Educația sexuală in Romania este la pamant: România ocupă primul loc la capitolul mame minore. Varsta medie a mamelor minore a ajuns la 15 ani

Educatia sexuala in Romania este la pamant: Romania ocupa primul loc la capitolul mame minore. Varsta medie a mamelor minore a ajuns la 15 ani

Educația sexuală in Romania este la pamant: România ocupă primul loc la capitolul mame minore. Varsta medie a mamelor minore a ajuns la 15 ani

Vârsta medie a mamelor minore în România a scăzut și a ajuns la 15 ani. Sociolog: Statul nu intervine și e cel puțin complice!

Oficial, una din patru mame din UE care nu a împlinit vârsta majoratului e din România. Deci concluzia e clara - educatia sexuala in Romania este la pamant.

Vei citi:
Vârsta medie a mamelor minore a ajuns la 15 ani
România ocupă primul loc la capitolul mame minore
Statul nu intervine. Când nu intervii, ești cel puțin complice

Vârsta medie a mamelor minore a ajuns la 15 ani

Cazul elevei de 11 ani, însărcinată în 5 luni, nu este o excepție în România. Datele oficiale arată că mamele care n-au împlinit 15 ani sunt un fenomen îngrijorător. Vârsta medie a unei mame minore în România a ajuns la 15,4 ani, în scădere cu circa doi ani față de 2018.

Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că un copil din zece care se naște la noi în țară este adus pe lume de o mamă minoră.

Anul trecut mamele minore au născut aproape 18.000 de copii. Deși în cifre absolute trendul este unul descrescător, în procente numărul copiilor care se nasc din mame minore rămâne tot la nivelul de 10%. Și asta pentru că și nașterile scad de la an la an.

În context european, România ocupă primul loc la capitolul mame minore

Datele ultimului barometru Eurostat arată că 23% dintre mamele minore din UE trăiesc în România, unde cele mai recente date arată că peste 8.600 de tinere fete au devenit mame înaintea majoratului, iar 725 dintre ele au copil la vârste mai mici de 15 ani.

Prin comparație, state ca Danemarca, Slovenia și Luxemburg înregistrează sub 50 de nașteri anual la mame sub 18 ani.

Există și trei țări europene - Finlanda, Danemarca și Olanda - în care nicio fată sub 15 ani nu a devenit mamă în anul 2018.

Lipsa educației sexuale și sărăcia sunt factori care alimentează fenomenul mamelor minore.

Nu doar mama este expusă riscurilor, ci și copilul, care se poate naște prematur. În rândul acestor bebeluși incidența mortalității infantile este crescută. Statisticile arată că în România rata mortalității infantile a fost de 6,2 la mia de născuți vii în 2019, aproape dublă față de media Uniunii Europene.

Cele mai mari rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele: Tulcea, Mehedinți și Constanța. La polul opus se află Neamț, Vaslui și Iași.

Educatia sexuala in scoli - pro sau contra - parerea parintilor din Comunitatea Desprecopii

Educatia sexuala este absolut necesara pentru copii si nu este nici o rusine sa se faca in scoala. Sunt foarte multi parinti care NU stiu cum se abordeaza corect acest subiect cu copilul. O discutie cu un copil  despre educatie sexuala nu se face cu hai mai bai si asa ... ci este si trebuie sa fie o discutie serioasa, bine abordata si sunt multi de multi parinti care nu stiu sau se jeneaza sa poarte acest gen de conversatii si ca urmare, o vor evita.

Desprecopii nu considera ca Biserica  trebuie consultata in aceasta chestiune care tine de educatia pentru societate a copilului.  La fel cum nu trebuie consultata nici in teme ce tin de sanatate  - de pilda vaccinare, epidemii, tratamente medicale sau terapii educationale ale copilului sau adultilor.  Biserica poate avea un punct de vedere in dezbaterea publica iar libertatea religioasa trebuie respectata, dar nu trebuie sa ne ascundem in spatele dogmei si sa ignoram realitatea. Educatia sanitara este cu atat mai importanta acum ca niciodata, cand copii au acces nelimitat la informatii necontrolate si deseori incorecte despre sex.

Citeste Educatia sexuala este necesara in scoli. Iata de ce credem asta - parerea Desprecopii

Doar 2% din mame minore au primit sprijin de la Direcția pentru Protecția Copilului

"Din 17.000 – 18.000 de mame minore anual, doar 1.000 mai merg la școală și intră astfel în cercul vicios al sărăciei și al lipsei de educație", a declarat la Digi24 sociologul Gelu Duminică.

Statul nu intervine. Când nu intervii, ești cel puțin complice.

Cea mai gravă formă de discriminare este ignorarea, prin condamnare la sărăcie și la lipsă de educație generații întregi. Vorbim de slaba funcționare a instituțiilor statului. Sunt legi, sunt specialiști și instituții, dar ele nu își fac treaba sau o fac prost.

Trebuie să facem ce spune legea, adică să ajutăm mama, să o ajutăm să își continue școala, să o scoatem din zona de abuz, pentru că multe astfel de cazuri sunt acolo.

Bucureștiul nu are nici măcar un centru pentru mame minore, unde ele să vină să beneficieze de sprijin.

18.000 de copii sunt mame și pentru că părinții nu și-au făcut treaba. Ne batem joc de 18.000 de fete anual și de 18.000 de nou-născuți anual", a spus sociologul.

Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta.

Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff  - puiii nostri au ajuns deja la pubertate? Ce se intampla aici? Iata sfatul de la Desprecopii.com:

 Despre adolescenti, mai cititi:

Adolescentii si fumatul
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
Sinistrul cult emo: de ce nici un copil nu este la adapost de el
Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza
Pedepse pentru adolescenti
Discutiile despre sex cu copiii
14 ani, varsta marilor provocari& pentru parintii de fete
Presiunea de a fi perfect
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare
Cum sa discutatam cu fetele despre sex  

Suport online - cel mai important forum al parintilor de adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani) 
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

referinte: digi24.ro (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII