Importanța consultului preanestezic și consultului prenatal inainte de naștere - sfatul medicului

Importanta consultului preanestezic si consultului prenatal inainte de nastere - sfatul medicului

Importanța consultului preanestezic și consultului prenatal inainte de naștere - sfatul medicului

Ce analize sunt necesare dar și obligatorii pentru urmărirea sarcinii în trimestrul trei, și care este scopul vizitelor tot mai dese cu ginecologul înainte de naștere? Ei bine, mai multe informații despre acest subiect ne oferă domnul doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

Consultul din săptămâna 34 de sarcină

După morfologia din săptămâna 32 (morfologia din trimestrul trei), mai are loc un consult ecografic scurt la 34 de săptămâni, când se va verifica din nou tensiunea arterială obligatoriu. La 36 de săptămâni de sarcină (deci cu o lună înainte de termen), are loc un consult un pic mai amplu, care include și medicul anestezist, deoarece orice naștere, fie ea naturală fie prin cezariană, are sau ar putea să aibă nevoie de un medic anestezist, iar acesta trebuie să cunoască pacienta dinainte.

Ai stabilit o dată de început a concediului de maternitate?

Concediul poate veni ca o mare ușurare acum că ești puternic însărcinată. Câteva săptămâni pentru tine înainte de sosirea bebelușului te pot ajuta să te relaxezi și să te pregătești pentru experiența incredibilă a nașterii și maternității.

 Consultul preanestezic și consultul prenatal

Astfel, la 36 de săptămâni are loc consultul

preanestezic și consultul prenatal, o întâlnire cu medicul neonatolog. Din momentul nașterii copilul nu mai este responsabilitatea medicului ginecolog, ci a medicului neonatolog. Astfel, medicul neonatolog trebuie să știe la ce să se aștepte, iar atunci, cu o lună înainte de naștere este un moment ideal pentru această întâlnire, la care va avea loc o discuție, o evaluare a analizelor și a ivestigațiilor ecografice făcute până în acel moment, iar viitoarea mămică va avea și ea ocazia să pună anumite întrebări în legătură cu ce se va întâmpla cu copilul după naștere.

 

 Întâlnirile cu medicul ginecolog vor avea loc săptămânal

De la 36 de săptămâni lucrurile pot scăpa de sub control de la o săptămână la alta, tocmai de aceea, întâlnirile cu medicul ginecolog vor avea loc săptămânal. Tensiunea arterială va fi ținută sub un foarte strict control și supraveghere în fiecare săptămână și creșterea copilului va fi evidențiată ecografic la fiecare întâlnire.

 Cezariana la rece și cezariana la cald

Dacă viitoarea mămică a optat pentru o naștere cezariană, aceasta va fi programată după 38 de săptămâni și 5 zile, sau poate chiar mai târziu.

Dar sunt și unele gravide care optează pentru cezariană la cald, adică o naștere prin operație de cezariană în momentul în care travaliul s-a pornit deja.

 Naștere naturală sau naștere indusă

Iar foarte multe viitoare mămici vor opta pentru o naștere naturală, iar în acest caz gravida trebuie să fie ținută sub control săptămânal până la naștere. Dar această naștere poate să aibă loc și după termen, deci este posibil ca și după 40 de săptămâni să aibă din nou consultații săptămânale. Cu toate acestea, sfatul medicilor este să nu se depășească termenul de 41 de săptămâni, pentru că din acel moment complicațiile sunt absolut imprevizibile, și fiind vorba de postmaturitate sau trecut de termen, nașterea ar trebui să aibă loc fie prin cezariană, fie natural prin naștere indusă.

Toate aceste consultații implică măsurarea tensiunii arteriale, un examen ecografic, evaluarea stării generale și de nutriție a pacientei și evaluarea colului uterin, pentru ca medicul să știe când se pregătește nou născutul să vină pe lume.

Nu îți face griji dacă nu naști la data estimată. Doar aproximativ 5% dintre copii sosesc la timp. Odihnește-te și ridică picioarele cât de des poți în acest joc al așteptării. Încearcă să rămâi relaxată înainte de primele semne ale travaliului.

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Desprecopii (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII