Posibile complicații in sarcină. Află cum se pot evita.

Posibile complicatii in sarcina. Afla cum se pot evita.

Posibile complicații in sarcină. Află cum se pot evita.

Pe parcursul sarcinii, fiecare femeie însărcinată își dorește o călătorie lină și fără probleme, dar realitatea poate aduce cu sine câteva obstacole. Gândul unor eventuale complicații în sarcină ne poate face inima să bată mai tare și ne poate trezi în miez de noapte cu întrebări și temeri. Însă, informațiile corecte și atenția la nutriție pe tot parcursul sarcinii sunt elemente de ajutor și încredere în această călătorie.

Una dintre cele mai temute complicații în sarcină este preeclampsia

Această afecțiune, caracterizată de tensiune arterială crescută și prezența proteinelor în urină, poate avea consecințe grave atât pentru mamă, cât și pentru făt. În ciuda faptului că nu putem preveni întotdeauna apariția acestei complicații, există măsuri pe care le putem lua pentru a reduce riscul.

Pentru a minimiza riscul de preeclampsie, gravida trebuie să urmeze îndrumările medicului, monitorizându-și tensiunea arterială și având vizite regulate la obstetrician. O alimentație sănătoasă, hidratarea adecvată, odihna și exercițiile fizice moderate sunt importante. De asemenea, evitarea fumatului, alcoolului și a consumului excesiv de cafeină, precum și respectarea tratamentului prescris, dacă este cazul, contribuie la reducerea riscului de preeclampsie și la asigurarea unei sarcini mai sănătoase.

Riscuri legate de o nutriție inadecvată

Alimentația sănătoasă si echilibrată este un aspect crucial în gestionarea unei sarcini sănătoase. O nutriție echilibrată este esențială pentru o femeie însărcinată deoarece asigură nu numai bunăstarea ei, ci și dezvoltarea sănătoasă a fătului. În timpul sarcinii, organismul unei femei necesită un aport crescut de nutrienți, cum ar fi acidul folic, calciul, fierul și proteinele, pentru a sprijini formarea organelor și țesuturilor copilului. O alimentație adecvată furnizează, de asemenea, energia necesară pentru a face față modificărilor fiziologice care apar pe parcursul sarcinii, cum ar fi creșterea în greutate și adaptarea metabolismului. Un regim echilibrat contribuie la prevenirea complicațiilor precum preeclampsia și diabetul gestațional, iar consumul adecvat de fibre, vitamine și minerale ajută la menținerea sănătății digestive și la fortificarea sistemului imunitar, protejând astfel atât mama, cât și copilul în dezvoltare.

Acidul folic are o importanță crucială în timpul sarcinii, deoarece joacă un rol esențial în dezvoltarea sistemului nervos al fătului. Este implicat în formarea tubului neural al copilului în primele săptămâni de gestație, ceea ce face ca consumul adecvat de acid folic să fie vital pentru prevenirea unor grave malformații congenitale, cum ar fi spina bifida. Acest nutrient poate fi obținut în mod natural din alimente precum legume cu frunze verzi, citrice, fasole și nuci.

Cu toate acestea, deoarece necesitățile de acid folic sunt crescute în timpul sarcinii, mulți profesioniști în sănătate recomandă suplimente specializate de acid folic pentru a se asigura că femeile gravide primesc suficient din acest nutrient crucial pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului lor.

Anemia - o posibilă complicație în sarcină

Anemia, care apare atunci când nivelul de fier din sânge este scăzut, poate, de asemenea, să fie o complicație în sarcină. Corpul are nevoie de mai mult fier pentru a susține creșterea bebelușului. Prin urmare, este important să includem în alimentație alimente precum carne slabă, fructe uscate și nuci, legume cu frunze verzi și cereale fortificate pentru a menține nivelul de fier adecvat.

 Cum te poate ajuta Elevit 2 să previi anemia și să menții sănătatea în timpul sarcinii?

Începând cu săptămâna a 13-a de sarcină au loc o serie de transformări importante: creșterea rapidă a fetusului, osificarea scheletului, dezvoltarea creierului, maturizarea organelor. Elevit 2 susține nevoile crescute de micronutrienți din timpul sarcinii, începând cu săptămâna a 13-a până la naștere.

Elevit 2 face parte din gama Elevit: are la bază

formula Elevit 1 și în plus acizi grași esențiali omega-3 (DHA și EPA) din surse de încredere, dar și o doză optimă de fier pentru a preveni și combate anemia în sarcină. Acesta ajută la creșterea nivelului de hemoglobină din sânge, asigurând o cantitate adecvată de oxigen pentru tine și pentru bebelușul tău.

Anemia în sarcină poate reprezenta o provocare majoră pentru sănătatea ta și a bebelușului tău în creștere. Pentru a preveni riscurile și pericolele asociate cu această afecțiune, este esențial să ai grijă de tine și să asiguri aportul adecvat de nutrienți.

Nutrienții din Elevit 2 ajută la acoperirea nevoilor mamei și contribuie la dezvoltarea armonioasă a țesutului fetal. Susțin formarea sângelui, ajută țesutul matern să se dezvolte în timpul sarcinii, contribuie la dezvoltarea și menținerea vederii și a funcției normale a creierului la nou-născut. Totodată, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, cu ajutorul vitaminelor A, B6, B12, C, D, a folaților și a oligoelementelor. Prin antioxidanții pe care îi conține, Elevit 2 ajută și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Diabetul gestațional

Pe lângă complicațiile menționate anterior, există și alte provocări care pot apărea și care necesită o atenție specială și măsuri preventive adecvate.

Una dintre aceste complicații este diabetul gestațional, o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge crește semnificativ în timpul sarcinii. Pentru a evita această problemă, este important să menținem o dietă sănătoasă, echilibrată și să facem exerciții fizice regulate. Consultarea medicului este crucială pentru monitorizarea nivelului de zahăr din sânge și pentru elaborarea unui plan de gestionare a diabetului gestațional, dacă acesta apare.

Hipertensiunea gestațională și eclampsia

Complicațiile legate de presiunea arterială ridicată, în afara preeclampsiei, pot include hipertensiunea gestațională și eclampsia. Pentru a le evita, este esențial să urmărim cu atenție tensiunea arterială și să ne consultăm cu medicul în caz de orice anomalii. De asemenea, reducerea consumului de sare și a stresului poate fi benefică.

Riscul de naștere prematură

Riscul de naștere prematură și a bebelușilor cu greutate mică la naștere poate fi redus prin evitarea fumatului și a consumului de alcool, precum și prin menținerea unei greutăți corporale sănătoase înainte și în timpul sarcinii. Participarea la programe de prenatalitate și acordarea unei atenții deosebite igienei dentare sunt și ele factori importanți în evitarea unor astfel de complicații.

În ceea ce privește problemele legate de nutriție, trebuie să ne asigurăm că obținem suficient calciu pentru a susține dezvoltarea oaselor și dinților bebelușului. Alimentele bogate în calciu, precum produsele lactate, tofu și legumele cu frunze verzi, ar trebui să facă parte din dieta noastră zilnică.

De asemenea, este esențial să acordăm atenție și altor aspecte ale sănătății în timpul sarcinii. Programarea consulturilor regulate la medicul obstetrician, efectuarea testelor și analizelor recomandate, precum și discutarea deschisă a oricăror îngrijorări sau simptome cu medicul nostru sunt pași importanți pentru a asigura o sarcină sănătoasă.

Sarcina este o perioadă minunată, dar care poate veni cu provocări de sănătate. Cu informare, îngrijire medicală adecvată și luarea măsurilor preventive potrivite, putem reduce semnificativ riscul de complicații și ne putem bucura de această experiență într-un mod sănătos și fericit.

Fiecare femeie care trece prin această experiență merită sprijin și îngrijire. Sănătatea noastră și a bebelușului depinde de atenția pe care o acordăm acestei perioade minunate din viața noastră.

O călătorie uimitoare te așteaptă. Elevit îți este alături.

Sfaturi utile pentru sănătatea fătului și a gravidei:

Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Am nevoie de multivitamine în sarcină? Ce suplimente alimentare se recomandă? - sfatul medicului
De ce să aleg Elevit 2, cum ajută sarcina începând cu săptămâna a 13-a?
Greutatea în sarcină, cât de importantă este și cum o țin sub control?
Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului

Autor: Desprecopii  (c) 2023

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj