Atenție părinți - Mare grijă la pateul vegetal! Vezi ce produse sunt pline de E-uri

Atentie parinti - Mare grija la pateul vegetal! Vezi ce produse sunt pline de E-uri

Atenție părinți - Mare grijă la pateul vegetal! Vezi ce produse sunt pline de E-uri

Cantitatea de produse vegetale de pe rafturile supermarketurilor explodează, mai ales în perioada de post.

De aceea, InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pastă vegetală ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 39 de produse, de la diverși producători și distribuitori, iar rezultatele nu sunt deloc pozitive.

Vei citi:
Te-ai gândit să citești eticheta pateului vegetal?
Proporția aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post
Identifică fiecare aditiv alimentar printr-o simplă scanare a codului de bare al produselor!
Efectele aditivilor alimentari asupra copiilor

Te-ai gândit să citești eticheta pateului vegetal?

E-urile din lista de ingrediente a alimentelor ambalate înlocuiesc denumirea chimică sau comună a anumitor aditivi alimentari. Acestea sunt folosite pentru a îmbunătăți culoarea, aroma, textura sau pentru a preveni stricarea alimentelor.

Aditivii alimentari au fost folosiți de secole: șofranul dădea alimentelor o culoare galbenă bogată, iar sarea și oțetul erau folosite pentru a conserva carnea și legumele pentru călătorii lungi. Însa acum lucrurile s-au schimbat, nu mai folosim doar sarea sau condimentele, ci și E-uri, care sunt periculoase pentru sănătatea noastră.

Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.” - Sorin Mierlea, Președinte InfoCons

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor, au rezultat până la 13 E-uri în pateul de post

Din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

Broccoli 33% din compoziție
Boabe de soia 32% din compoziție
Boabe de soia 32% și ciuperci 3.1% din compoziție
Boabe de soia 32% și masline 2.1% din compoziție
Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
Semințe de in 2.5% din compoziție
Ceapă verde 2% din compoziție

Află AICI proporția aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală).

Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 - 13. Află AICI cât % din produse au în compoziție cele mai multe E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală). Află AICI care sunt cei mai des întâlniți aditivi din pateul de post.

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale.

• Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.
• Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.
• Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.
Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 4.9g. Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.
46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.
• 92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.
94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Identifică fiecare aditiv alimentar printr-o simplă scanare a codului de bare al produselor!

Acum este foarte simplu să identificăm fiecare aditiv alimentar printr-o simplă scanare a codului de bare al produselor utilizând Aplicația InfoCons, disponibilă GRATUIT pentru dispozitive mobile cu sistem de operare Android sau iOS. De asemenea, putem salva produsele într-o listă de unde putem afla cantitatea cumulată de aditivi (E-uri), sare, zahăr și calorii. Iar ca utilizatori, putem stabili numărul maxim de aditivi pe care-l tolerăm într-un singur produs, cantitatea maximă de zahăr și de sare, care anume aditivi nu-i dorim deloc în cumpărăturile noastre.

Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons aici

 

Efectele aditivilor alimentari asupra copiilor

Gama de alimentele si bauturi pe care le oferim copiilor sufera un proces continuu de industrializare, din pacate.

Aditivii sunt acum utilizati pe scara larga in alimente precum paine, unt, biscuiti, iaurt, suc, cerealele, dar si îi junk food. Parintii care afirma de obicei “Noi consumam alimente sanatoase!” sunt socati sa afle ca ai lor copii pot consuma 20 de aditivi sau chiar mai multi, zilnic.

Iritabilitate, izbucniri temperamentale, sfidare, neliniste si dificultatea de a adormi reprezinta principalele efecte comportamentale ale aditivilor. Insa rareori parintii realizeaza ca aceste chimicale din alimente pot fi asociate cu multe alte efecte, inclusiv certurile dintre frati, intarzierea vorbirii, anxietate, depresie sau dificultatea de concentrare.

Copiii care nu consuma alimente cu aditivi sunt, de obicei, mai calmi, mai fericiti si mai cooperativi. Afla mai multe despre aditivii alimentari care pot schimba major comportamentul copiilor.

Citește eticheta! Alege în cunoștință de cauză!

 sursa: InfoCons (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII