folosita in indepartarea ojei si in fabricarea plasticului, fibrelor si medicamentelor.

Metanolul - este utilizat ca aditiv in benzina si in spray-urile pentru vopsit. Poate cauza efecte similare cu cele ale betiei, urmate de puternice dureri de stomac, picioare si spate.

Despre poluarea chimica din jurul nostru, citeste si

Poluarea poate cauza nasterea prematura
Apa de la sticla si ce contine ea
Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
Alergenii din jurul nostru

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII