Nu lasa copilul sa castige la jocuri pentru a-l proteja. Nu ii faci un beneficiu in acest fel - sfatul psihologului

Nu lasa copilul sa castige la jocuri pentru a-l proteja. Nu ii faci un beneficiu in acest fel - sfatul psihologului

Nu lasa copilul sa castige la jocuri pentru a-l proteja. Nu ii faci un beneficiu in acest fel - sfatul psihologului

Ți-ai lăsat vreodată copilul să câștige la un joc doar pentru că ți-a fost teamă să nu-i rănești sentimentele?

În calitate de părinți, probabil că suntem cu toții vinovați la un moment dat că ne-am protejat copiii de durerea pierderii, lăsându-i să ne învingă la ceva, dar făcând acest lucru nu le facem niciun beneficiu. Nu mai lăsa copilul să câștige tot timpul. Iată cum îl poți pregăti să facă față concurenței odată ce intră în lumea reală.

Vei citi:
Joacă-te la nivelul lor
Lasă-l să piardă
Vorbește despre asta
Încurajează-l să reflecteze asupra performanței sale
Concentrează-te pe efort
Dacă câștigă, învață-l să fie un câștigător plin de grație
Sărbătorește victoriile legitime

Joacă-te la nivelul său

Dacă te observă că pierzi intenționat, copilul s-ar putea să vadă acest lucru ca pe o acțiune prin care tu renunți la ceva pentru el, iar acel sentiment de eșec se poate strecura asupra sa mai târziu în viață. Când concurezi cu un copil, nu fă totul ca și cum ai juca împotriva unui adult, ci mai degrabă concurează la același nivel la care se află el.

Lasă-l să piardă

Nimănui nu-i place să piardă, nici măcar adulților. Dar a pierde în fața copilului tău în mod intenționat, totuși, îi va face probabil mai mult rău decât bine. Sarcina noastră este să-i pregătim pentru lumea reală, unde trebuie să fie pregătiți să facă față eșecului. Un studiu realizat la Amhurst College arată că, copiii care experimentează un succes „iluzoriu” sunt mai puțin capabili să-și formeze și să proceseze propriile judecăți cu privire la performanța lor. De asemenea, este mai probabil să ignore feedback-ul.

Vorbește despre frustrarea de a pierde

O parte din viață este să reflectezi la ceea ce ai făcut și să încerci mai bine data viitoare. Este firesc să te simți frustrat sau supărat dacă eșuezi la ceva. Când copilul tău pierde, lasă-l să-și exprime emoțiile într-un loc privat și asigură-l că este în regulă să simtă ceea se simte. Amintește-i că există întotdeauna data viitoare.

Încurajează-l să reflecteze asupra performanței sale

Uneori, nu toate răspunsurile din viață vin ușor. Este nevoie de încercări și erori pentru a ne da seama cum să ne îmbunătățim. Dacă copilul tău eșuează la ceva, în loc să-i spui ce trebuie să facă, întreabă-l ce crede el că ar putea face pentru a se îmbunătăți. Dacă soluțiile vin de la el, sunt mai semnificative.

Concentrează-te pe efort

Amintește-i copilului tău că, indiferent de rezultat, trebuie să depună totdeauna maximul de efortul. Toate tipurile de situații din viață vor necesita rezistență și perseverență, iar câștigarea va fi uneori o zonă gri. Dacă învață să încerce tot posibilul, copilul va învăța să-și revină cu ușurință după o dezamăgire.

Dacă câștigă, învață-l să fie un câștigător plin de grație

Să-i permiți copilului tău să se bucure și să-i faci pe alții să se simtă rău atunci când câștigă este la fel de dăunător. A câștiga este grozav, dar ar trebui să te asiguri că, copilul tău este conștient de cum se simte învinsul. Învață-l să respecte sentimentele concurenților și să fie modest și umil în ceea ce privește succesul său. Aceste abilități sociale vor fi importante în alte domenii ale vieții sale.

Sărbătorește victoriile legitime

Când copilul câștigă sau dacă s-a îmbunătățit la ceva după ce a reflectat și a muncit din greu pentru a ajunge acolo, spune-i ce treabă grozavă a făcut. Când sărbătorești câștigurile acolo unde a realizat ceva cu adevărat, el va distinge între ceea ce a fost nevoie pentru a trece de la a pierde la a câștiga și va înțelege că a câștiga nu este întotdeauna ușor.

Oricât de dureros poate fi pentru el, trebuie să-ți lași copilul să piardă din când în când. Lăsându-l să eșueze, îl pregătești pentru succes mai târziu.

Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi

Am intalnit parinti de acest fel si in Romania. Parinti care isi inunda copilul cu daruri materiale foarte scumpe fara a da doi bani pe educatia afectiva, inteligenta emotionala si pregatirea pentru viata a copilului lor. I-am urmarit din umbra. La ei banul e fara limita Rasfatul e la maxim.

Nu exista limite de educatie iar ambitiile sunt intotdeauna legate de bani si lucruri materiale. Dorintele copilul sunt lege. Afla acum 10 modalitati prin care te asiguri ca scumpul tau copil nu va reusi in viata...

Despre rasfat mai cititi:

 Cum apare rasfatul
 Motivam copilul prin recompensari?
Copiii au nevoie de disciplina

4 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jocuri

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII