Pregătirea pentru sarcină - Sfaturi legate de preconcepție și confesiunile unui tătic cu experiență

Pregatirea pentru sarcina - Sfaturi legate de preconceptie si confesiunile unui tatic cu experienta

Pregătirea pentru sarcină - Sfaturi legate de preconcepție și confesiunile unui tătic cu experiență

Întotdeauna am admirat părinții și de multe ori mi-am imaginat cum ar fi să fiu tată de fată. Până într-o dimineață de vară când prietena mea, cu care lucram în aceeași clădire, doar că ea era mai jos cu două etaje, într-o pauză de cafea îmi spune: "Cred că sunt însărcinată!" Vă dați seama că pentru mine ziua de lucru s-a terminat încă de dimineață primind o așa veste, așa că repede în fața superiorilor am acuzat stări de greață, apatie, oboseală (practic făceam eu pe gravida) doar, doar, să mă lase să plec acasă. Voiam să am timp eu cu mine să pot gândi în voie.

Să încerc măcar să-mi imaginez cam ce o să mă aștepte în calitate de tătic. Auzeam în jurul meu proaspeți tătici care se plângeau că nu mai pot să iasă cu băieții la bere, să vadă în liniște un meci la televizor... poveștile altora mă făceau să mă sperie de ideea de a fi tată. Deși o viață era pe cale să înceapă, simțeam că a mea e pe cale să se termine. Practic realizam că luminița de la capătul tunelului nu e o speranță, ci un tren care e gata să-mi dea peste cap toată viața.

 

Vei citi:
Ședință cu ușile închise
Niciodată n-am fost pregătit să fiu părinte
Sfaturi legate de preconcepție pentru mami
Sfaturi legate de preconcepție pentru tati

Ședință cu ușile închise

Revenind la colega/iubita/actuală mamă, am așteptat să vină acasă de la job să discutăm. Practic, deși eram complice la sarcină, că doar am fost și eu acolo când a fost conceput acel copil, voiam să aflu mai multe. De când știi și nu mi-ai spus? Când crezi că s-a întâmplat? Eram sub stare de șoc, ca lovit de tren, de fapt v-am spus mai sus faza cu tunelul. După ce ne-am mai acomodat cu gândul că mai suntem doar noi doi încă 9 luni, a început să ne surâdă vestea sosirii unui suflețel printre noi. Chiar dacă nu cunoșteam încă sexul și singura dovadă a faptului că vom fi părinți era testul de sarcină cu cele două liniuțe, asta nu ne împiedica să începem să ne gândim atât la nume de fete cât și de băieți. Eu ziceam că vreau să fie fată să merg cu ea la ore de balet, mami spunea că vrea să fie băiat și să-l cheme Ivan. Ne făceam tot feluri de planuri, cum o să-l îmbrăcăm, dar ne și întrebam... Oare ce culoare o să aibă la păr? Dar ochii! O să aibă ochii ca tati, adică verzi, sau ca mami, căprui?

Niciodată n-am fost pregătit să fiu părinte

NU vreau și subliniez, să sune dur, rece sau distant, însă nu-mi imaginam să fiu părinte decât în teorie, nu și în practică. Eram speriat puțin știind că a avea un copil e o responsabilitate enormă și nu doar cât e mic, ci și când o să fie mare/adult, deci practic o responsabilitate pe viață. Nu doar una de moment. Un veritabil angajament. Multe lucruri despre care auzisem sau citisem le-am învățat trecând prin ele. Habar n-aveam ce sunt ăia colici, eu în copilăria mea având doar viermișori, habar n-aveam cum se schimbă un scutec, cum se ține corect copilul în brațe, într-un cuvânt habarnist. Însă pe toate le-am dibuit. Bun, acum să nu credeți că am ajuns să fiu perfect, doctor docent în scutecologie, vreun guru în schimbat copilul, dar pot să spun că mi-am îmbunătațit vizibil tehnica. Cel puțin nu le mai pun invers!

Sfaturi legate de preconcepție pentru mami

 Păstrează o legătură cât mai strânsă cu dentistul. Se știe că în timpul sarcinii bebe se alimentează cu substanțele necesare creșterii și dezvoltării direct de la mamă, astfel depozitele tale de vitamine și minerale încep să scadă, printre care și calciul. O vizită la stomatolog în prealabil te poate ajuta să menții o dantură sănătoasă.
 Pozează-te în toate ținutele tale preferate. Chiar dacă pe parcursul sarcinii majoritatea femeilor iau în greutate între 5 și 14 kg, aceasta nu este neapărat o regulă. Prin alimentație putem controla greutatea, dar nu chiar la virgulă. Prin urmare, ca să te asiguri că rochița preferată nu-ți va lipsi prea mult, transformă dressingul în studio foto și creează amintiri.
 Evită parcurile. Locurile de joacă destinate copiilor pot fi greu digerabile pentru cineva care nu e obișnuit cu dezordinea, gălăgia. Recomandăm o distanță minimă de 150 de metri față de acestea, dacă vrei ca toate acestea să nu afecteze decizia pe care ai luat-o, aceea de a deveni părinte.
 Acordă o atenție sporită unui regim de viață sănătos. Pe lângă alimentația echilibrată, un somn odihnitor și evitarea exceselor, în această perioadă poți să-ți întărești imunitatea folosindu-te de suplimente pe bază de multivitamineși minerale, precum Elevit 1, ideale în perioada de preconcepție și primele 12 săptămâni de sarcină.
 Nu transforma ideea de a fi musai părinte într-o obsesie. Stresul nu ajută nicicând, mai ales într-o perioadă ca aceasta. Informează-te din surse acreditate, păstrează legătura cu medicul tău și dă skip sfaturilor binevoitorilor. Bebe alege momentul în care apare în viața ta și o transformă în ceva minunat.

Știai că...

Este destul de dificil să consumi cantități suficiente de folați și alte substanțe nutritive care sunt vitale pentru dezvoltarea bebelușului în primele săptămâni de sarcină. La fel ca majoritatea femeilor, probabil că nici nu știi că ești însărcinată în această etapă critică, motiv pentru care cel mai bine este să începi să iei zilnic un supliment pentru sarcină, cum ar fi Elevit, cu cel puțin o lună înainte de a încerca să rămâi însărcinată.

Sfaturi legate de preconcepție pentru tati

1. Bea bere în timpul zilei. Dacă până acum te vedeai cu băieții seara, mută ora, fă-o mai devreme și începe la prânz, să fii sigur că stocurile tale sunt pline. După ce vine bebe, n-ai să mai stai atât la bere, cât la lapte și nu la halbă, ci la biberon.
2. Condu ca un nebun! Dacă iubești mașinile, viteza, du-te la karting, profită. În curând o să conduci ca un începător, doar că n-o să ai semnul galben pe parbriz, ci o scoică pe bancheta din spate și în ea un copil. O să-ți fie dor să o bagi în a cincea, maxim a patra, atenție copil la bord!
3. Fă nopți albe privind filme! Stai cu băieții, cu fetele, cu cine vrei tu, dar urmărește tot ce îți spune sufletul. După ce o să ajungi să fii tată, publicitatea de la TV (care nu-i tocmai puțină) o să ți se pară scurtă. O să ajungi să faci parte din acea categorie de elită a părinților care văd un film în 5 zile.
4. Renunță la stres! Știu, e greu, că nu suntem un întrerupător cu on și off, dar caută în tine resurse să te prindă liniștit marele moment. Să te gândești că starea ta de nervozitate, de agitație se transmite mamei care la rândul ei o transmite fătului și crede-mă că nu vrei asta.
5. Renovează! Da! Știu! Implică bani, nervi și multă resursă, dar crede-mă că nu-ți dorești mai mult și mai mult decât un cămin curat și liniștit, un cuib, în care să apară puiul. Puiul TĂU!

O călătorie uimitoare te așteaptă. Elevit îți este alături.

Sfaturi utile pentru sănătatea fătului și a gravidei:

Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Am nevoie de multivitamine în sarcină? Ce suplimente alimentare se recomandă? - sfatul medicului
De ce să aleg Elevit 2, cum ajută sarcina începând cu săptămâna a 13-a?
Greutatea în sarcină, cât de importantă este și cum o țin sub control?
Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului

Autor: Mihai Nicoară, redactor tătic de la Desprecopii - Mihai este tatăl unei fetițe minunate de 4 anișori și al unui băiețel (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
  • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
  • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
  • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
  • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
  • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
  • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
  • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
  • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
  • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
  • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
  • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
  • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de oboseală



Citeste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj