Descoperire importantă: studiile arată - copiii concepuți prin FIV sunt la fel de sănătoși și fericiți ca și copiii concepuți natural
Copiii conceputi prin FIV cresc la fel ca si ceilalti copii, si ca acestia nu sunt mai putin sanatosi decat ceilalti. Conform cercetărilor actuale, copiii concepuți prin proceduri de fertilizare in vitro (FIV) nu prezintă un risc crescut de probleme de sănătate grave comparativ cu copiii concepuți natural.
Studiile au comparat copiii născuți prin FIV cu copiii concepuți natural în ceea ce privește problemele de sănătate la naștere, dezvoltarea timpurie și starea de sănătate pe termen lung. Majoritatea cercetărilor nu au descoperit diferențe semnificative în ceea ce privește problemele de sănătate între cele două grupuri de copii.
Cu toate acestea, unele studii au sugerat că există un risc crescut de naștere prematură și greutate mică la naștere la copiii concepuți prin FIV, dar aceste diferențe nu sunt considerate semnificative din punct de vedere clinic.
Este important să rețineți că procedurile de FIV și alte tratamente de fertilitate pot fi asociate cu riscuri, iar părinții care iau în considerare aceste opțiuni ar trebui să discute cu medicul lor toate opțiunile disponibile și să ia o decizie informață în cunoștință de cauză.
Nici un pret nu e prea mare cand e vorba de a avea un copil
Cu toate ca pretul total pentru o fertilizare este destul de mare, tot mai multe cupluri din Romania recurg la reproducerea asistata. Foarte important este de stiut motivul pentru care femeile ajung sa apeleze la conceptia in vitro. Desprecopii.com va tine la curent cu ultimele informatii in aces domeniu atit de sensibil. Un articol publicat de curind intr-un jurnal de medicina olandez comenteaza sansele de reusita in cazul ferilizarii in vitro si raspunde la o serie de intrebari si dileme.
Concluzia este insa ca in momentul de fata este nevoie de o cercetare mai ampla referitore la sanatatea copiilor nascuti in urma fertilizarii in vitro.
Fertilizarea în vitro este practicată și în România din anul 1993. Aproape 4.000 de cupluri de români vor, anual, să apeleze la această procedură[3]. În anul 2008 existau 10 centre medicale unde se practica fertilizarea în vitro
Nu se stie 100& daca tehnicile FIV sau ICSI sunt suta la suta sigure
Iata ce spune in acest sens Jan Kremer – director al asociatiei ginecologilor olandezi : "Nu putem afirma niciodata ca tehnicile FIV sau ICSI sunt suta la suta sigure ’ tot asa cum nu putem spune ca reproducerea pe cale naturala este 100 la suta sigura - de altfel in cazul FIV se constata ca 3 pana la 5 procente din nasteri sunt nasteri cu malformatii."
Kremer face o referire la ultima cercetare internationala cu privire la tehnicile de reproducere fiv si icsi , prin care fecundarea ovulului de catre spermatozoid se realizeaza in laborator .
Concluzia cercetarilor este ca - copiii FIV cresc la fel ca si ceilalti copii, si ca acestia nu sunt mai putin sanatosi decat ceilalti .
Interviu:
- Ati fost surprins de aceste rezulatate ?
- Nu pentru ca o parte a rezultatelor era deja cunoscuta de catre experti. Insa ce s-a realizat , este faptul ca pentru prima data s-a cercetat pe o perioada mult mai mai lunga de timp si astfel s-a reusit culegerea de mai multe informatii . De aceea concluziile sunt totusi linistitoare : FIV si ICSI sunt metode de reproducere sigure .’
- Si totusi in ultimii ani se vorbeste tot mai mult despre problemele si riscurile ce implica cele doua metode de reproducere . Nu de mult colegii dumneavoastra vorbeau despre riscul cancerului la ochi la copiii fiv .
- Da, este logic pentru ca cele doua metode exista de realativ putin timp : FIV de 25 de ani iar ICSI de doar 12 ani si de aceea inca mai persisita aceasta nesiguranta referitoare la efecte. Inca nu stim foarte multe lucruri in acest sens, pentru ca acei copii implicati au varste maxime de 25 respectiv 12 ani. Iata de ce este foarte important ca cercetarile in acest camp de activitate sa continue. In Olanda au crescut foarte mult inregistrarile FIV si ICSI iar asta pentru ca de exemplu, nu stim sigur cate sarcini multiple sunt, ce fel de complicatii au loc de obicei sau cati embrioni se reintroduc per pacient.’
- Si cu toate acestea spuneti ca aceasta metoda este sigura .
- Daca ar fi sa iau in considerare tot campul de cercetare atunci nu pot concluzina decat ca afectiunile de pe urma acestor metode sunt limitate si rare.’
- Da, dar in ultima cercetare internationala nimeni nu s-a interesat de sarcinile multiple.
- Exact, iar eventualele probleme la un singur copil obtinut prin FIV si ICSI nu se aseamana de loc cu problemele sarcinii multiple (mai multi copii).
De exemplu stim ca la gemeni riscul de a muri la nastere este de cinci ori mai mare, iar riscul de a se imbolnavi este de 20 de ori mai mare. In Olanda 20 - 25 la suta din metodele FIV si ICSI rezulta in sarcini multiple , pentru ca mai multi embrioni sunt reintrodusi in uterul femeii, astfel marindu-se sansa reusitei. In cazul fertilizarii naturale numai in unu din 80 de cazuri se produc sarcini multiple .
Iata de ce, cand au loc discutii referitoare la cercetarile despre VIF si cancerul la ochi - afectiune cu care sporadic ne confruntam la copiii nascuti prin FIV, nu pot sa spun decat ca problemele nu sunt de loc relevante.
- Aveti informatii cu privire la efectele de pe urma tratamentelor hormonale la care mamele sunt supuse ?
- Desigur. Acum un an de zile a avut loc o cercetare ampla cu privire la cancerul la ovare pentru ca se credea ca acesta afectiune se produce mai mult la mamele care au recusr la FIV. Din fericire nu este cazul .’
Cand recurg femeile la FIV?
De obicei femeile care recurg la FIV sunt cele cu o sterilitate indelungata sau cele care au suferit sau sufera de unele boli severe ale aparatului genital. In aceste conditii se ajunge la asa zisa mama purtatoare. Ferilizarea in vitro este utilizata in general la cuplurile care nu au putut concepe un copil dupa un an de incercari sau care au una sau mai multe din urmatoarele probleme:
1.tubul falopian este blocat sau prezinta deformari ale anatomiei pelviene. Femeile carora li s-au legat trompele cat si barbatii care au suferit o operatie de vasectomie
2.Infertilitate masculina severa (cantitate mica de spermatozoizi produsi sau o motilitate scazuta a acestora)
3.Procedeul de stimulare ovariana a esuat de cateva ori
4.Femei cu varsta avansata (peste 38 de ani)
5.Cantitatea si calitatea slaba a ovulelor. Aceasta problema se poate rezolva prin FIV sau FIV folosind ovulele donate de o alta femeie.
6.Endometrioza severa
Riscurile stimularii ovariene:
In cca. 10% din cazuri, in ciuda stimularii, pot sa apara foarte putini foliculi sau chiar deloc. In aceste cazuri, este necesara intreruperea procedurii si startul uneia noi, unde se recomanda o stimulare diferita.
Aproape toate pacientele care sunt sub tratamentul de stimulare ovariana resimt anumite dureri abdominale, crampe, balonari. In cca 1% din cazuri aceste simptome sunt mai grave si se dezvolta hiperstimularea ovariana, caz in care ovarele se maresc, dureri abdominale mai acute sunt prezente. Iar in cele mai severe cazuri, lichidul se acumuleaza in abdomen si este cazul sa fie drenat. Daca aceste simptome sunt prezente deja in timpul stimularii, incetarea procedurii sau congelarea tuturor embrionilor poate deveni necesara.
Despre FIV, merita sa cititi si:
Grupuri de suport si sforumuri specializate care imparasesc experiente si realizari despre Reproducerea Asistata, pe cel mai mare forum al aspirantelor la rolul de mamica
- Forumul special al aspirantelor (cu sute de mii de topicuri - primul si cel mai popular forum independent al aspirantelor la rolul de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
- Forumul specializat pentru procedurile de FIV (cel mai activ forum al femeilor din Romania care povestesc experientele medicale si reusitele lor despre Fertilizarea in Vitro): Forumul FIV
Mai cititi despre fertilitate si infertilitate
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Comunitate -Forumuri recomandate
Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
sursa articolului: jurnal de medicina olandez - februarie 2023
Traducator si editor: Roxana Zoita
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII