Prinderea corectă a mamelonului este cheia alăptarii. Iată cum se obtine și ce NU trebuie să faci

Prinderea corecta a mamelonului este cheia alaptarii. Iata cum se obtine si ce NU trebuie sa faci

Prinderea corectă a mamelonului este cheia alăptarii. Iată cum se obtine și ce NU trebuie să faci

Pentru succesul alaptarii, o prindere a gurii bebelusului adâncă a mamelonului (o cuplare corectă) - ce cuprinde și o portiune din aureola - va oferi o conectare ideala a gurii bebelusului cu canalele galactofore.

• Prinderea corecta a mamelonului este cheia alaptarii. Iata cum se obtine si ce NU trebuie sa faci

Cheia succesului in alăptare este ca bebe să prindă corect in gură - mamelonul

O prindere adâncă a mamelonului (o cuplare corectă) - ce cuprinde și o portiune din aureola - va oferi o conectare ideala a gurii bebelusului cu canalele galactofore.

atasare cuplare la san alaptare

O prindere adâncă în timpul alăptării este foarte, foarte importantă – mai important decât își dau seama multe mamici  care alăptează. Pentru că o cuplare adancă face alăptarea sa fie nedureroasă și stimulează cantitatea de lapte matern produs.

Cele două forțe principale care alimentează alimentarea cu lapte sunt stimularea sânilor și extragerea laptelui. Cu alte cuvinte, sânii trebuie stimulați bine (și des) pentru a menține aprovizionarea cu lapte pe termen lung.

Cu o prindere superficiala a sfarcului - adica de mica adâncime - bebe prinde mamelonul și relativ puțin țesut mamar în gură. Cu o prindere adâncă, bebe are in gura o cantitate mare de țesut mamar. Acest lucru oferă sânului stimularea de care are nevoie pentru a trimite un semnal corpului pentru a continua să producă un volum adecvat de lapte.

În plus, atunci când mamelonul este adânc în gura bebelușului, cerul gurii lui bebe nu apasa mamelonul și nici limba nu freacă fața mameloanului - fapt care impiedica ranirea sfarcului prin presare sau suctie.

Alaptarea trebuie sa NU doara

Da, este adevărat că un anumit disconfort în primele zile ale alăptării este normal, dar durerea semnificativă nu este niciodată normală – în special durerea care persistă mai mult de aproximativ două săptămâni după naștere.

Sfaturi importante pentru realizarea prinderii corecte a mamelonului- cuplare corecta

Există multe lucruri de care s-ar putea să nu fi auzit niciodată, înainte de a deveni mamă, iar „cuplarea la san - sau atasarea la san”, sau mai precis „princerea corecta a mamelonului” este probabil una dintre ele! Când alăptarea este inițială inițială în ore după naștere, probabil că veți auzi MULT despre „zăvor”. Și pe bună dreptate; un bebeluș bine prins se va hrăni mai bine și va face mult mai puține daune sfarcurilor decât unul cu un zăvor slab.

În primul rând, să ne uităm la ce să NU faci!
O cuplare gresita - prindere incorecta - acestea sunt semnalele ca NU este corect

- Alaptarea va fi dureroasa. Sfarcurile tale pot fi crăpate sau uneori pot face mici besici. Acest lucru se datorează faptului că bebelușul nu ia suficient țesut mamar în gură și alăptează cu „mamelon”, spre deosebire de alăptarea „la sân”.

- Nu va goli eficient sânul. Când bebelușul nu este bine cuplat, se va strădui să scoata lapte în mod eficient. Dacă observi ca sanii sunt încă plini după o hrănire și bebe întâmpină dificultăți de atașare, atunci e vorba despre o prindere gresita a mamelonului

- Se aude un plescait de sorbire - atunci cand suge. In plus, bebe va suge si aer - ceea ce ii va da dureri de burtica (colici)

- Bebe e frustrat. Atunci cand nu se cupleaza bine cu gura, suputul devine obositor pentru bebe. .Dacă nu sunt atașați corespunzător și se străduiesc să obțină laptele de care au nevoie, probabil că își vor pierde răbdarea și își vor debloca, dar apoi își dau seama rapid că le este încă foame și vor să se hrănească din nou. Acest lucru este obositor, frustrant și supărător pentru toți cei implicați.

• Citeste si 11 semne ca alăptarea bebelușului nu merge bine. Cu REALISM despre alăptare - sfatul specialiștilor

Cum să obțineți o cuplare corectă

Daca alaptarea este dureroasa - atunci trebuie cerut ajutor. Obținerea unei cuplari corecte poate necesita uneori timp, răbdare și sprijin din partea unui expert în alăptare. Nu vă fie teamă să cereți ajutor de la moașa sau consultantul în alăptare. Obținând sfaturi de la început, puteți preveni adesea apariția multor probleme.

Prinderea corecta a mamelonului (cuplarea curecta) - ar trebui sa

- Fie confortabila. De multe ori se poate aștepta o oarecare sensibilitate în primele zile, dar nu ar trebui sa fie dureri mari iar in cateva zile ar trebui sa dispara.

- Bebe prinde mult țesut mamar. Bebe are nevoie de o gură întreagă de areolă, nu doar de mamelon. Cu cât mai mult, cu atât mai bine!

- Copilul este calm. Un bebe bine cuplat va fi calm. Incepe relativ repede acel ritm de hranire - vezi si auzi cum inghite si poti simti ca nu o face cu prea mult efort.

Asociația Australiană pentru Alăptare are următoarele recomandări pentru prinderea bebelușului de sân:

Pași pentru atașarea bebelușului la san

- Stați confortabil cu spatele și picioarele sprijinite.
Desfaceți copilul și țineți-l aproape, astfel încât pieptul lui să vă atingă pieptul. Nu le ține de cap.
Întoarce-i pe partea lui, cu pieptul spre tine, cu capul ușor înclinat înapoi, la același nivel cu sânul tău. Nasul lor va fi la nivelul sfarcului tău.
Pentru anumite poziții, cum ar fi ținerea în cruce, puteți sprijini gâtul și omoplatul bebelușului cu mâna. Pentru alte poziții, cum ar fi ținerea leagănului, puteți sprijini capul bebelușului în curba brațului.
Periați ușor gura bebelușului cu partea inferioară a areolei. Copilul tău ar trebui să deschidă gura larg când faci asta. Când bebelușul își deschide gura larg și limba îi trece înainte peste gingia inferioară, aduceți-l repede la sân cu mamelonul îndreptat spre cerul gurii. Primul lor punct de contact va fi maxilarul sau bărbia lor inferioară, pe areola, bine în jos de la mamelon.
Pe măsură ce gura se închide peste sân, ar trebui să ia o gură mare de sân.
Dacă sunteți îngorjat, exprimarea pentru a se înmuia în jurul areolei le poate permite să se atașeze mai ușor.

Pentru a verifica dacă copilul este bine atașat, căutați următoarele semne:

Bărbia este apăsată în sân și nasul este liber sau doar atinge sânul.
Buza inferioară este întoarsă peste sân. Este normal ca buza superioară să se odihnească într-o poziție neutră la sân.
Limba este înainte peste gingia inferioară (poate fi greu de văzut - nu le trageți pentru a le verifica sau le puteți desprinde).
Bebelușul are o mare parte din areola în gură, cu atât mai mult pe „partea bărbiei”.
Nu există durere (deși este obișnuit ca proaspete mamici să simtă dureri de mamelon în primele săptămâni, când copilul se atașează, dar această durere încetează pe măsură ce laptele începe să curgă).
Este posibil să observați că întreaga falcă a bebelușului dumneavoastră se mișcă în timp ce suge și chiar și urechile se mișcă.
Dacă copilul dumneavoastră nu este prins corect, puteți pur și simplu să vă repoziționați punând ușor degetul mic în colțul gurii copilului și rupând încet sigiliul.

Amintiți-vă, alăptarea este o abilitate învățată și poate dura ceva timp pentru a o stăpâni. Fii blândă cu tine si cu bebe. Amandoi invatati.

Fii calmă și blandă

Este important, insa de la început, să îl pui pe bebeluș la sân imediat ce se trezeşte, fără a aştepta să plângă; astfel el este mai calm şi mai răbdător. Poti mangaia buzele bebeluşului cu mamelonul. Dacă îşi întoarce capul, mângâiaţi-i încetişor obrazul dinspre dumneavoastră. Reflexul de căutare îl va face să-şi întoarcă capul către dumneavoastră. Încercaţi, din nou, să-i mângâiaţi buzele, vorbindu-i şi încurajându-l să deschidă gura. Când bebeluşul deschide gura mare (ca pentru căscat) mamelonul ţinteşte spre fundul palatului gurii sale.

Apropiaţi-l rapid de sân cu braţul cu care îl îmbrăţişaţi. Bărbia sa se va adânci în sân şi şi nasul îl va atinge uşurel. Este important să îl lipiţi pe bebeluş de dumneavoastră şi nu să vă aplecaţi spre el. Uneori, înainte ca totul să meargă bine, sunt necesare mai multe încercări pentru a coordona acţiunile voastre cu reacţiile bebeluşului. Dacă bebeluşul este frustrat faceţi o pauză pentru a-l calma înainte de a reîncepe.

► Citeste si SECRETUL REUȘITEI alăptatului este felul cum prinde bebe sânul. Iată ce trebuie să știi dragă mami.

➡️  Aplicația de alăptare a bebelușului - o găsești aici:

aplicatie de alaptare

🔸 În Google Play aici:

Alăptarea Bebelușului

🔸 În Apple Store aici:

Alăptarea Bebelușului

➡️ Forumul de ALAPTARE

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa te linisteasca. 

→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ne-am sfatuit cu un consultant international certificat pentru lactatie (IBCLC®). 

Citeste mai multe informatii despre specialistele in alaptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII