Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si pesticide

Poluarea chimica afecteaza creierul copiilor

Poluarea chimica afecteaza creierul copiilor

  • Un copil din sase are o dizabilitate in dezvoltare si sufera de boli precum autism, deficit de atentie, coordonare motorie slaba, ale caror efecte il afecteaza pentru intreaga viata. Intr-un raport de cercetare prezentat de oameni de stiinta se arata ca cel putin 200 de substante chimice (inclusiv metale si pesticide) au capacitatea sa afecteze dezvoltarea creierului copiilor. Cele mai expuse sunt creierele in dezvoltare: de la feti aflati inca in pantecul mamei pana la adolescenti.
Poluarea chimica - o epidemie silentioasa
200 de chimicale, pe lista neagra
Reguli necesare de protectie pentru femeile gravide si copii
Acetona, chimicalul nociv de acasa
Substante periculoase
Familia Verde DC
Sanatatea familiei

Poluarea chimica - o epidemie silentioasa

Poluarea chimica ar putea fi responsabila de afectarea creierului a milioane de copii din intreaga lume si ar putea cauza ceea ce oamenii de stiinta numesc o adevarata "epidemie silentioasa", potrivit unei avertizari aparute in revista britanica "Lancet".

Un copil din sase are o dizabilitate in dezvoltare si sufera de boli precum autism, deficit de atentie, coordonare motorie slaba, ale caror efecte il afecteaza pentru intreaga viata.

Citeste neaparat:
Poluarea poate cauza nasterea prematura
Apa de la sticla si ce contine ea
Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
Alergenii din jurul nostru

Intr-un raport de cercetare prezentat de oameni de stiinta de la Harvard School of Public Health, din Marea Britanie -  se arata ca cel putin 200 de substante chimice (inclusiv metale si pesticide) au capacitatea sa afecteze dezvoltarea creierului copiilor. Cele mai expuse sunt creierele in dezvoltare: de la feti aflati inca in pantecul mamei pana la adolescenti.

200 de chimicale, pe lista neagra

In ultimii zeci de ani s-a incercat reducerea expunerii la poluanti de nivel redus, precum mercurul sau pesticidele. Insa, oamenii de stiinta de la Harvard School of Public Health, din Boston SUA, spun ca cel putin 200 de chimicale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a afecta creierul. Mai cititi si: Telefonul mobil in atentie

Reguli necesare de protectie pentru femeile gravide si copii

Specialistii sustin ca ar trebui stabilite noi limite de expunere la chimicale pentru femeile gravide si copii, deoarece se cunoaste sensibilitatea unica a creierelor in dezvoltare, mult mai sensibile la efectele toxice ale chimicalelor.

Creierul uman este un organ pretios si vulnerabil. Chiar si o afectare minora poate avea consecinte serioase. Daca nu se impun niste limite mai stricte de expunere la metale, costurile vor fi enorme pentru viitoarele generatii, a declarat Philippe Grandjean, profesor vizitator la Harvard si conducatorul cercetarii aparute in "Lancet".

Acetona, chimicalul nociv de acasa

Printre cele 200 de chimicale nocive incluse pe lista de specialisti se numara unele folosite acasa, cum ar fi acetona din produsele de curatare a lacului de unghii. Principala expunere la poluanti se face insa prin contaminarea mediului in timpul procesului de fabricatie a diverse produse.

"In Romania, spre exemplu, unele uzine chimice nu au filtre bune, poluantii ies prin aceste filtre, ajung pe iarba, aceasta este mancata de animale, iar animalele de om. Arderea unor cauciucuri sau ambalaje de pet dau in mediu dioxine, extrem de periculoase pentru sanatatea oamenilor", explica directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

Specialistul roman este de parere ca avertizarile cercetatorilor sunt corecte si validate stiintific.

Mai cititi si: Lista neagrã a substantelor chimice care otrãvesc alimentele

Substante periculoase

Acrilamida - este folosita in adezivi, cerneala de tipar si spray-urile agricole.

Ciclohexanul - este utilizata in fabricarea nylonului, vopselei, solutiei pentru indepartarea rasinii, a fungicidelor. Poate cauza dureri de cap si convulsii.

Acetona - este folosita in indepartarea ojei si in fabricarea plasticului, fibrelor si medicamentelor.

Metanolul - este utilizat ca aditiv in benzina si in spray-urile pentru vopsit. Poate cauza efecte similare cu cele ale betiei, urmate de puternice dureri de stomac, picioare si spate.

Citeste informatiile de la Familia Verde DC (pentru familiile interesate de problemele ecologice cu care se confrunta sanatatea lor):

Sanatatea familiei:

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 

Bolile copilului

Autor: echipa desprecopii.com, documentare: Lancet 2013, Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2013

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII