Haptonomia in sarcină sau comunicarea cu bebe din burtică prin atingere
Noțiunea de haptonomie provine de la cuvintele grecești hapto și nomos. Hapto înseamnă "eu ating, mă unesc cu ceva, stabilesc un contact", iar nomos înseamnă "regulă". Să examinăm ce se întâmplă în cursul unei nașteri conduse după principiile haptonomiei:
Deși orice viitoare mamă comunică cu fătul încă din timpul Odiseei Sarcinii - și cercetătorii sunt de acord: în burtă, copilul așteaptă un semn de la părinții lui. Copilul - încă din perioada liniștită din burtă a mamei - este capabil să poarte un dialog surprinzător cu aceștia.
Cercetătorii olandezi și francezi susțin că - dacă apropierea și comunicarea cu micuțul reușesc, perioada de sarcină va fi mai frumoasă, nașterea mai ușoară, relația dintre soți mai bună, iar familia mai unită. Iată ce trebuie să știi despre haptonomie, dragă mami.
- veti citi:
Inca din burtica mamei, bebelusul asteapta semne tandre de la parinti
Simtul tactil este prioritar in procesul de comunicare din timpul sarcinii
Ce inseamna haptonomia?
Totul depinde de mami si tati
Haptonomia si bebelusul
Avatajele haptonomiei
Ce simte fatul in uter: intrebari si raspunsuri
Despre comunicarea cu bebelusul din burtica, merita citit si:
Cautati nume de copii?
Sarcina in 40 de saptamani - cu video-uri speciale pe saptamani
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Calculatoare de sarcina
Suport si grupuri de burtici
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Inca din burtica mamei, bebelusul asteapta semne tandre de la parinti
O descoperiere recenta - care redimensioneaza relatia mama-fat - sustine ca, in burta, copilul asteapta un semn de la parintii lui. Copilul - in ca din perioada linsitita din burta mamei - este capabil sa poarte un dialog surprinzator cu acestia. Cercetatorii olandezi si francezi sustin ca - daca apropierea si cominicarea cu micutul reuseste, perioada de sarcina va fi mai frumoasa, nasterea mai usoara, relatia dintre soti mai buna, iar familia mai unita.
Simtul tactil este prioritar in procesul de comunicare din timpul sarcinii
Mainile - sau mai bine zis - simtul tactil, sunt cele prin care mama si tata pot comunica intre ei, si de asemeni cu copilul. O simpla atingere nu este insa sufiecienta.
Un cercetator olandez a cercetat timp de 50 de ani surprinzatoarele posibilitati de comunicare prin atingere umana, a folosit cu success rezultatele studiilor sale si le-a promovat in vestul Europei.
El denumeste aceasta noua stiinta haptonomie. In multe tari occidentale exista adepti declarati ai haptonomiei, care isi desfasoara activitatea in ginecologie si obstretica.
Ce inseamna haptonomia?
Notiunea de haptonomie provine de la cuvintele grecesti hapto si nomos. Hapto inseamna "eu ating, ma unesc cu ceva, stabilesc un contact", iar nomos inseamna "regula". Sa examinam ce se intimpla in cursul unei nasteri conduse dupa principiile haptonomiei:
In timpul controalelor prenatale, cand doctoral palpeaza burta pacientei sale, el o atinge de fapt. Conform haptonomiei, atingerea nu e doar rationala, ci si emotionala, antrenand toate simturile, incercand sa-l faca pe "interlocutor" sa se simta puternic si sa perceapa sentimentele celuilalt.
Oricat de ciudat ar parea, aceasta este o calitate pe care o are orice om, dar, la cei mai multi dintre noi - aceasta calitate este atrofiata sau putin modificata. Ea poate fi insa activata. In vreme ce atingerea reala (de exemplu in timpul unui consult medical) determina o contractie involuntara a musculaturii si tesuturilor, contactul haptonomic are efectul contrar: pielea si musculatura se destind si chiar si psihicul se relaxeaza. In corp se raspindeste o caldura placuta, iar pacientul se simte capabil sa realizeze contactul cu celalalt.
Totul depinde de mami si tati
In viata de zi cu zi, suntem nevoiti sa pastram o anumita distanta fata de ceilalti. De aceea, relaxarea, starea de bine nu reuseste intotdeauna din primele momente, chiar daca profesorul de haptonomie este foarte experimentat. Dimpotriva, gravidele si viitorii tati reusesc, deseori, doar dupa o ora de initiere - sa se apropie haptonomic de bebelusul lor.
Haptonomia si bebelusul
Fatul, dornic, ca orice fiinta umana - de dragoste si contact social, se bucura de sprijinul primit si reactioneaza la el. Uneori, uterul si musculatura abdominala se relaxeaza in asemenea masura, incit miscarile copilului dintr-o parte in alta sunt usor de vazut din afara.
Cei care se bazeaza pe haptonomie pot invata sa-si intensifice si sa-si clasifice sentimentele, trairile. Viitoarele mame care sufera contractii premature isi pot atenua durerile si frica prin contactul afectuos cu copilul lor: in consecinta, burta se relaxeaza imediat,ia bataile cordului fetal se tempereaza, se normalizeaza. De asemenea, durerile cedeaza. Un uter moale si relaxat ii lasa fatului mai mult spatiu si libertate de miscare, chiar si in ultimele luni de sarcina. Placenta e astfel irrigara mai bine cu sange, iar copilul primeste in acest fel mai mult oxigen.
Avatajele haptonomiei
De asemenea, parintii pot invata sa-si intimpine haptonomic copilul la venirea lui pe lume. Aceasta nu inseamna ca nasterea va fi mai putin dureroasa - insa durerile vor fi mai usor de suportat - daca femeia se concentraza asupra copilului, iar musculatura abdominala si tesuturile perineale vor fi moi si elastice. Daca nasterea nu avanseaza, deoarece pozitia capului fetal nu este optima, mama poate sa incerce o corectura a pozitiei: "Vino putin inapoi" spun mainile ei. Teama de a nu manipula copilul este nejustificata.
Copilul este dascalul - spun specialistii. El arata foarte clar ceea ce ii place si ce nu. Astfel, parintii invata de pe acum sa-i respecte personalitatea, iar acest lucru constituie o experienta benefica pentru copil.
Tatilor li se cere o delicatete si o grija cu totul speciale. Daca vor sa fie aproape de copil, ei trebuie sa-l atinga inca dinainte de a se naste, prin pielea si corpul viitoarei mame.
Pe copiii asistati haptonomic la nastere, contactul anticipat cu lumea exterioara si atentia care li se acorda ii face mai puternici. Parintii isi cunosc copilul cu mult timp inainte de venirea lui pe lume, ceea ce avantajeaza evolutiea unor etape ulterioare nasterii.
Ce simte fatul in uter: intrebari si raspunsuri
In timpul Odiseei Sarcinii, fatul este deja un membru al familiei si un companion al mamei, inca dinainte de a se naste. El simte si reactioneaza la stimuli, mai mult decat am crede sau ne-am astepta.
Dar ce anume exact simte el despre viata din afara si cum il putem stimula? Iata in continuare cateva raspunsuri ale specialistilor la intrebarile legate de simturile bebelusilor in uter si sfatul de la Desprecopii.com:
Despre comunicarea cu bebelusul din burtica, merita citit si:
5 moduri distractive de a interactiona cu bebelusul nenascut
Arta si muzeele - benefice femeilor insarcinate
Ce aude bebelusul din burtica mamei
In burtica mamei: miscarile si simturile bebelusului
In burtica mamei: sensibilitatea la atingere
Ce comunica miscarile bebelusului din burtica?
Cautati nume de copii? Merita citit si:
Nume de copii / cea mai mare baza de date
Prenumele poate influenta destinul?
Cum ma pot hotari in alegerea numelui copilului meu?
Numele rare aduc ghinion
Alt nume, alta karma?
Alexandru si Maria, cele mai frecvente prenume pentru nou-nascuti
ume de copii inspirate de Kabala
Sarcina in 40 de saptamani - cu video-uri speciale pe saptamani
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 10 comentarii
nici eu nu stiam nimic despre haptonomie....cu toate ca in fiecare zi avem un program special dedicat bebelusului ( eu si sotul meu)adik ne jucam cu el, tati ma mangagie pe burtica, iar el ne raspunde, este ceva extraordinar, cu toate ca cei din jur nu inteleg cum e posibil, insa eu am simtit asta inca de la primele lui miscari...sarcini usoare si multa sanatate bebelusilor:)
Incepand din luna a 2-a de sarcina si pana cand nascut am practicat haptonomia sub indrumarea unei d-ne
Foarte interesant!!! Asteptam alte articole la fel de interesante!Am auzit ca cineva i-a citit fetitei biblia,cand era in burtica si atunci cand se citea un nume feminin, fetita dadea cu piciorusul si au numit-o Tamara,caci acesta era numele pe care ea il ceruse.Ce mai stiti pe aceasta tema?? Este bine sa i se citeasca Biblia? adica ajuta?si care ar fi efectele? Multumesc pentru raspuns cunoscatorilor.Deasemenea ar fi binevenite articole despre alimentatia gravidei despre substantele pe care le contin produsele cosmetice: fixativ, deodorant spray...Zgomotul aparatului electric de depilat in ce masura afecteaza, deranjeaza bebelusul din burtica.. se propaga vibratia electrica la urechiusele bebeului?? ii afecteaza auzul mai tarziu?? Multumim pentru raspunsuri.
Confirm cele expuse.Desi habar nu aveam de haptonomie... Sunt insarcinata in 8 luni si copilul se misca ori de cate ori imi mangai burtica,
acest sait este de mare folos pentru noi viitoarele mamici . Tot asa mai departe . Pupici Paaaaaaaa.
Sint moasa in Germania si am ramas placut impresionata sa gasesc ceva despre haptonomie pe o pagina romaneasca. Haptonomia este cunoscuta si practicata in Germania .Aici moasele au alt statut decit cele actuale din Romania (pot deschide chiar cabinet sau sa faca nasteri la domiciliu fara medic deoarece legislatia germana o permite- un medic insa este obligat sa cheme o moasa la orice nastere )fiind libere in metodele lor. Mult succes haptonomiei in Romania !
Este intradevar ceva extraordinar,ar fi foarte bine daca ar exista si la noi in tara astfel de centre.
Mi se pare foarte interesant ar putea exista si in Romania centre de haptonomie.
ceva extraordinar, dar la noi in tara exista cineva care sa practice cu adevarat haptonomia?
Da, atingerea este magica ! O atingere inlocuieste o multime de cuvinte. Totul este sa stii cum sa atingi.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII